Spørg KarriereMor: Barselsorlov som selvstændig

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hej Lene,

Jeg er selvstændig i kommunikationsbranchen og har været det i et par år. Det er gået fint, selvom jeg skal knokle for at få de gode opgaver i hus.

Men det er egentlig ikke det, mit spørgsmål handler om. Jeg er nemlig skruk!

Min kæreste og jeg har talt om, at vi gerne snart vil have børn. Men hvad gør man som selvstændig? Jeg har googlet lidt på det, men det ser ikke så lyst ud? Jeg kan jo ikke bare ”forsvinde” ud i den blå luft for mine kunder i over et år!

Med venlig hilsen

Cecilie

Hej Cecilie,

Jeg må desværre skuffe dig med, at der – så vidt jeg ved – ikke findes nogen gode måder at få baby og business til at hænge sammen på. Mit bedste råd er, at du enten sørger for at få sparet en barselskapital op, så du kan forsørge dig selv imens du holder barsel, og/eller at I satser på, at din kæreste kan forsørge jer. Eller at du lukker din virksomhed og bliver ansat et sted, hvor du kan få løn under din barsel.

Som selvstændig erhvervsdrivende er du nemlig ikke omfattet af en barselsfond, der yder tilskud som kompensation for dit indtægtstab. Du er berettiget til 14 ugers barsel på fuld dagpengesats, forudsat at overskuddet af din virksomhed er af en vis størrelse. Hvis ikke, bør du have tegnet en ekstra forsikring for at være sikret 70 % af dagpengesatsen. Og for at opretholde fuld dagpengesats må du absolut intet må foretage dig i forbindelse med din virksomhed – og det kan jo være noget af en killer, hvis man skal lukke totalt ned for det, man lever af.

Selv troede jeg lige, at jeg havde fundet ”opskriften” i sidste øjeblik, inden jeg gik på barsel 3 uger inden termin.

Jeg lavede nemlig min personligt ejede virksomhed om til et ApS, formedelst en del udgifter til revisor og advokat, og så blev jeg formelt set ansat som direktør – og dermed lønmodtager – i mit eget enmandsfirma, med ret og pligt til at indbetale til både ATP og barsel.dk.

Når man er ansat i eget ApS, er man omfattet af ordningen barsel.dk. For at få udbetalt refusion for løn under barsel via barsel.dk, skal man indbetale til ATP. Der er ikke noget ancennitetskrav, dvs. at man, så snart man indbetaler til ATP, er omfattet af ordningen.
Udbetaling af refusion ved barsel forudsætter, at man får udbetalt en løn, der er højere end dagpengesatsen. Arbejdsmarkedsbidraget på 8 % fratrækkes.

Det maksimale refusionsbeløb er omkring kr. 142.00/timen i 4 uger før fødsel og 20 uger efter.

Derudover skal skal man opfylde beskæftigelseskravet på 13 uger inden barsel, om det er som lønmodtager eller selvstændig er underordnet. Det er et krav, som kommunen, ikke barsel.dk, stiller ifm. dagpengeret. Ved anmodning om refusion sendes blanket dp401 til pågældendes kommune, hvorefter kommunen kontakter barsel.dk for refusion.

Det morsomme er så, hvis man kigger på den konstruktion i bagklogskabens lys, at det faktisk stort set ikke har kunnet betale sig: Det kostede mig knap 20.000 kr. at stifte mit ApS (og man skal i øvrigt have en egenkapital på 125.000 kr. i firmaet), og jeg har i min 20-ugers barselsorlov fået 33.000 kr. i refusion fra barsel.dk. Det vil sige, at bortset fra de 13.000 kr., som man jo ikke kan leve pokkers længe af, har jeg betalt hele min barsel selv. Derudover har jeg så brugt en del energi på at finde ud af, hvordan det skulle hænge sammen. Den energi kan det altså bedre betale sig at bruge på sin business.

Hvis andre kender til måder, at få baby og business til at hænge godt sammen på, så skriv endelig! Jeg må desværre melde pas, men held og lykke.

