Spørg KarriereMor: Hvordan kombinerer man arbejde og amning?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

For et par dage siden modtog jeg nedenstående mail fra Rikke, som spekulerer på, hvordan hun skal kombinere amning og arbejde, da hun ikke planlægger en lang barsel.

OBS: Gode råd fra andre i samme situation modtages gerne!

Et dårligt mix…

Hej Bente

Jeg er selvstændig kommunikationsrådgiver i mit eget bureau med 4 ansatte og en kompagnon og gravid i 4. måned. Det dårlige mix, som jeg hentyder til i emnefeltet, er kombinationen selvstændig+barsel+amning, og jeg skriver til dig, fordi jeg vil høre, om du kender andre, der går med de samme overvejelser som mig:

Vi ved jo godt alle sammen, at selvstændig + barsel er noget hø, og jeg kunne godt tænke mig at finde ligesindede, der som mig er selvstændige og derfor IKKE kan tage halve eller for den sags skyld hele års barsel, og som følge deraf heller ikke forventer at kunne amme ”efter forskrifterne”.

Når man læser om amning vs. flaske er det altid et spørgsmål om, hvorvidt kvinden ikke er fysisk eller psykisk i stand til at få amningen til at fungere. Jeg kan simpelthen ikke finde, hverken på nettet eller i litteraturen, eksempler og gode råd fra folk, der helt bevidst har kombineret amning og flaske, fordi de har været nødt til at efterlade deres nyfødte i andre kyndige hænder i lidt mere end fem minutter stort set fra fødslen. Altså folk, der på én gang og ønsket at amme, haft succes med det, men alligevel har kombineret med én eller to flasker om dagen.

Når jeg spørger de sundhedspersoner, jeg støder på i forbindelse med graviditeten, siger de bare ”Der må da være en mulighed for, at du kan holde barsel lige som alle andre”, og afslører dermed selvfølgelig ”systemets” sædvanlige manglende forståelse for verden som selvstændig.

Mine egne planer går lige nu på at holde en måneds ”barsel”, hvorefter jeg starter roligt op med assistance fra faren og mine forældre, der har indvilget i at hjælpe til, for at jeg kan holde forretningen i gang, primært hjemmefra, men enkelte kundemøder vil jeg næppe kunne undgå. Efter de første 14 uger kan min mand tage forældreorlov med fuld løn et par måneder, og jeg kan komme tilbage på pinden i hvert fald halvdelen af dagen, mens resten af opgaverne klares hjemmefra.

Det betyder jo selvsagt, at jeg ikke kan amme fuldt ud de anbefalede måneder, og som adoptivbarn ser jeg ingen problemer i det – jeg fik jo selv flaske, og min mor havde i øvrigt kun få ugers orlov 😉 Men jeg vil selvfølgelig gerne amme det, jeg kan!

Der må være andre selvstændige, der har samme udfordring, som jeg forventer at få? Kender du nogen?

Måske er det ligefrem et emne for karrieremor.dk at tage op 🙂

I øvrigt tak for et rigtig fint site!

Mange hilsner fra Rikke

Jeg har dels søgt på nettet for at kunne give så fyldestgørende et svar, som muligt, og dels bedt Lene Damtoft (som selv har prøvet at kombinere business med baby og amning) om input. Lene svarer i øvrigt jævnligt på spørgsmål fra KarriereMor.dk’s læsereNedenstående er derfor noget længere end normalt og skal ses som et oplæg til debat. Jeg håber, I har lyst til at dele erfaringer og holdninger til emnet med os i kommentarfeltet nedenfor.

Klik her for at læse mere om bogen

Der findes meget information om emnet – især på amerikanske og andre engelsksprogede hjemmesider. Nogle af de bedre sider og artikler, jeg fandt ved en simpel Google-søgning på ordene ‘breastfeeding’ og ‘work’, er: WorkAndPump.com, Breastfeeding and Work, Breastfeeding and Returning to Work, Combining Breastfeeding & Work, Breastfeeding at Work og 20 Tips for Working and Breastfeeding. Jeg har – med udgangspunkt i sidstnævnte artikel: 20 Tips for Working and Breastfeeding – skrevet et lille sammendrag af de råd, jeg fandt mest relevante:

Dine uger hjemme

Beslut dig for, at du vil amme: Det kan være noget af et puslespil at kombinere arbejde og amning, og det kræver en del planlægning. Det er vigtigt, at du træffer en beslutning om, at du vil have det til at fungere! Hvis du ikke er sikker på, at du vil fortsætte amningen, når du vender tilbage til dit arbejde, så giv det i det mindste en 30-dages prøveperiode. Dette vil give dig en chance for at løse de problemer, der måtte opstå, i en gensidigt berigende oplevelse for dig og din baby. Hav tillid til dig selv: Du kan gøre det!

