Soulaima Gourani: Sådan får jeg enderne til at mødes

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Soulaima Gourani, virksomhedsrådgiver, forfatter og foredragsholder samt småbørnsmor til to, deler her sine personlige erfaringer om, hvordan hun får karriere- og familieambitioner til at gå op i en højere enhed.

Mine børn er det vigtigste i mit liv – men ikke det eneste.

Måske er du i en situation, hvor du ikke får den nødvendige støtte, eller ikke synes, at dit arbejdsliv og privatliv (familieliv) hænger sammen. Måske har du en partner og nære omgivelser, som bakker dig op, men det praktiske i hverdagen halter. Uanset hvilken situation du er i, håber jeg at jeg kan være til inspiration igennem deling af mine observationer og erfaringer. Der findes ikke en mirakelkur, som passer til alle, når det handler om familie og arbejdsliv! Vi må alle hver især finde lige netop dén måde, der passer bedst til os selv og vores familie. Hør min her:

Soulaima Gourani er 34 år, halvt marokkaner, karrierekvinde og mor til to små børn. Hun har skabt sin karriere gennem ansættelser i multinationale selskaber såsom Hewlett-Packard og A.P. Møller Maersk Gruppen og har en MBA fra Copenhagen Business School (CBS), hvor hun nu også underviser på HD. Hun er er bl.a. blevet tildelt priser som 'Rising Star' og 'Talent 2004' af Berlingske Nyhedsmagasin. Hendes seneste bog: Tag magten over din karriere, udkom den 5. januar 2010.

Work/life balance

Findes work/life balance? Sommetider tror jeg ikke på, det findes. Jeg synes, det kan være benhårdt og vildt svært at få enderne til at mødes. Jeg har tit overvejet, om vi skulle krype til korset og få hyret en ung pige, en babysitter eller en aupair. Indtil nu har vi fravalgt det! Som mor til 2 små børn; en dreng på 2 år og til en pige på 12 uger ved jeg alt om, hvor svært det er at få ambitioner til at gå hånd i hånd med at være en vaskeægte kernefamilie! Lige nu er jeg på barsel med min lille datter. I min familie er det mig, som forsørger. Min mand har valgt at ændre karriereretning og er nu ved at læse til folkeskolelærer. Han har p.t. orlov fra skolen, så jeg kan arbejde.  Jeg er 100 % afhængig af, at mine omgivelser forstår, at jeg er ammende småbarnsmor – men også et ambitiøst menneske. Det er vigtigt for mig at understrege at det at være mor og familie altid skal være og bør komme i første række! At være tilstede i nuet og nyde ungerne er ren balsam for sjælen.  Når det er sagt, kan det godt fungere at arbejde imens.

Elsker at arbejde og elsker familie

For at mit arbejdsliv, som betyder utroligt meget for mig, kan gå op med mit stærke ønske om en velfungerende (stor) familie, har jeg brug for et bagland, som har de samme værdier som jeg selv. Jeg har et ordsprog, som siger: Mine børn er det vigtigste i mit liv – men ikke det eneste. Hjemme hos os er vi helt enige om, hvad der er vigtigt for os begge to. Vi har en mental liste over, hvad der har betydning for os på arbejdet, studiet og i familien, herunder hvad vi gerne vil beskæftige os med, samt hvor meget fleksibilitet, hver af os har behov for. Vi har en tavle, som vi opdaterer hver søndag. Den kommende uges aktiviteter noteres, og der aftales og fordeles opgaver og fritidsaktiviteter. På den måde føler vi, at vi får arbejde, familieliv og fritidsliv til at hænge sammen.

Klik her for mere info om Soulaimas bog

Vores børn skal have fokus – også selv om jeg er optaget af min karriere. Vi har besluttet, at vi selv vil stå for at bringe og hente børnene, fordi det for os er kvalitetstid, som vi nødig vil undvære. Andre familier trives med andre løsninger. Det vigtige er blot, at har du sat børn i verden, har du et ansvar over for dem – også når arbejdet presser sig på. Jeg kan derfor anbefale dig, at I konkret diskuterer og bliver enige om, hvordan karriere og arbejde kan forenes, så det giver plads til familie og interesser.