(PS: Jeg må tage forbehold for juridiske spidsfindigheder, ovenstående er min personlige fortolkning).

Mange hilsner

Lene

Om Lene Damtoft

Har siden 2001 ejet og drevet konsulentbureauet Damtoft.com, som beskæftiger sig med ledelses- og organisationsudvikling, procesledelse og CSR-udvikling. Desuden mor til tre på hhv. 3, 12 og 18.

Kommentarer

 1. Lina skriver:

  hvis man er selvstændig, så kan man ikke regne med barsel desværre…. det er vel derfor at man er selvstændig man selv styrer sygdom, barsel osv…

 2. Nej, netop – når man er selvstændig står man selv for at finansiere både sygdom, barsel, pension, ferie osv. og det kan jo være noget af en udfordring.
  Jeg tænker, at det selvfølgelig er en af præmisserne ved at vælge livet som selvstændig, men samtidig er det smadderærgerligt, at fx. mulighederne for at få baby og business til at hænge godt sammen er så dårlige, at mange kvinder fravælger et liv som selvstændig.
  Det kan lade sig gøre – jeg har selv gjort det – men det kræver is i maven og at man kan holde sin business kørende med en meget kort orlovsperiode.
  Hvis det er ens første barn vil det nok være noget af en udfordring for de fleste.

 3. Lene skriver:

  Hej.

  Set fra et rent økonomisk synspunkt, så kan kvinden nøjes med at holde 2 ugers barsel og lade faderen holde den resterende barsel. Med mindre han også er selvstændig, naturligvis.

  Derefter planlægge sit arbejde, så man er hjemme så meget som overhovedet muligt hver eneste dag – eller tage far og barn med og så finde nogle pauser til at amme og være sammen.

  Uanset hvor stort et økonomisk tilskud til barsel, der kan fåes fra det offentlige og/eller barselsfonde – så er hovedproblemet vel, at man ikke kan forvente at kunderne holder ved, hvis man er ikke arbejder i fx et halvt år?

  Det må være muligt at få det til at hænge sammen, hvis man har en villig partner – altså villig til at sætte sin egen karriere på stand-by til barnet er gammelt nok til at blive passet i et dagtilbud. Og er villig til at leve med at blive opfattet som ravnemor.

  Måske et lidt koldt standpunkt – men jeg synes, man må leve med ALLE konsekvenser af de valg man træffer. Kan godt være det ikke er retfærdigt – men det handler jo om biologi kombineret med samfundets forventninger til kvinder. Biologien kan vi ikke sætte os ud over – men vi bestemmer selv om vi vil ligge under for forventningerne udefra.

  Hvad barnet angår – ja, så kommer der måske nogle spørgsmål. men jeg er overbevist om at hvis barnet har en fast, kendt person i sit liv og omkring sig hver dag – så skal det nok gå godt. Det sker at kvinder dør i forbindelse med barsel – og de børn vokser vel op og bliver normalt fungerende. Den positive forskel her vil være, at mor rent faktisk er en del af barnets liv.

  Venlig hilsen
  Lene – ganske uden selvstændighedsgen men villig til at acceptere at vi har forskellige behov og ønsker

  • Stine Sørensen skriver:

   “Det sker at kvinder dør i forbindelse med barsel”

   Øh, jeg tabte lige tråden der… Hvad mener du??

   • Lene skriver:

    Det var for – måske på en lidt voldsom måde – at understrege, at børn kan have en god opvækst med far som primær omsorgsperson. Og hvis mor er selvstændig og skal passe sin forretning, så bliver far primær omsorgsperson – udfra den betragtning at det kan være nødvendigt at overlade al barsel til ham.

    Det ligger i vore samfundsnormer, at det SKAL være kvinden der er primær omsorgsperson for et spædbarn – men det er ikke altid muligt.

    Venlig hilsen
    Lene

 4. Thomas Nielsen skriver:

  Hej Lene

  Jeg ved godt at det ikke direkte er en opfordring, og at der er en vis grad af relevant sarkasme i artiklen, men når du skriver at »…og bliver ansat et sted, hvor du kan få løn under din barsel« så har jeg en kommentar til det.