Få en god start på amningen: Gør alt, hvad du kan, for at få amningen til at fungere godt i de første uger. Det er vigtigt, at amningen fungerer optimalt, når du vender tilbage til arbejdet. Du er nødt til at amme tidligt og ofte for at tilskynde dine bryster til at producere masser af mælk. Og din baby har brug for masser af øvelse ved brystet, så han/hun har gode suttekompetencer, der ikke vil blive påvirket af kunstige brystvorter senere. Jo mere du kan lære om amning på dette tidspunkt, jo lettere vil du være i stand til at løse eventuelle problemer, der måtte opstå senere.

Planlæg din tilbagevenden til arbejdet

Klik her for at læse mere om bogen

Udforsk dine muligheder. Overvej disse alternativer til at tilbringe hele dagen væk fra din baby:

Tag din baby med på arbejde: Der er mange arbejdspladser, der kan rumme tilstedeværelsen af et spædbarn. Ammeperioden er meget bærbar. Arranger et sikkert og komfortabelt sted til lur, bleskift og amning.

Nogle arbejdspladser stiller endda børnepasning til rådighed på arbejdspladsen. Det gør det nemt og fleksibelt at amme dit barn i løbet af arbejdsdagen. Det er desværre ikke et fænomen, der er så udbredt i Danmark endnu, men tendensen er stigende i USA – så mon ikke vi følger trop herhjemme på et tidspunkt… Som selvstændig er mulighederne for at arbejde med sin baby ved siden af selvsagt større.

Læs her hvordan Christina Hembo fra Christina Design London arbejdede med sin baby ved siden af ved det første barn – og fik au pair ved nummer to

Arbejd hjemmefra: Hjemmearbejdspladser bliver mere og mere almindelige, og det er ikke usædvanligt at

Klik her for at læse mere om bogen

arbejde hjemme en eller to dage om ugen. Det vil give dig mere tid til at amme dit barn. Nogle mødre, der arbejder hjemmefra, koncentrerer sig om at arbejde, når baby sover; går sent i seng eller står tidligt op. Nogen anskaffer sig børnepasning hjemme, så de bedre kan få noget fra hånden – men mor er stadig til rådighed.

Babysitning i nærheden af arbejdspladsen: Mange forældre søger udelukkende efter børnepasning i nærheden af deres hjem. Men nogle gange er det mere praktisk at kigge efter en babysitter i nærheden af din arbejdsplads – især hvis du har megen transporttid. Det vil give dig mulighed for at tage hen og amme din baby én eller flere gange i løbet af dagen samt umiddelbart før og efter arbejde.

Besøg fra din baby: Måske er det muligt for dit barns babysitter at komme til din

Klik her for at købe Vibeke Manniches klasikker som e-bog

arbejdsplads i løbet af dagen. Måske er det barnets far eller en bedsteforældre, der varetager børnepasningen for en periode – og som er villig til at gøre en ekstra indsats, for at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Deltidsarbejde: At minimere den tid, du er væk fra din baby, vil gøre amningen lettere. Mange mødre har planer om kun at arbejde på deltid, mens børnene er små – enten kortere arbejdsdage eller færre skift om ugen. Andre går gradvist tilbage til at arbejde fuldtid, i takt med at de og deres babyer er klar.

Vær fleksible: Nogle gange er virkeligheden meget fjern fra det, man har planlagt før baby kom til verden. Både

dine og din babys behov ændrer sig hele tiden. Hvis noget, der fungerede godt et par uger, ikke fungerer længere, så ændr det! Babyer har forskellige behov og præferencer på forskellige stadier.

Du kan blive overrasket over styrken af din tilknytning til din baby. Det kan være sværere at forlade ham/hende, end du troede det ville være. Du kan også være langt mere stresset og træt, end du forventede. Vær åben over for at udforske muligheder, du måske ikke har tænkt på før du blev gravid.