Få hjælp

Jeg kræver støtte og beder om den, hvis ikke jeg synes, jeg får den.

Få gerne nogen til at hjælpe dig med at få skabt mere balance i din hverdag. Det kan være en ekspert. Jeg har haft stor glæde af at drøfte, hvordan jeg anvender min tid og ressourcer på arbejde og hjemme. Jeg fandt ud af, at jeg skulle designe min måde at arbejde på anderledes, for at få tid til livet. Jeg måtte erkende, at jeg ikke kan nå alting, og at jeg ikke kan imødekomme alles ønsker om at få en lille bid af mig. Jeg har været nødt til at foretage nogle valg for ikke at være opfarende, ked af det og træt hele tiden. Du ved det godt, jeg ved det godt: Ingen kan gøre alting alene. Du har behov for støtte, forståelse og opbakning for at kunne være en god forælder. Jeg får utrolig meget støtte fra min mand, nære venner og familie. Jeg kræver støtte og beder om den, hvis ikke jeg synes, jeg får den.

Hvad er opskriften?

Hvad kan du selv gøre? Fortæl dig selv og andre, at det er vigtigt også at opfylde egne behov for arbejde, familie og fritid.  Du kan opleve, at folk kalder dig grådig, egoistisk, selvcentreret eller det, der er værre. Det er ikke nødvendigvis noget, du skal lytte efter. De påstande kan kun ramme dig, hvis du giver dem lov til det. Drifter som både at ville arbejde og være mor kan være positive drivere og skal kunne co-eksistere. En sund og afbalanceret tilgang til arbejde mens du har (helt små) børn kan være, som jeg synes det er, utrolig givende. Som mor har du et liv før, under og efter en graviditet og barsel. Og med sund og afbalanceret tilgang til arbejde mener jeg, at du bør tage vare på dig selv, dine børn men også din karriere, så du udnyttet dine talenter og dine muligheder. Jeg er aktiv et par timer hver dag. Jeg skriver på min blog, nyhedsbrev, mails, taler i telefon og mødes til frokoster eller udfører konkrete projekter. Min hensigt er at holde mit netværk aktivt under hele min barsel, så jeg let kan træde ind i arbejdslivet igen efter endt barsel. Har du lyst til at kombinere arbejde med barsel, som jeg gør?  Oplever du, at du ligger under for andres forventninger, fordi andre mener, at en barsel skal være lig med babysvømning, mødregrupper og ammestue hver eneste dag? I så fald er mine tre basale råd:

  1. at love, at du forbliver fokuseret på dine familie- og karrieremål
  2. at øve dig i at sige nej, uden at have dårlig samvittighed
  3. og at du afsætter tid til dig selv

”Mor egoist”

Hvis du oplever, at du tager hensyn til alle andre end dig selv, synes jeg, du skal stoppe op og kigge på dit liv. Der er store chancer for, at andre ikke bare er glade for din hjælp og evne til at bøje af, men også udnytter din velvilje. Stræber du efter en balance, vil du opleve, at du kan være en sund og balanceret ”mor & egoist” på en og samme tid! Afsætter du tid af til dig selv, får du mere succes på arbejdet, succes med andre mennesker og succes i familien. Hvis du ofte oplever, at andres behov kommer før dine behov, så kan en sund egoisme være særdeles positiv. Du skifter ikke personlighed, men får måske øvet dig i at sætte dine hjørneflag tydeligt ned og markeret, hvad du vil, og ikke vil, være med til. I bund og grund bør du vurdere, om du behandler dig selv på samme måde, som du ville behandle din bedste ven.

Al forandring tager tid

Vi er alle skabt med en personlighed, har fået sovset os ind i roller og føler, vi skal leve op til forventninger, som vi ikke lige ændrer; men derfor kan vi godt blive klogere og øve os i at lære det, vi ikke er så gode til. Det bør være et mål, at du sammen med dit bagland stiller krav til og oplever, at I lever og arbejder sammen, så alle når deres livsmål, mens I hviler i jer selv i hinandens nærvær. Held og lykke med både moderskab og karriere!

Klik her for mere info om Soulaimas bog

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Kommentarer

  1. Anne Marie skriver:

    Skøn læsning, lige hvad jeg havde brug for at høre. Tak for det!

Skriv en kommentar...

*