Floras fif til mental fitness

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Flora Skouboe Eriksen har i mange år interesseret sig for positiv psykologi og mindfulness, og de sidste fire år har hun gjort det til sin livsmission at videreformidle de redskaber til indre nærvær, ro og balance, som hun selv har haft og har stor glæde af. Flora har delt sin historie med KarriereMor.dk – og fremover vil hun regelmæssigt dele ud af konkrete øvelser og fif til mere nærvær i familien her på sitet.

Blev syg af stress

Flora er oprindeligt uddannet ergoterapeut og har gennem 15 år arbejdet som systemisk organisationskonsulent. Indtil hun for fire år siden gik ned med stress: ”Min yngste datter, Maria, var på daværende tidspunkt ét år, og jeg kunne simpelthen ikke få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen. Mine arbejdstider gjorde, at det var svært at nå at hente Maria fra vuggestuen etc. Og det gjorde mig stresset – i sådan et omfang, at jeg faktisk blev syg af det,” fortæller Flora.

Flora er gift med Jørgen, og sammen har de datteren Maria på 5. Derudover har de hver en datter på 15 fra tidligere ægteskaber: Mille (Floras datter) og Elisabeth (Jørgens datter).

Kurerede sig selv for depression og stress

”Jeg havde længe interesseret mig for mindfulness, positiv psykologi og personlig udvikling, men det var først, da jeg blev syg af stress, at jeg for alvor begyndte at omsætte det, jeg havde lært. I praksis betød det, at jeg kurerede mig selv for stress og depression,” fortæller Flora, som har en ubetinget tillid til, at ethvert individ selv har alle de værktøjer, det har brug for. Til en hvilken som helst situation. Men vi skal lære at sætte dem fri og nogen gange kræver det hjælp fra andre.

”Der findes masser af kognitive teknikker til at træne sig selv – og mindfulness er et godt redskab,” fortæller Flora og uddyber:

”Mindfulness handler om at være med sig selv i nuet – at være nærværende i alt, hvad vi gør. Det trænes gennem meditation, yoga, fokus på vejrtrækningen og opmærksomhedsøvelser. Øvelser, hvor man fjerner ’holden-fast-i-følelsen’ og derigennem ændrer sine tanke- og adfærdsmønstre.  Jeg kalder det også mental fitness, da det – for mig – er nøglen til en anden og lettere tilgang til livet.”

Men det handler ikke om, at livet blot skal være let og ligetil. Det er mere et spørgsmål om at få værktøjer til at håndtere de kompleksiteter, livet byder os. At skabe forståelse af det vanskelige giver overskud og psykologisk ilt til at arbejde med at ændre det.

Wikipedias definition på mindfulness

Mindfulness er et koncept, der oprindeligt stammer fra buddhismen. Det har især fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress.

Et centralt punkt i mindfulness er evnen til nærvær og fuld opmærksomhed på det, der er lige nu. Tilstedeværelse med alle sanser vågne. Følelser og tanker opleves som de er men vurderes ikke, de observeres blot, hvilket giver en selv et indblik i hvorledes man selv er. At se på egne tankemønstre og derved få et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres. Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig til, hvad der end måtte opstå i nuet. Derved opøver man en evne til at agere i stedet for at reagere.

Mindfulness trænes ved meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser.”

Flora arbejder stadig med organisationsudvikling – men i dag er det med udgangspunkt i mindfulness og positiv psykologi. Hun har sin egen virksomhed, hvor hun også underviser private i kognitive teknikker til indre ro.

”Men det er vigtigt, at det ikke ”bare” bliver teknikker, men noget man rent faktisk udlever,” understreger Flora.

Indre mål versus ydre mål

Flora mener, det er vigtigt, at man finder sine indre mål, før man finder sine ydre mål: Fx ’hvem vil jeg gerne være?’, ’Hvad er mine livsværdier?’ Frem for ’hvad vil jeg gerne være?’

Til spørgsmålet om, hvorfor der er flere kvinder end mænd, der interesserer sig for mindfulness, svarer Flora: ”Kvinder er generelt mere i kontakt med deres følelser end mænd – derfor er det naturligt, at der er flere kvinder end mænd, der beskæftiger sig med mindfulness. Men kvindelige værdier er ved at vinde mere og mere frem i verden – og det er med god grund.”

Konkrete øvelser – på KarriereMor.dk

Fremover  vil Flora regelmæssigt  (ca. hver anden uge) uddele konkrete øvelser og fif til:

  • Mere nærvær i familien
  • Brugen af positiv psykologien i hverdagen
  • Indre frihed.

Du er meget velkommen til at dele egne erfaringer, spørgsmål til Flora eller kommentarer til artiklen i kommentarfeltet nedenfor.

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Skriv en kommentar...

*