Mindful living: Drop forventningerne!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hvilke forventninger har du lige nu til dine omgivelser og dine nærmeste? Tror du nogenside, de bliver opfyldte, eller tror du, du bliver skuffet – igen måske?

Sådan er der rigtig mange af os, der har det. Vi skaber i vores hoveder en masse forventninger om, hvad vi gerne vil have andre skal gøre, kunne eller være for os, men i langt de fleste tilfælde bliver vi skuffede på vores forventninger.

Forventninger er skabt ud fra vores egen model af virkeligheden. De ligger som ulmende tanker og følelser i vores underbevidsthed, klar til st springe ud i lys luge, når vi skuffes. Men vi kan ikke have forventninger til andre!

Andre mennsker – også vores aller nærmeste – har en hel anden udgave af virkeligheden og kan derfor ikke altid gætte eller ramme lige ned i de forventninger, der er skabt ud af vores hjerne. Deres hjerne er en anden, og dermed er deres måde at handle og tænke på også en anden.

Forventninger skaber i langt de fleste tilfælde kun frustrationer og konflikter for os selv. Slip derfor i dag alle de forventninger – også dem til dig selv.

Erstat i stedet forventninger med udtalte ønsker: “Jeg kunne rigtig godt tænke mig, hvis du kom tidligt hjem i dag skat…” Eller:  “Jeg har brug for, at du rydder op på dit værelse nu – også selv om du ikke vil.”

Kommuniker klart og tydeligt fra hjertet, men husk at blive på egen banehalvdel. Sig aldrig: “Du gør aldrig…”, “Du burde også…” eller “Du er altid…”

Sig i stedet hvad du har brug for og hvilken handling, du godt kunne ønske dig fra den anden. Så er det langt lettere for den anden at forholde sig til dit ønske. Og husk – inden du kommunikerer selv at være i balance – træk vejret helt ned i maven tre gange, mærk roen brede sig, og brug roen til at skabe et solidt fundament for din kommunikation.

Øvelse:

Erstat i dag alle dine forventinger med livsværdier.

Livsværdier er ikke mål i sig selv, men mere pejlemærker for, hvor vi gerne vil have vores liv går hen. Hvor de positive ønsker kan være sejlet på skibet, kan vores livsværdier give os en retning at sejle efter og gøre det langt lettere at fortælle andre, hvad vi sætter pris på i livet.

Lav nu en liste med dine livsværdier på:

  • Familie
  • Venner
  • Fritid
  • Arbejde
  • Kærlighed
  • Sundhed
  • Fællesskab

Vil du gerne lære mere om mindfulness? Så klik her og bliv inspireret.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*