Spørg KarriereMor: Kan jeg genfinde passionen i mit nuværende job?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Kære Maj

Jeg har igennem snart 15 år arbejdet indenfor samme felt og har gennem den sidste tid mærket et behov for måske at prøve noget andet. Det er ligesom ikke sjovt at gå på arbejde mere og jeg savner nye udfordringer.

Jeg er uddannet lærer og har arbejdet forskellige funktioner i skolevæsenet. Jeg elsker følelsen af at gøre en forskel for en masse børn og unge, men de seneste år er min iver for at bidrage blevet kvalt af stigende krav om dokumentation og kontrol.

Jeg savner virkelig at mærke energien og passionen, når jeg går på arbejde. Men er jeg er usikker på, om jeg kan komme til at opleve det igen mit nuværende job (eller bare indenfor mit felt) eller om jeg skal til at lave noget helt andet i fremtiden.

Jeg ved, at jeg gerne vil arbejde med mennesker og jeg vil gerne bruge min kreativitet mere end jeg gør idag. Jeg er bekymret over de økonomiske konsekvenser, der vil være forbundet med at sige et godt job op – især hvis det betyder, at jeg skal til at på skolebænken igen. Det er jeg ikke sikker på, at vores families økonomi kan holde til. Hvordan kommer jeg videre med mine tanker?

HM

Hej HM

I første omgang vil jeg opfordre dig til at blive helt specifik og konkret i forhold til, hvad din utilfredshed går på. Helt præcist hvad er det, som du gerne vil have skal være anderledes og hvorfor?

Det er en vigtig lektie at tage med fra din nuværende situation og vil være et godt pejlemærke for dig i fremtidens job. Jeg lægger mærke til, at du skriver at energien har forladt dit engagement i dit arbejde. Det plejer, at være et tegn på, at der skal ske noget nyt. Hvis energien forsvinder, er det som regel tegn på, at man skal videre.
Modsat vil jeg også advare dig imod at tro at græsset er grønnere i et andet job. Langt hen ad vejen vil du tage de samme vaner og mønstre med i et nyt job – og med tiden vil du støde på den samme frustration, som du møder lige nu. Derfor vil jeg allerførst råde dig til at kigge på, om du kan gøre noget aktivt for at forny dig i dit nuværende job.

Kan du gøre noget anderledes, lave nogle nye rutiner eller søge ny viden på dit felt? Man siger, at en tilstand altid enten er stagnerende, dalende eller stigende og der er ingen andre end os selv, der kan ændre den tilstand, som vi befinder os i.

Når alt det er sagt, synes jeg, at det er vigtigt, at du tager dine frustrationer alvorligt. Jeg vil opfordre dig til at finde en coach eller en anden sparringspartner, som kan hjælpe dig med at blive helt klar og specifik på din situation. Sammen kan I afklare hvilke konkrete forandringer, som skal ske for at du genfinder energien og passionen og sammen kan I lave en værdiafklaring, som også tager højde for de overvejelser om økonomisk tryghed, som du nævner.

Held og lykke med din proces,
Maj

Kommentarer

 1. Louise skriver:

  Pyha, jeg føler mig ramt. Jeg kender kun alt for godt det der med at miste passionen for sit arbejde. Jeg skal i hvert fald helt sikkert prøve noget nyt. Gerne noget HELT nyt. Men hvad? Hvordan finder man ud af det?

  Den fortvivlede

 2. Hej fortvivlede 🙂
  Det er et rigtig godt spørgsmål, som er lidt svært at svare kort på. Men jeg vil gøre et forsøg alligevel.

  Jeg vil råde dig til at kigge på 3 parametre, som er vigtige allesammen at tage højde for, hvis vi gerne vil gøre vores passion til noget, som vi kan leve af.

  1. Din passion:
  Hvad brænder du for? Hvad kan du tale om/gøre og blive så opslugt at du helt mister fornemmelsen for tid og sted? Hvad har interesseret dig allerede fra du var barn (spørg evt. dine forældre, hvis du selv er i tvivl) ?

  2. Din kompetencer:
  Hvad er du allerbedst til? Hvad beskriver andre, som dine styrker? Hvor har du opnået allerstørst succes – og hvilke kompetencer har du gjort brug af der?

  3. Efterspørgsel:
  Hvordan er samfundstendenserne indenfor det krydsfelt, hvor du har din passion og dine kompetencer? Hvad er der efterspørgsel efter?

  Når du kigger på alle 3 parametre og leder efter en fællesnævner, der forener både din passion, dine kompetencer og markedets efterspørgsel, så har du et rigtig godt udgangspunkt for at skabe flow, indre motivation og glæde for dig selv og samtidig blive en attraktiv arbejdskraft.

  Ovenstående er den teoretiske tilgang til emnet og det bliver jo nemt lidt forenklet på denne måde. At genfinde passionen for sit (arbejds)liv er en proces, der kræver at du virkelig mærker efter og tager den tid det tager. Første skridt har du allerede taget ved at konstatere, at du har mistet passionen og ved at insistere på, at du vil genfinde den. Godt gået! Og held og lykke fortsat 🙂

  Maj

  • Louise skriver:

   Hej Maj
   Tak for dit svar! Jeg prøver at bruge den model du foreslår men syntes godt nok det er svært… Problemet er at min passion ikke er indenfor de områder hvor jeg har mine erfaringer fra. Og der er større efterspørgsel på det jeg laver nu end det jeg gerne vil arbejde med (min passion). Hvordan finder man ud af at omsætte sin passion til en indkomst? Er det ikke for sent at starte forfra i en alder af 39? Hvor skal jeg ende og begynde? Jeg håber du kan hjælpe!
   Den fortvivlede – og forvirrede

 3. Det er aldrig for sent at starte forfra. Og hvis du får kigget grundigt på din situation (fx sammen med en coach) finder du måske ud af, at du slet ikke behøver at starte helt forfra. Jeg vil næsten garantere dig for, at du kan genbruge en masse af de erfaringer, som du allerede har opnået – også selvom de ligger inden for et andet felt end du fremover skal arbejde i.

  Det er svært at give dig et konkret råd, når jeg ikke kender mere til din specifikke situation. Jeg vil meget gerne tilbyde dig en gratis prøvesession hos mig, så du kan fornemme om coaching er noget for dig og hvad du kan få ud af et forløb. Du er meget velkommen til at kontakte mig på hello@majlykke.dk eller 53643896.
  Du kan også gå på biblioteket og låne Pernille Melsteds bog “Find din passion”, hvis du gerne vil arbejde videre på egen hånd.

  De bedste hilsner
  Maj

  • Louise skriver:

   Tak for dit søde tilbud, Maj. Det vil jeg meget gerne benytte mig af! Jeg starter lige med at låne eller købe den bog du anbefaler for at forberede mig lidt. Tak fordi du lige har givet mig nyt håb og mod på at gå i gang med hele processen. Jeg var ellers lige ved at give op… Du hører fra mig 🙂

 4. Jeg er glad for at kunne hjælpe 🙂

  Du er iøvrigt også velkommen til at skrive dig op til mit nyhedsbrev på http://www.majlykke.dk – så får du løbende gratis tips og gode råd, som du garanteret kan bruge i din proces- direkte i din inbox.

  Glæder mig til at høre fra dig.
  /Maj

Skriv en kommentar...

*