Mindful living: Tro på det gode

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Det er pudsigt, som vi mennesker nogle gange har svært ved at tro på det gode i livet. Eller på det, som vil os det godt.

Jeg arbejder med positiv psykologi, der er en evidensbaseret videnskab i hvilke faktorer, der skaber det gode liv, og mindfulness, som ligeledes er en evidensbaseret værktøjskasse til at skabe mere indre ro og overskud.

I forbindelse med mit arbejde oplever jeg ofte stor skepsis om, hvorvidt det virkelig kan være rigtigt. Kan det nu også passe, at vi virkelig selv har muligheden for at skabe et bedre liv? Kan det virkelig passe, at vi selv har mulighed for at påvirke vores tanker til det bedre, og at vi kan arbejde os målrettet til indre ro og mere balance i krop og sjæl?

Ja, det kan det! Vi har masser af værktøjer og muligheder for at skabe en bedre livssituation for os selv på det indre plan såvel som på det ydre. Vi har muligheden for – gennem længere træning og fokus – at ændre vores indre verden til det bedre, hvis vi virkelig vil.

Positiv psykologien åbner op for ny viden om hvilke muligheder, vi har for at skabe det gode liv. Her kan vi arbejde med at se langt mere på vores styrker end vores svagheder, idet vi får et øget psykologisk overskud til at håndtere det, der er vanskeligt. Vi ved fra positiv psykologien (Barbara Fredrickson 2010) at der skal tre gode oplevelser til for at opløse en dårlig. Vi ved, at håb er vigtigt, men samtidig ved vi fra mindfulness forskningen, at  vores livsværdier kan være med til at give mere mening i livet og større sikkerhed i at holde os selv fast i et mere ressourceorienteret spor. Vi ved, at vi gennem metal træning i mindfulness kan skabe øget psykologisk fleksibilitet og derved skabe flere mentale ressoucer.

Hvorfor er det så svært for så mange af os at tro på? Hvorfor mødes vi stadigvæk af fordommene om, at både positiv psykologi og mindfulness er noget “hyggehejsa pjat” i samme kategori som New Age og The Secret?

Vi tror helt uden at blinke på, når vores regering fortæller os, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak, og det derfor var nødvendigt med en krig. Vi tror helt uden at blinke på, at nogle er gode, og andre er onde. Vi tror gerne på, at vores mad er frisk og sund (selvom masser af undersøgelser viser det modsatte).

Hvad er det, hos os mennesker, der gør, at det er langt lettere at tro på mørket, end på at vi faktisk har mulighed for at skabe en bedre verden ved at kigge lidt mere indad i os selv? At vi må skabe en bedre indre verden for at kunne skabe en bedre ydre verden?Fordi vi er dovne? Fordi vi er bange og kender angsten bedre end glæden?

Jeg tror måske mest på det sidste – at vi ikke rigtigt kender følelsen af glæde andet end i små bidder og derfor bliver super usikre, når vi stilles over for muligheden for et lykkeligt liv. Men skulle vi ikke alle nu – hvor det snart er nytår – vedtage, at i det nye år har vi alle den målsætning, at vi vil ændre fokus i os selv?

 • At vi vil se langt mere på vores egne styrker i det nye år
 • At vi i det nye år vil gøre gode ting for os selv og andre – uden grund
 • At vi vil træne vores egen indre ro og balance
 • At vi øver os i at være i stilhed
 • At vi vil være opmærksomme på, at vi kan ændre vores tanker og følelser over tid
 • Og at vi nogle gange vil holde en pause fra se nyheder, da 90 % af dem handler om noget, der er negativt, og dermed giver et unuanceret og ensrettet billede af verdenen.

Og at vi – for at kunne alt det – må give lidt slip på vores gamle rygsæk og alle vores gamle overbevisninger om, hvordan det skal være at være os. At vi parkerer mindst én gammel overbevisning på “Museet for gamle overbevisninger”.

Hvorfor skal vi gøre alt dette?

Ja, hvis ikke for os selv, så for at skabe en bedre verden, og den har brug for det mere end nogensinde før. Verden har brug for, at vi tør åbne vores sind for nye muligeder, at vi tør åbne vores hjerter for nye relationer, og at vi tør bruge vores vilje til at skabe forandringer – ikke bare i vores eget liv, men også i andres.

At vi tør tro på det bedste i os selv og i verden.

