Mindful living: Er mindfulness vejen til frihed og egen kærlighed?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg tænker meget på friheden i kærligheden i øjeblikket og undres over, hvordan disse to størrelser så ofte kommer alt for langt fra hinanden. Jeg spiller i disse dage med som amatør i Grønnegade Teaters store forestilling: 1001 Nats eventyr.

Eventyret handler om kongen, der – syg af sorg over at hans kone er ham utro – hver dag gifter sig med en ny jomfru og slår hende ihjel ved daggry, indtil Seresade melder sig på banen og tryllebinder kongen i 1001 nat med eventyr. Det er en historie om, hvordan kærlighed i den grad holder kongen fanget i sit eget vanvid, indtil han efter 1001 nat sættes fri og ender med at blive gift med Seresade og leve lykkeligt til sine dages ende.

Og hver dag fortæller jeg selv, som en ud af 24 fortæller-kvinder, min historie om, hvordan jeg i en sen aldre genfandt kærligheden til min mor, inden hun døde af kræft. Smukt rørende og fængslende på alle kanter.

Men så er det, jeg tænker: “Hvorfor er det, at vi så ofte vi lader os binde fast i kærligehedens rænker? Kærligheden, som burde være det smukkeste mellem mennesker, og så bliver det så ofte grimt… Som kongen, der myrder løs i sit vanvids jalousi; og mig, der i årevis hang fast i, at min mor ikke havde været god nok og først sent fandt ud af, at jeg skulle finde kærligheden i mig selv og ikke gøre mig afhængig af andres kærlighed. For først der kunne tage imod den form for kærlighed, min mor rummede.

Vi bliver blinde og bundne, når vi sætter vores lid til, at kærligheden skal redde os og sætte os fri, så vi kan være lykkelige.

Kærligheden kan aldrig redde nogen, den kan kun være et pejlemærke mod noget, der er endnu større, hvis vi tør kigge ind i os selv.

Jeg oplever ofte i min praksis, mennesker der er låst fast af ulykkelig kærlighed på den ene eller anden måde, eller som har mistet evnen til at føle og tage imod og kun ser uretfærdigheden. Men på denne måde giver vi afkald på vores egen frihed.

På samme måde oplever jeg, at vi i forholdet – hvad enten det er i familien eller i parforholdet – sætter os på hinanden og stiller krav om, hvordan kærlighed skal se ud, og hvilken indpakning den skal komme i: ”Hvis ikke du gør sådan for mig, så elsker du mig ikke….?”  Den kan siges mellem alle relationer i det familiære rum, såvel som i parforholdet; eller værst af alt: Fra forælder til barn.

Vi giver – med alle vores opfundne forventninger til, hvordan kærligheden skal se ud – afkald på vore egen indre frihed, og derved mister vi en væsentlig del af os selv.

Og hvordan kommer mindfulness så lige ind i billedet?

Mindfulness er jo kunsten, via krop og sind, at søge indad og  finde sig selv og sit eget indre fristed. I mindfulness træner vi evnen til at sætte os ud over vores egne følelser og betragte dem uden at lade os rive med af dem. Man kan sammenligne det med at stå på perronen og vente på et tog: Toget symboliserer dine tankemønstre. Vi kan selv vælge, om vi stiger på toget og kører med tanke-/følelsesstrømmen, eller om vi bliver på perronen og bare betragter det tanke-/følelsesmylder, der kører forbi. Der er stor forskel!

Og kærlighed er lige præcis et af de emner, der i den grad kan få os til at sætte os ind i lyntoget og pludselig være på vej ud over kanten. Kærligheden er i alt, for alle vores relationer til verden beror på kærlighed i en eller anden form; uden den er vi ofte fortabte og fanget i en ensomhedsfølelse.

Men forestil dig nu, at det er muligt at sætte dig selv fri: ikke at lade din indre frihed være afhængig af at opnå kærlighed fra omgivelserne. Noget af det første, jeg lærte fra min lærermester, var at sætte mig selv fri. Detachement var det første vigtige ord, jeg skulle lære at meditere og forholde mig til.

