Spørg KarriereMor: Karriere med små børn?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hej Maj.

Jeg blev mor til en datter for 18 måneder siden og har nu været tilbage på jobbet i et stykke tid. Jeg er ansat i en mellemleder-stilling i en meget performance-orienteret virksomhed, hvor alle ledere løbende bliver vurderet udfra flere forskellige parametre. Jeg har meget svært ved at nå mit arbejde på 37 timer om ugen, hvis jeg altså skal klare mig godt i de løbende evalueringer, som ledelsen laver.

Jeg er meget i tvivl om, om det er dumt at gå efter at gøre karriere nu, hvor jeg har små børn. At jeg har travlt på jobbet går jo i sidste ende ud over den tid, som jeg kan bruge sammen med min datter. Er det bedre at vente til hun bliver større? Og hvordan får jeg ro med beslutningen, hvis jeg vælger at neddrosle mine karriereambitioner og søge et mindre krævende job?

Mvh Anna B.

Hej Anna.

Du er ikke ene om det dilemma – langt fra. Rigtig mange mødre i krævende jobs stiller sig selv de spørgsmål. Og rigtig mange af disse kvinder oplever desuden ofte en periode med stor forvirring efter de er blevet mødre.

“Kan jeg have de samme karrieremål, som inden jeg blev mor?” “Er det egoistisk at gøre karriere mens man har små børn?” “Hvordan bliver jeg en god mor uden at gå på kompromis med mig selv?” Er nogle af de spørgsmål, som jeg ofte bliver stillet og måske kan du selv genkende dem.

Dertil kommer at det kan være rigtigt svært som kvinde at have ambitioner om at gøre karriere. Mange kvinder oplever nemlig pres og modstand – fra især andre kvinder – der er så voldsomt, at de rent faktisk har svært ved at stå ved deres ambitioner. Dette kan være med til at gøre forvirringen endnu større – måske er det også tilfældet for dig.

Jeg vil derfor anbefale dig, at tage et grundigt kig på dine egne spørgsmål. Hvad ville du selv svare, hvis du ikke skulle bekymre dig om andres mening? Hvad har du lyst til? Tegn evt. 2 scenarier for dig selv. Et hvor du forfølger dine karriereambitioner og et andet, hvor du har valgt dem fra. Bliv meget specifik i dine beskrivelser og inddrag både tid, økonomi, livskvalitet, praktiske gøremål, ferier og alt andet, som er vigtigt for dig og din familie i hverdagen. Hvilket liv virker mest tiltrækkende?

Først når du er blevet klogere på din egen holdning, synes jeg, at du skal inddrage din allernærmeste familie, fx din mand. Brug noget tid på at danne jer et overblik over de konsekvenser, som hvert valg har – og igen bliv meget specifik. Præcis hvor mange timers samvær med din datter går du glip af, hvis du beholder dit nuværende job? Kan du gøre noget aktivt for at minimere antallet af timer – fx at lukke computeren fra 16-20 og åbne den igen, når din datter er blevet puttet? Jeg vil anbefale dig at lave en liste med både fordele og negative konsekvenser for hvert valg, så du sidder med et klart overblik inden du træffer et valg.

Jeg kan selvfølgelig ikke træffe valget for dig, men jeg vil alligevel råde dig til at lade lyst og ikke nød danne grundlaget for din beslutning. Hvis du træffer en beslutning, fordi du føler dig nødsaget eller presset bliver det meget svært for dig at acceptere de negative konsekvenser som følger med- og det er i accepten at den ro, som du efterspørger ligger. Og husk at lytte til både dit hjerte og dit hoved – det glemmer vi ofte.

Held og lykke med din beslutning.

De bedste hilsner
Maj Lykke

Skriv en kommentar...

*