Har du erfaringer med ovenstående, du har lyst til at dele? Eller et spørgsmål til Flora? Vi vil meget gerne høre det! Skriv gerne din kommentar eller dit spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor…

Vil du gerne lære mere om mindfulness? Så klik her og bliv inspireret.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Kommentarer

 1. Og hvordan gør man det så? Jeg gør det ved at skrive. 3 sider hver morgen i en notesbog. Om alt og ingenting, om planer og om drømme eller om vejret eller absolut ingenting. I en stresset hverdag er det ret vildt at bruge en halv time om morgenen på noget helt “formålsløst”. Men så er det jo at det viser sig, at det har et formål: Det skaber jordforbindelse. Man kommer i kontakt med sit hjerte, intet mindre, hvad har jeg lyst til, hvad driver mig, osv. Og jeg har tit oplevet at starte siderne lidt surt, og skrevet mig positiv ud på den anden side.
  Lad mig varmt anbefale Julia Camerons bøger, som er bøger om kreativitet og selvudvikling. De gør glad 🙂 Jeg underviser selv i hendes principper og I kan få inspiration og opgaver på http://tonner.dk/blog-om-kreativitet/

 2. Marianne Rosdahl skriver:

  Jeg har igennem en del år arbejdet med mig selv, men har stadig hængt fast i det negative i mit liv, konflikter med børn og andre tunge åg. En psykisk syg mor osv…Havde mødt manden i mit liv troede jeg, men gamle ting i rygsækkene (tror jeg) blokerede for kærligheden ville blomstre…en have som visnede eller rettere ikke fik den næring, pasning og opmærksomhed som der skulle til. Jeg sagde stop! Samtidig besluttede jeg at mit liv skulle shines op. Jeg begyndte at skrive min historie om barndommen op. Der fandtes hurtler, men hvad skete der ellers…en masse gode oplevelser, livet på landet, glæden ved dyr og natur. En god oplevelse og fik sluttet fred med den tid med gode minder og parkerede den. Arbejdede med mit selvværd og kom efterhånden i kontakt med mindfulness. Meditation og lidt yoga er blevet brugt. Jeg har opnået en tilfredshed og stor glæde ved det som er, det som jeg har og accept, konstatering af det som ikke er.
  Jeg oplever hver dag en glæde ved det og ind imellem sprudler jeg.. Selvom jeg har fået et job som gør jeg er væk 10 timer fra hjemmet og er alene med mine 2 drenge og min hund, føler jeg jeg har fået mere energi og overskud. Jeg er blevet god til at planlægge min tid konstruktivt og har tid til mig selv og mine interesser. Nyder ture i naturen med min hund, hvor vi træner og nyder de steder vi kommer i naturen, ved skov og strand. Og sådan kan jeg blive ved.
  JA det er muligt at skabe et godt og positivt liv, selvom vi ofte ikke tror på det…
  Jeg har ikke brugt mange penge eller terapeuter, men brugt min viden, erfaringer og en masse på nettet, bøger…Observeret og reflekteret.
  Jeg har det nu dejligt med mine 2 teenage drenge og går ikke længere i panik over deres teenage tendenser…det er de skønneste drenge jeg kan ønske mig…en gave at være mor.
  LIVET ER HERLIGT

 3. Kære Marianne tak for dit skønne indlæg, som så fint viser at vi kan alle finde lidt mere lys hvis vi bare tør vælge det. Jeg bliver så ofte spurgt om jeg tror på et liv efter døden og reinkarnation og den slags, men alt det er fuldstændigt ligegyldigt for det handler om at det liv vi har lige nu og her er det eneste vi med sikkerhed ved vi har og derfor er det så uendeligt vigtigt, at få det aller bedste ud af det. Ikke at hænge fast i gamle mønstre og oplevelser, men se hver dag som helt ny og frisk. Tillykke med at det lykkedes dig!

  • Marianne Rosdahl skriver:

   Kære Flora . Tusind tak for dit svar og tak for de mange gode indlæg…her og på fb.
   Glæder mig hver dag over de fine pointer der.

  • Marianne Rosdahl skriver:

   Vil også lige tilføje…i starten af mit helingsprojekt skrev jeg hver dag de positive ting som var hændt i løbet af dagen. Det gjorde jeg i 1-2 måneder og fik derved ændret fokus, således at negative hændelser ikke stjal hele billedet og væltede der ved dagen. Fik øje for at mængden af positive hændelser oversteg de negative…

Skriv en kommentar...

*