  Jeg fungerer som leder i en daginstitution med 14 medarbejdere og problemet er at når en medarbejder går på barsel, så »hænger« de i vores relativt begrænsede lønbudget under deres barsel. Det er da en menneskeret at få børn men efter flere oplevelser af at medarbejdere faktisk har lavet »kassetænkning« på den måde du beskriver, så er jeg faktisk lidt træt af det.

  Sagen er at vi, under jobsamtalen, hverken må spørge om ansøgeren påtænker snarlig graviditet eller om hun for den sags skyld allerede er gravid – og det er sgu ikke altid let at gætte hvis ansøgeren har en skjult agenda.

  Det er ikke noget problem når den faste stab går på barsel. Dem kender vi og set i det store perspektiv fylder deres tid på barsel ikke meget i deres tid hos os, men når vi så får én ind som kun er her et halvt år hvorefter hun går på barsel og aldrig kommer tilbage – så føler jeg at hun pisser på mine kollegaer og jeres børn – som vi faktisk gerne vil give en god dagligdag.

  Bare et indspark til debatten.

  Normalt en meget rolig leder men…
  Thomas

  • Thomas.

   Hvis du i en periode på dagpenge (hvilket er almindeligt for mange selvstændige under en opstart) må du faktisk heller ikke oplyse ved en jobsamtale at du er gravid.

   Det regner man i akassesystemet for ikke at være til rådighed og så bortfalder dagpengene. Så det er i høj grad også systemet, der på den måde understøtter en rigtig dårlig moral.

   kh.
   Sophie

 5. Cecilie skriver:

  Hej Lene,

  Tak for dit særdeles uddybende svar på mit spørgsmål! Det er godt nok meget frustrerende, at mine muligheder er så elendige! Jeg aner simpelthen ikke, hvad jeg skal stille op… Det er pudsigt, at politikerne på den ene side råber op om, at vi skal have flere iværksættere, og at kvindelige iværksætteres muligheder samtidig er så dårlige, når det kommer til spørgsmålet om børn og barsel… Ville ønske at politikerne snart ville tage den her problemstilling seriøst! 🙁

  Med venlig hilsen

  Cecilie

  • Lene skriver:

   Hej.

   Hvordan forestiller du dig de idelle betingelser for barsel, hvis du samtidig skal holde liv i din virksomhed?

   Jeg har altså svært ved at forestille mig, at det er muligt – uanset mængden af støtte udefra – at tage sig af et spædbarn på lige fod med arbejdstager-mødre OG holde liv i virksomheden.

   Jeg ønsker gode forhold for alle med små børn – både mødre og fædre. Og jeg kan sagtens forestille mig nogle tiltag – uden tvang – der vil gøre det muligt at få flere fædre til at tage del i barslen. Men for at opfylde betingelserne for barselsdagpenge/løn skal man bruge sin tid på barnet – ikke på at arbejde.

   Måske en barselsfond for selvstændige – og opsparing af den vej? Og så benytte sig af muligheden for at dele barslen med far dag for dag. Som reglerne er , kan man dele barslen efter for godt befindende – så mor fx holder barsel mandag, onsdag og fredag og far holder tirsdag og torsdag. Hvis det man kan få det til at fungere – også økonomisk – er det en mulighed.

   Venlig hilsen
   Lene

   • Cecilie skriver:

    Hej Lene,

    Det er nok rigtigt, at det med barsel er en større udfordring for selvstændige uanset hvad. Men jeg mener dog, at det ville gøre en kæmpe forskel, hvis det rent faktisk var muligt/tilladt at arbejde i sin virksomhed under barsel (selvfølgelig ville det ikke blive på fuld tid, men bare lidt for at holde liv i kunderne), mens man er på barsel UDEN at blive straffet økonomisk. En barselsfond for selvstændige er én mulighed. En anden ville være, at man kunne modtage barselsdagpenge UDEN at skulle lukke virksomheden HELT ned.

