Spørg KarriereMor: Hvordan får jeg lederjobbet?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Kære Lene,

Jeg arbejder p.t. som akademisk medarbejder i en større dansk virksomhed og har været knap 3 år i jobbet. Mine ambitioner går i retning af ledelse og HR, og jeg vil gerne på sigt have med ledelse at gøre. Nu er jeg så småt begyndt at kigge efter andre stillinger. Hvad kan jeg gøre for at gøre min profil mere attraktiv i forhold til de jobs jeg gerne vil have? På forhånd tak for dit svar.

Bedste hilsner,

Carina

Kære Carina,

For det første, så vil jeg anbefale dig at se på mulighederne i den virksomhed, du er ansat i nu, og tage en snak med din leder om hvilke perspektiver der kan være for dig. De fleste virksomheder har en stor interesse i at udvikle lederpotentiale hos deres medarbejdere og måske har din arbejdsplads konkrete programmer og kursusforløb.

For det andet kan du, hvis muligheden viser sig, konkret begynde at vise interesse for det HR-arbejde som foregår i virksomheden. Meld dig på banen, hvis der er udviklingsprojekter etc. som fanger din interesse.  Grib de muligheder, som viser sig, men selvfølgelig i respekt for andres kompetence- og ansvarsområder.

For det tredje vil jeg anbefale dig at få en personlig mentor på virksomheden eller evt. udenfor. Der findes netværk, som arbejder med mentorordninger som karriereløftere, fx women-on-way.

Derudover findes der masser af netværk, som kan åbne nye døre. Alfa og omega er, at have de rette kontakter, så tjek dit lokalområde ud for relevante netværk som du kan melde dig ind i, fx kan Junior Chamber International eller Erhvervskvinder være interessante bud. Hvis du ikke kender nogen i forvejen, så ring til den lokale formand og præsentér dig.

Og prøv at tænke kreativt og utraditionelt om dine kompetencer,  erfaringer og muligheder. Prøv at eksperimentere lidt med at udfordre dine traditionelle måder at tænke om og præsentere dine egenskaber og kompetencer på – hvis du ikke må kalde dem det, du plejer, hvad kan de så hedde og hvilke muligheder åbner det op for?

Som regel leder vi efter svar, men det er ved at stille spørgsmål, vi får øje på det uventede. Så prøv også at skrive så mange spørgsmål op til dig selv, som du overhovedet kan finde på om din vej mod HR og ledelsesjobs. Men lad være med at søge efter svarene. Stil kun spørgsmål, og se så, hvad det åbner for af nye vinkler og perspektiver.

Held og lykke,

Mange hilsner

Lene

Om Lene Damtoft

Har siden 2001 ejet og drevet konsulentbureauet Damtoft.com, som beskæftiger sig med ledelses- og organisationsudvikling, procesledelse og CSR-udvikling. Desuden mor til tre på hhv. 3, 12 og 18.

Kommentarer

 1. Sisse Andersen skriver:

  Hej Lene

  Jeg er i næsten samme situation som Carina og læser dit indlæg med stor interesse.

  Du skriver: “Og prøv at tænke kreativt og utraditionelt om dine kompetencer, erfaringer og muligheder. Prøv at eksperimentere lidt med at udfordre dine traditionelle måder at tænke om og præsentere dine egenskaber og kompetencer på – hvis du ikke må kalde dem det, du plejer, hvad kan de så hedde og hvilke muligheder åbner det op for?”

  Kan du give nogle eksempler? Jeg ved ikke om jeg helt forstår hvad du mener…

  Hilsen Sisse

 2. Hej Sisse,

  Tak for dit spørgsmål – jeg skal prøve at forklare lidt nærmere.

  Vi er tilbøjelige til kun at få øje på det, vi leder efter. Prøv fx. at se dig om i din stue og led efter noget, der er rødt. Hvor mange BLÅ ting fik du øje på?! Formentlig ingen.

  Min pointe er, at vi oftest begrænser os selv og vores muligheder gennem de “etiketter” vi sætter på os selv. På den måde kan vi komme til at fastholde os selv i positioner, vi egentlig ønsker at bryde med, og vi går glip af chancen for at se nuanceret på de egenskaber og kompetencer, vi har.

  Ved at lege med ordene og begreberne og kalde dem noget andet end det, vi plejer, kan vi få øje på nye kompetencer og egenskaber. Og det kan være meget gavnligt især hvis vi gerne vil udvikle os, gå nye veje eller sælge os ind i andre jobfunktioner.

  Hvilke ord plejer du fx at beskrive dig selv med i jobmæssig sammenhæng? De ord er med til at definere den, du er, og det du gerne vil. Både overfor andre og for dig selv.

  Hvis du – bare som en sjov øvelse – skulle bruge helt andre ord om det samme, så ville du måske få øje på nye perspektiver, nuancer og nye veje. Hvordan ville du fx gebærde dig i hverdagen, hvis du med et humoristisk tilsnit begyndte at kalde dig selv for lederaspirant. Hvilke muligheder ville du få øje på? Hvad ville du se efter? Hvad ville du reagere på? Hvordan ville du agere anderledes i kendte situationer? Og hvilken effekt ville det give? Hvilke nye egenskaber hos dig selv ville du få øje på og hvilke nye døre ville det åbne?

  Hvis vi nu tager begrebet ”troværdig”, som vi pr. tradition opfatter som en god egenskab for en leder, så kan vi også kalde det for tillidsvækkende, vedholdende, autentisk, eller noget helt fjerde. Hvert begreb åbner for nye perspektiver og tanker.

  Det handler om måden, vi kommunikerer OM os selv TIL os selv på. Når vi udfordrer det vi plejer, får vi øje på noget nyt.

  Mange hilsner
  lene

Skriv en kommentar...

*