Det var umådeligt svært, især da jeg på det tidspunkt var single og virkelig drømte om at møde manden i mit liv. Hvordan skulle jeg nogensinde kunne give slip på den drøm? Men det, jeg fandt efter længere tids søgen indad, var en kæmpe FRIHED. Frihed til ikke længere at lade min egen frihed og lykke være afhængig af at andre mennesker skulle fylde mig op med kærlighed. For jeg fandt min egen kærlighedsbrønd. Det var her, jeg også lærte mig selv at heale forholdet til min mor og se min egen rolle i de urimelige forventinger, jeg havde til hendes kærlighed.

Du har også muligheden for at finde din absolutte frihed, hvis du tør? For det kræver, at du tør give slip på alle forventninger til havd andre skal opfylde, for at du kan føle dig glad. Det kræver, at du tør søge indad og bare være med dig selv helt i ro, helt i absolut frihed. Fri af bindinger til dine gamle sår, fri af bindinger til dine gamle billeder af, hvad kærlighed er for en størrelse. Parat til at møde nuet og det som er lige nu med åbent sind – uanset om dit “gamle” jeg føler, det ikke passer i kasserne, og at dit “gamle” gør alt for at lokke dig på toget.

Meditation er første skridt til at sætte dig selv fri. Også i kærligheden. Det næste skridt er at turde give helt slip på alle gamle forventinger og bindinger til, hvordan verden skal se ud og i stedet møde den, som den er lige nu med alt, hvad det indebærer.

Er du parat til at sætte dig selv fri? Er du parat til at finde kærlighedsbrønden i dig selv?

  • Start med at gøre gode ting for dig selv hver dag
  • Indfør en fast disciplin, der holder dig fast i frihedens vej. Det kan være at starte dagen med at sige: ”I dag er alt, som det skal være,” og trække vejret dybt ned i maven tre gange.
  • Stop op i løbet af dagen hold små pauser, hvor du giver dig selv tid og rum til at mærke efter. Hvilket spor er du på lige nu? Er du på vej på toget, eller holder du dig på perronen?
  • Del dagen op o små sekvenser. Og hav de bedste intentioner for hver sekvens: “Jeg ved, at det bliver et godt morgenbad, jeg ved at det bliver en dejlig morgentur til arbejde” o.s.v.
  • Indfør nedgearing når du kommer hjem. Hav mindst en halv time med nedsat tempo i løbet af din dag. Det giver dig mulighed for at mærke dig selv. Vi kan ikke tænke os til indre frihed – det skal opleves indefra ;o)
  • Og slut din dag med at udvise taknemmelighed for alt det gode, du har opnået i løbet af dagen. Find selv de mindste ting at være taknemmelig for. Og slut dagen med dybe vejrtrækninger, og giv slip på dagen.
  • Mediter mindst 1 gang i løbet af dagen. Bare 10 min er bedre end ingenting.

Vil du gerne lære mere om mindfulness? Så klik her og bliv inspireret.

Har du erfaringer med ovenstående, du har lyst til at dele? Eller et spørgsmål til Flora? Skriv i så fald gerne din kommentar eller dit spørgsmål i kommentarfeltet nedenfor…

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Kommentarer

  1. Det handler om at være autentisk overfor sig selv. At kunne og turde mærke sig selv. Når man er autentisk og kan være det i så mange situationer, som muligt, så kan man sætte sig selv og andre fri samt adskille sig fra dem.Jeg har levet som pendler mellem 2 verdensdele i 5 år. Min mand og jeg har formået at bevare kærligheden over langdistance selvom det ikke altid har været nemt. Det handler om tillid og tro, at give og vise vi vil hinanden – arbejde med respekten og dialogen – ikke om at eje hinanden og ville bestemme. Det er hårdt arbejde men frigiver vildt meget energi når det lykkes

  2. For mig handler kærligheden om at give plads. Både til sig selv, sin partner og til fællesskabet. Det er vigtigt at prioritere hinanden, men i lige så høj grad også at prioritere sig selv, så man ikke “forsvinder” i forholdet. Man skal sørge for at der både er tid og plads til fælles kvalitetstid, men samtidig skal man også huske at afsætte tid til bare at være sig selv.

  3. Thanks, Donna – lots of nice reading and I just love those choiusns – such inpiration – why use lots of lovely fabric – scraps with a feature fabric are great fun by the look of it – do you mind if I blog about this article later?Hugs – Lurline!PS – I will link to you – Girls Just Want to Have Fun!

Skriv en kommentar...

*