    Min kæreste og jeg har p.t. set os nødsaget til at udskyde planerne om familieforøgelse på ubestemt tid, for ellers kan vi umuligt få det til at hænge sammen. Det er bare ikke så fedt, at vi kun ENTEN kan få det barn, vi begge så brændende ønsker os, ELLER at jeg kan beholde min virksomhed, som jeg har kæmpet mega-hårdt for at få op at køre, og som jeg ser som min store passion. Hvorfor SKAL det ene udelukke det andet? Er bare så ked af det… 🙁

    Med venlig hilsen

    Cecilie

    • Kære Cecilie,

     Hmm… godt nok er det en udfordring af de større at få enderne til at hænge sammen, men det KAN altså lade sig gøre. Man skal bare tænke utraditionelt.

     Prøv at lade være med at se det som et enten-eller-spørgsmål, selv om det ligger lige for. Opstil i stedet nogle konkrete scenarier for, hvordan det bedst muligt ville kunne lade sig gøre for netop jer. Tænk kreativt, find på skæve ideer, og be´ vennerne, netværket, dem som kender jer om at komme med konstruktive og utraditionelle forslag til, hvordan I kan gribe tingene an. Hvem ved – måske dukker der pludselig noget op, som får det hele til at se realistisk ud.

     Om ikke andet så er det som regel sådan, at NÅR man står i det, så finder man en løsning! Så op med humøret – og se på tingene i et langsigtet perspektiv. Tal sammen om, hvordan jeres drømmeliv med baby, business etc. ser ud, når det hænger rigtig godt sammen – og se så, hvad der dukker op. I hvert fald kan muligheden for fleksibel og delt barsel åbne op for nogle forskellige perspektiver, hvor du og din kæreste deles om orloven – og som Lene skriver ovenfor, så er der jo intet til hinder for, at orloven deles ud på dage (men tjek lige op på lovgivningen, jeg kender ikke detaljerne).

     Selv om der er en forhindring, skal man ikke smide sine drømme på porten. Held og lykke 🙂

     mange hilsner
     lene

     • Cecilie skriver:

      Kære Lene,

      Tak for opbakningen! Vi forsøger virkelig at tænke utraditionelt, men jeg synes ikke, det ser lyst ud! Min kæreste har ikke mulighed for at tage mere end to ugers barsel, så i praksis er det mig, den kommer til at hænge på… Og jeg kan ikke lukke helt ned for min virksomhed, så vi kommer selv til at finansiere det hele.

      Som det er nu, kan vores økonomi ikke klare det. Nu har vi så besluttet at sætte vores bolig til salg og forsøge at finde noget billigere, selvom vi så kommer til at gå på kompromis med beliggenhed mm. Nu må vi se, hvordan tingene flasker sig. Jeg krydser fingre for en løsning!

      Med venlig hilsen

      Cecilie

 6. Hej igen,

  @ Cecilie: For lige at starte med det mest oplagte, nemlig en politisk løsning, så var blandt andre Morgendagens Heltinder i 2007 initiativtager til et politisk forslag om en barselsfond for selvstændige som der var bred politisk opbakning til. Forslaget kuldsejlede så i 2008 pga. “tekniske problemer”. Om der stadig arbejdes på at løse de”tekniske problemer” må guderne, eller måske ligefrem beskæftigelsesministeren, vide. Men ja, det er såmænd også min holdning at der må findes en politisk løsning på den sag – især hvis man fra politisk hold ønsker en højere fødselsrate.

  @ Thomas: Du fornemmede ganske rigtigt en vis sarkastisk undertone. Selvfølgelig synes jeg det er en rigtig dårlig løsning for alle parter, hvis man tager et job “blot” for at få finansieret sin barsel. At det så kan være en nødvendig løsning er en anden sag. Nød lærer jo som bekendt gravid kvinde at spinde, og nej, man MÅ ikke spørge til ønsket/planlagt/eksisterende graviditet – og sådan skal dét jo også være! Det er jo også netop derfor, jeg synes det er en politisk problemstilling og ikke et problem, som man som nu er nødt til at søge individuelle løsninger på – på godt og ondt – vel vidende at det i praksis blot er at skubbe aben videre.