Gør det så simpelt som muligt, således at pårørende kan bruge deres opmærksomhed på barnet, ikke flasken. For at fremskynde leveringen af din mælk til din baby, kan du prøve disse tips:

 • Frys mælk i små mængder, så det tør op hurtigere
 • Tø den mængde mælk, der er nødvendig næste dag, natten over i køleskabet. Mælk, der har været tøet op i mere end 24 timer, skal kasseres. Men hvis dit barns forbrug er forholdsvis forudsigeligt, kan du gøre dette uden at bekymre dig om spild
 • Dine pårørende kan prøve at give baby kold mælk fra køleskabet, men de fleste babyer foretrækker, det bliver varmet op.

Bliv fortrolig med din brystpumpe mindst et par uger før, du starter på arbejde igen. Det er en god idé at sørge

Klik her for at læse om bestselleren, 'The Womanly Art of Breastfeeding', der p.t. er udgivet i 8 oplag

for at have et lille lager af mælk i fryseren, før du starter på arbejde. Et godt tidspunkt til at prøve pumpning er tidligt om morgenen. De fleste mødre har stor mælkeproduktion tidligt på dagen. (Gå ikke i panik, hvis du kun får en lille mængde mælk de første par gange, du pumper.)

Væn din baby til flasken – men ikke for tidligt. Giv ham/hende tid til at konsolidere, hvad han/hun har lært om amning. En sulten baby vil lære at tage en flaske med tiden – især hvis din mælk er i det. Begynd at tilbyde barnet flasken som et stykke legetøj et par uger før, du vender tilbage til arbejdet. Lad din baby blive fortrolig med det. Hvis barnet tager flasken, er det fint, hvis ikke, så er det også okay. Nogle babyer nægter at tage flasker fra deres mor, men tager gerne flasken fra en anden omsorgsperson.

Hold din mælkeproduktion oppe

Pump så meget mælk ud, du kan komme til, i løbet af arbejdsdagen. Am på fuld tid, når du ikke er på arbejde. Det er vigtigt for at holde din mælkeproduktion oppe. Pumpning stimulerer ikke mælkeproduktionen lige så effektivt, som en ammende baby gør. Hyppig amning er også med til at sikre, at din baby fortsat vil tage bryst.

Mange mødre oplever en reduktion i mængden af mælk, de er i stand til at pumpe ud efter en almindelig arbejdsuge. Efter en weekend, hvor de kun har ammet, stiger mælkeproduktionen igen,  og de er i stand til at pumpe mere mælk ud om mandagen.

Efter et par ugers vekslen mellem amning og arbejde, vil din krop tilpasse sig omstændighederne, så du producerer den rigtige mængde af mælk til din baby.

Når mor starter på arbejde, bryder nogle babyer deres daglige rutine ved at sove mere og spise mindre i løbet af dagen – og dermed spise mere i løbet af natten.

Amning er ikke nødvendigvis en enten-eller-løsning – man kan sagtens kombinere amning og modermælkserstatning. Mens mange mødre, der kombinerer amning og arbejde, forsyner deres babyer med modermælk i mange måneder, bruger andre modermælkserstatning som back-up, når de er ude af stand til at pumpe mælk nok. I andre tilfælde bliver barnet ammet, når moren er til rådighed, og får modermælkserstatning, når hun ikke er det.

Klik her for at læse artiklen: Barselsorlov som selvstændig

Lene Damtoft skriver desuden følgende svar til Rikke:

Kære Rikke

Bente har bedt mig svare på dit spørgsmål, så here goes: Jeg må blive dig svar skyldig på kombinationen amning og flaske. Jeg har vist engang hørt, at fordi sutteteknikken er forskelige fra bryst til flaske, vil en baby der præsenteres for begge dele relativt hurtigt foretrække flaske, fordi den ikke skal arbejde så meget for føden som ved brystet. Det er ikke noget, jeg ved noget konkret om, for mine tre er gået fra bryst til bøf – men det må være et spørgsmål som fx sundhedsplejersker støder på, og jeg har da hørt om mødre der supplerer amningen med modermælkserstatning, så mon ikke det kan lade sig gøre, hvis man vil. Har du prøvet at ringe til en sundhedsplejerske eller spørge på fx netbaby.dk? Jeg vil da tro, at det kan lade sig gøre – en baby kan godt kende forskel på sin mors bryst og en flaske.

