Hvorfor fejrer vi Mors Dag?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Mor er den bedste i verden! Og derfor skal hun, ifølge traditionen, have en buket blomster den anden søndag i maj. Men hvor stammer den tradition egentligt fra?

Ideen om at fejre moderen og moderskabet går mange hundrede år tilbage. Faktisk helt tilbage til de gamle grækere, som gjorde meget ud af netop dette. Specielt fejrede de Rhea, som var moderen til alle guderne i den græske mytologi.

Den officielle Mors Dags blomst er nelliken. Det er ikke blomsterhandlerne, som har fundet på det, men Anna Jarvis.

Mors dag afholdes i Danmark den anden søndag i maj. Dagen blev opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe (1819-1910). Oprindeligt var tanken, at dagen også skulle være en dag for fred.

Anna Jarvis (1864-1948) fik udbredt kendskabet til dagen – i første omgang for at ære sin egen mor: Anna Marie Reeves Jarvis, som i mere end 30 år arbejdede i en gruppe af mødre kaldet ‘Mothers Day Work Club’ for at forbedre sanitære forhold og bekæmpe de sygdomme, som brød ud mellem soldaterne under den amerikanske borgerkrig.

Hun fik indført at dagen, som var en anerkendelse af alle mødres arbejde, skulle afholdes den anden søndag i maj, og skikken bredte sig hurtigt: I 1909 havde den nye tradition spredt sig til mere end 45 stater i USA. Og i 1914 udråbte præsident Woodrow Wilson Mors Dag til en national mærkedag, hvor der skulle flages.

Moderen var helten i hjemmet

”Præsidenten begrundede sin beslutning med, at moderen var helten i hjemmet,” fortæller forsker og direktør for Dansk Folkemindesamling, Else Marie Kofod, i en artikel til Videnskab.dk.

I Danmark blev traditionen indført i 1929.

Mors Dag har levet rigtig godt, især i 50’erne. “Det har noget at gøre med det familiemønster, man havde. Idealet var den opofrende mor, som var midtpunkt i familien,” siger Else Marie Kofod:

“I de følgende årtier gik Mors Dag en hård tid i møde. 60’ernes og 70’ernes kvindeoprør ændrede idealet om en kernefamilie, hvor det kun var mor, der tog sig af børn og hjem.“

Mors Dag er in

“I de her år er der en tendens til at markere anledninger, som har med familien at gøre. Man vil så utroligt gerne leve op til idealet om kernefamilien, og den er Mors Dag blevet et symbol på,“ siger Else Marie Kofod.

Anna Jarvis mor var den amerikanske forfatterinde og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe fra Boston (1819-1910). Hun er kendt i USA for at have skrevet teksten til “Battle Hymn Of The Republic”.

Hvad mener du? Gør du noget særligt ud af Mors Dag? Eller er det bare en buket og en pakke chokolade? Skriv en kommentar…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Skriv en kommentar...

*