  @ Lene: Jeg er ganske enig. Den model findes der også. Og faktisk var det noget á la det vi landede på her i huset, selv om jeg godt nok hev hele 5 mdr. ud af kalenderen og ikke kun 2 uger. Kæresten tog barselsorlov lige efter min og således kunne jeg så småt gå i sving igen medbringende baby, bleer, barnevogn og sidst men ikke mindst kæreste – og så handlede det om at time søvn og amning til pauser i kursusdagen. Ofte passede det så fint, at jeg lige kunne amme inden jeg var “på”, og så sov hun ellers de næste 3 timer indtil frokostpausen, overvåget af kæresten som så måtte farte land og rige rundt med os i sin orlov. (Og jaja, hun kunne selvfølgelig have fået flaske, men nu er jeg så fuldtids- og langtidsammer). Men det ér ikke en optimal måde at gøre det på. Og slet ikke, hvis man både har ammehjerne og søvnunderskud… og så forudsætter det jo også, at man er i en branche, hvor det kan lade sig gøre.

  …og så betaler jeg i øvrigt stadig til barsel.dk, så de 13.000 kr. er efterhånden svundet ind til noget nær ingenting. Har man et ApS i forvejen, så er der selvfølgelig ikke så meget at betænke sig på…

  Men ét er det økonomiske – noget helt andet er, at det kan være temmelig stressende at skulle være spædbarnsmor og selvstændig på én gang. Det er meget let at havne i et konstant pres, hvor man både skal tage sig af baby og kunder – og ingen af delene kan ret godt vente ret længe. Det forudsætter at man er vildt god til at fokusere og være nærværende, at man sørger for at få sin søvn (og det er ikke alle babyer som er lige gavnmilde på den boldgade), at man kan skifte i et splitsekund mellem at være professionel erhvervsdrivende og at være mor… og meget meget mere.

  Det kræver i dén grad, at man gør sig klart, hvad man går ind til for ikke at komme til at snyde sig selv for både baby og business.

 7. Jeg må nok hellere lade være med at gå i gang med min mening om dette… syntes nemlig ikke det er logisk eller særlig smart!

  Nå, men af samme grund vil jeg bare sige, at som selvstændig bliver man nødt til at tænke lidt i passiv indkomst. At finde en måde at kunne generere en indkomst, som ikke kræver ens tilstedeværelse.

  Cammilla

 8. Hej Cammilla,

  Kom endelig med din mening – jo flere perspektiver og nuancer jo bedre … og måske får vi øje på flere løsningsmodeller.

  Men du har ganske ret, det at kunne generere passiv indkomst er en ret genial måde at få tingene til at hænge sammen på. Men måske er det ikke lige let i alle brancher – eller også er det ikke alle, der lige let kan få øje på mulighederne og/eller føre dem ud i livet? Har du gode råd, så fortæl endelig… 🙂

  Mange hilsner
  lene

 9. Ida Maria skriver:

  Jeg følger lige med her….
  Min kæreste og jeg prøver at lave baby. Men tanken om en dårlig økonomisk tidsperiode giver da ondt i mavsen.
  Jeg er også selvstændig.
  Men vi satser på et par måneders barsel til mig, og så modellen med mor hejmme nogle af dagene og far de andre. Spændende hvordan baby, parforhold OG kunderne tager det hele når tiden engang bliver vores tur….

  Jeg har meldt mig ind i den der sygeforsikring gennem kommunen. Det blev jeg anbefalet. Men jeg er faktisk meget i tvivl om den gør det bare en smule bedre for mig ved barsel? Kan nogen svare på dette, på menneske spørg?

  Hilsner fra den forvirrede.

 10. Hej Ida Marie,

  Jeg kender som sagt ikke til forsikringsordningen, men synes du skal undersøge det konkret, så du ved præcis, hvilke muligheder der er.