Når det så er sagt, så er en måneds barsel altså ikke meget, heller ikke selv om man starter roligt op. Det kan være svært at køre sin business professionelt på kombineret nattesøvnsunderskud og ammehjerne. Jeg vil i hvert fald anbefale, at du, som du også selv er inde på, lægge så meget af arbejde hjemme som muligt og kun selv holder de allermest nødvendige kundemøder de første 3-5 måneder, især hvis det er dit første barn.

Hvis du på nogen måde allerede nu kan planlægge dig ud af arbejde og aftaler de første måneder vil det være godt. Selv som “3. gangs mor” og med en virkelig nem baby følte jeg, at det var en belastning at skulle være spædbarnsmor i det ene øjeblik og professionel i det andet. Og jeg elsker altså mit job, men følte mig alligevel splittet.

Måske ér det ikke så farligt endda at trække stikket lidt ud i en periode som selvstændig, i hvert fald er min erfaring efter 10 år med egen enmandsbiks, at jo mere aktiv jeg er, jo flere kunder får jeg – og vice versa. Hvad ville der ske, hvis du trak stikket helt ud i 3-5 mdr. og overlod forretningen til din kompagnon og de 4 ansatte? Og eventuelt i den periode nøjedes med at fungere som sparringspartner. Vi har virkelig mange år på arbejdsmarkedet – og set i det lys er det ikke så afgørende, om man hiver 1 eller 5 måneder ud af kalenderen, men det kan være afgørende for din følelse af at “få lov til at være” spædbarnsmor.

Jeg tænker, at det med amning og flaske skal du nok få til at fungere – det er langt langt vanskeligere at få hevet stikket ud længe nok til at kunne nyde sin baby uden stress.

Held og lykke (nød lærer som bekendt nøgen kvinde at spinde…)

mange hilsner,

Har du erfaring med at kombinere amning og arbejde? Hvad tænker du om emnet? Del gerne dine tanker og overvejelser i kommentarfeltet nedenfor.

 

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Kommentarer

 1. Kære Rikke,

  Jeg har ammet i 8 måneder og haft min egen virksomhed ved siden af. Virksomheden er en konsulentvirksomhed hvor jeg har måttet opbygge hjemmeside, kunder, samarbejdspartnere og skrive en bog samtidig med at jeg var spædbarnsmor.

  Jeg har haft hjælp fra en “nanny” – en herboende Philipiner, gift med en dansker der gerne ville ud og opleve noget. Hende fandt jeg på nettet. Hun startede da min lille pige var 3 måneder gammel. Indtil da sov hun jo rigtig meget og behovet for hjælp var ikke så stor. Min lille pige har ikke villet have hverken sut eller sutteflaske. Men i min verden har det vigtigste været at tilpasse mit liv som selvstændig til hendes ammerytme. Dvs. hver 3. time ammede jeg bare…og de andre 2 1/2 time ind i mellem arbejdede jeg…og når jeg tog på kundebesøg tog jeg nanny og barn med. Enten gik de en tur eller også sad de i receptionen.

  Min opfordring til dig er: skaf dig noget hjælp og gør dig nogle tanker om hvordan den mest ideelle hverdag kunne se ud for dig og dit barn og gå målrettet efter at realisere disse tanker. Så skal det nok lykkes. Lad være med at lytte til andre mødre eller eksperter på området. Du er i en helt speciel situation som ikke særligt mange andre kan forstå. Bliv en lykkelig mor. Så skal det hele nok flaske sig.

  Det du ikke må gøre er at blive stresset over situationen. Så fungerer tingene hverken for dig eller barnet. Er min erfaring.

  Med ønsket om at du får et sundt og raskt barn og bliver en lykkelig bor og lykkelig erhvervsdrivende 🙂
  Alis

  • Tak fordi du deler din historie og dine erfaringer, Alis! Hvor er det skønt at høre eksempler på, at det KAN lade sig gøre! (Og så tager jeg i øvrigt i dén grad hatten af for, at det lykkedes dig at skabe hele fundamentet for din virksomhed samtidig med, at du var spædbarnsmor – godt gået!) 🙂

Skriv en kommentar...

*