  Og ellers så kan du måske hente lidt hjælp her:

  https://www.borger.dk/Emner/familie-og-boern/Orlov/Sider/barselsorlov.aspx?

  http://www.f-f.dk/SiteCollectionDocuments/PDF/Pjecer/sygedagpenge_forsikring_selvstaendige.pdf

  http://www.ivaekst.dk/vaekst/0/4/3/0/barselsorlov-og-dagpenge-som-selvstaendigt-erhvervsdrivende

  Vær også opmærksom på, at du efter din barselsorlov (selv om den så kun bliver på et par måneder) kan starte op på supplerende barselsdagpenge, det vil sige, at du kan drive din virksomhed på nedsat tid og få suppleret med dagpenge. Men tjek konkret med din kommune, så du kender mulighederne.

  Med hensyn til kunderne, så er det min erfaring at det er bedst og mest professionelt at skille skæg og snot – vær professionel og sørg for at levere den ydelse, de betaler for – og så kan du være mor, når du har fri, så skal det nok gå. 🙂

  mange hilsner
  lene

  • Lene skriver:

   Hej Lene.

   Bare lige en præcisering, så der ikke opstår misforståelser af den slags, der kan give ubehagelige økonomiske overraskelser:
   Ida Marie skriver at de vil vælge den model, der hedder at mor har barsel nogle dage og far har resten. Med mindre det er det, du kalder supplerende barselsdagpenge, er det forkert at hun kan få det. Det er jo ikke det samme som at fordele sin barsel ud på en lang periode, hvor barnet er i pasning en del af tiden og mor/far holder fx en dag om ugen.

   Med venlig hilsen
   Lene

 11. Hej Lene – og Ida Marie,

  Tak for præciseringen, Lene 🙂 – det er jo ret kringlet.

  Muligheden med supplerende barselsdagpenge benyttede vi os af, fordi jeg jo netop kun holdt 20 ugers fuld barsel med lønrefusion til min virksomhed. Efter de 20 uger startede jeg op igen på nedsat tid og fik suppleret min løn op med supplerende dagpenge (jeg mener der var tale om nogle af de 32 uger, som min kæreste og jeg kunne dele mellem os – jeg tog nogle af ugerne, han tog resten) – men jeg kan ikke konkret huske sats eller vilkår. Ordningen administreres af kommunerne, så jeg kan kun anbefale at man undersøger mulighederne konkret (jeg er ikke jurist og kender ikke de lovgivningsmæssige spidsfindigheder).

 12. Spændende debat! En politisk løsning i forhold til selvstændige og barsel ville absolut være kærkommen!

  Udover problematikken med finansiering af barsel for selvstændige, synes jeg også, det er problematisk, at det – i nogle kommuner – er så svært at få pasning til sine børn. For mit eget vedkommende tog jeg kun 5 måneders barsel med min søn – men fik først vuggestueplads da han var 14 måneder!! Den der såkaldte pladsgaranti viste sig ikke at være meget værd i praksis, da jeg i så fald ville skulle aflevere og afhente ham i den anden ende af København – hvilket ville indebære en times ekstra transporttid hver vej! Som alenemor med fuldtidsjob kunne det slet, slet ikke hænge sammen!

  Jeg er meget enig med Marianne Dahl Steensen i, at rammebetingelserne ikke er gode nok: http://karrieremor.dk/2010/07/topleder-og-tvillingemor/

  Jeg håber virkelig, at forholdene bliver bedre – både i forhold til pasning og i forhold til delvist finansieret barsel til selvstændige. Desværre er der bare ikke noget, der tyder på, at det har den helt store politiske opmærksomhed – lige p.t. i hvert fald…

 13. Hej allesammen.
  Jeg er selvstændig fotograf (mest bryllup og portræt) (været igang ca. 2 år)
  min datter er 11 måneder og jeg er lige blevet gravid med nummer 2.
  jeg er så heldig at have en fantastisk svigermor lige om hjørnet som har kunnet træde til de par timer nogle gange om ugen hvor jeg har en opgave. resten af tiden har jeg selv gået hjemme (der sidder jeg mest og arbejder foran computeren (ordner hjemmeside, besvarer kundemails og redigerer billeder) og min datter har været her sammen med mig. det har bestemt været stressende, og som flere af jer pointerer kommer det nok også helt an på hvilken branche det er. men jeg har reelt set ikke holdt noget barsel med nr 1 overhovedet. havde min første opgave en uge efter fødslen.
  Denne gang kunne jeg dog godt tænke mig lidt mere pusterum. jeg har undersøgt den der forsikring man kan komme ind under gennem kommunen som selvstændig mht barsel og sygdom, men blev enig med mig selv om (og også med tilsagn fra min far som arbejder ved SKAT og har hovedet godt skruet sammen) at den forsikring kun dækker de første 2 uger af barsel/sygdom som kommunen ikke dækker og at man derefter overgår til barselsudbetalinger fra kommunen. så hvis man kan klare de der første 2 uger uden indtægt burde man da være sikret resten af barselstiden også selvom man ikke er medlem af nogen a-kasse. jeg har meldt mig ud af min a-kasse da alle slags ydelser fra deres side ville kræve at jeg lukkede mit firma (helt) og det ville aldrig være relevant for mig.
  håber ikke jeg helt har misforstået det med de 2 uger ift forsikringen.
  jeg kan godt nøjes med den laveste dagpengesats…
  fortæl mig endelig hvis jeg er helt galt afmarcheret. ungen kommer først til august så jeg burde kunne nå at omstille mig.

 14. Hej Camilla,

  Jeg kan godt forstå at du gerne vil have lidt mere barsel med nr. 2. Det at have fuld barsel med fuld løn som ordinært ansat, som jeg havde med mine to ældste, kan på ingen måde sammenlignes med at holde “barsel” som selvstændig – man kan under ingen omstændigheder gå i nogen form for “baby-coma”.

  Mon ikke det er en god idé om du lige ringer og forhører dig hos kommunen? Jeg kender ikke de juridiske spidsfindigheder ift. de første to uger og barselsdagpengene, men det vil nok være godt at have afklaret i god tid.

  Held og lykke 🙂
  lene

 15. I sidste uge (mandag d. 24. januar 2011) kom S og SF som bekendt med et ligestillingsudspil. Jeg er langt fra enig med alle forslag i dette udspil – men lige præcis i forhold til selvstændige kvinders muligheder for barsel er udspillet yderst fornuftigt, synes jeg:

  “Barselsfond for selvstændige
  Den centrale barselsfond skal udvides til også at dække selvstændigt erhvervsdrivende. I
  dag er kun hver fjerde iværksætter en kvinde – ikke mindst på grund af de dårlige
  muligheder for barselskompensation. En central barselsfond vil gøre det muligt for langt
  flere kvinder at starte virksomhed, ligesom mandlige iværksættere vil kunne tage barsel og
  stadig varetage virksomhedens interesser.”

  (Hele ligestillingsudspillet kan ses her: http://sf.dk/uploads/media_items/ligestillingsudspil-fra-s-og-sf.original.pdf)

  …Og lad os så håbe, at der snart kommer handling bag ordene i forhold til den barselsfond! (Personligt tvivler jeg meget på det… Men jeg håber da på at blive positivt overrasket. Snart!)

 16. Mica skriver:

  Hej.. Har siddet og læst dit opslag og kan se det er et gammelt opslag, men er nysgerrig, hvad endte du med at gøre…? 🙂 Jeg har et i/s sammen med en ældre herre (frisørsalon) og er begyndt at tænke på at skal have barn nummer to.. Men er helt i vildrede.. Skal jeg sælge salonen? Holde fuld barsel? Og hvad med kunderne, bliver de eller finder de et andet sted? Synes virkelig det er svært.. Og måske jeg også har en tendens til at have dårlig samvittighed overfor kunderne hvis ikke jeg er der hele tiden… (Skall lige siges at jeg med mit første barn holdte tre mdr. barsel og var på halv tid indtil han var et år, fordi han var for tidlig født.. Men inderst inde vil jeg SÅ gerne prøve at gå hjemme og SELV holde fuld barsel.. Meeeen puha… Er min samvittighed vist ikke til både overfor kunderne og min kompagnon… Hvad tænker i?? 🙂

Skriv en kommentar...

*