Pernilles univers – bag om Pernille Aalund

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg har tidligere fortalt, hvorfor Pernille Aalund inspirerer mig. Nu har jeg haft lejlighed til at tale med hende og få et endnu større indblik i hendes univers – både det karrieremæssige og det private. Læs med her og find ud af, hvorfor det er så vigtigt at planlægge, have struktur og turde spørge om hjælp, hvis man vil opnå succes.

Karrierekvinden

Her taler Pernille med en gæst på sit populære talkshow, QTV

“Alt, hvad jeg laver, har et kommercielt afsæt. Alt, hvad jeg foretager mig, skal kunne være selvkørende,” fortæller Pernille og uddyber: “Jeg lever af det, jeg laver, så det er nødt til at generere penge. Det behøver ikke at være ens største passion eller hobby, man lever af. Det vigtigste er, at der er et marked for det!” Hun eksemplificerer udsagnet med sine egne interesser: udstoppede dyr, erotisk kunst og lyrik, som ikke just er forbundet med ‘big business’ – og derfor heller ikke det, hun forsørger sig ved.

Når Pernille skal vurdere, om noget egner sig til et kommercielt formål – altså om der er et (stort nok) marked for det – tager hun primært afsæt i sin mavefornemmelse og 20 års erfaring fra mediebranchen. Hvis det går gennem nåleøjet, gælder det bare om at komme i gang med at brainstorme; dette er første del af den kreative proces, som Pernille kalder det.

Kreative processer

Kreative processer handler altid om, hvad målet er – man bliver nødt til at stille sig selv spørgsmålene: “Hvad vil jeg med det her? Vil jeg det nok, til at lave det til en forretning? Hvad er rammerne? Er det realistisk?” Hvis projektet har potentiale, gælder det bare om at udvikle videre på idéen.

Pernille arbejder altid ud fra en åbne/lukke-teknik i enhver kreativ proces. Og – i modsætning til hvad mange tror – er det sværeste i processen som regel at åbne. I denne fase bliver man nemlig nødt til at lægge ”plejer” på hylden:  Alt er tilladt, og alt er på tankeplan.

“Hvis det fx drejer sig om et magasin, forestiller vi os, at det er lukket. Så forholder vi os til, om der er plads i markedet til det. Og hvis der er: Hvordan vil vi kunne relancere det? Det er simpelthen en metode til at starte fra scratch og ikke lade kreativiteten begrænse af, hvordan vi ”plejer” at gøre. Plejer er død!”

Den næste udfordring ligger i lukkefasen: At vælge ud og vælge fra. At finde ud af, hvad der hurtigst vil blive en succes – på den korte bane, altså her og nu, og i det lange løb.

“Jeg tænker altid tre år ud i fremtiden – men jeg planlægger detaljeret ét år frem,” fortæller Pernille som altid har en underliggende plan – en underliggende tidslinje. Ovenover den kan alt ske. Og småjusteringer af delmål er tilladte.

Tidslinjer, planer og struktur

“Jeg har altid masser af delmål,” fortæller Pernille, som både visualiserer sine mål og delmål mentalt og synliggør dem fysisk via tidslinjer og plancher.

“Jeg strukturerer det ekstremt og hænger det op på væggen, så det møder mig hver dag! Hvis det for eksempel drejer sig om et magasin, hænger jeg forsider op på væggen for et helt år frem i tiden. På skitseform og med tændstikkefigurer. Hver gang der så kommer et nyt magasin på gaden, kan jeg fjerne dets forside fra væggen og hænge en ny, tom, forside op. På den måde gennemgår alle magasinerne en lang proces med løbende justeringer.”

“Denne form for strukturering giver ro og overskud, så jeg bliver mere ressourcestærk,” fortæller Pernille, som bruger metoden ved alle de mål, hun sætter sig – både professionelt og privat:

“Jeg har brugt det ved alt! Også når jeg er forelsket. Delmål kan fx være dato for, hvornår jeg vil have første date, første biograftur, første middag etc. med personen. Ved denne type ”projekter” hænger jeg det dog ikke op på væggen – det skriver jeg typisk ned i en notesbog.”

Læs også: Derfor inspirerer Pernille Aalund mig

”Jeg er ekstremt impulsstyret, og jeg elsker det uforudsigelige! Men jeg bliver samtidig nødt til at sikre, at det uforudsigelige ikke tager overhånd,” fortæller Pernille, som qua erfaring og kriser i teenageårene har lært, at hun er nødt til at have struktur.

“Jeg var ekstremt sårbar som ung, og jeg gennemlevede da også flere personlige kriser i teenageårene. Heldigvis har jeg altid fået samlet op på det igen. I dag er jeg meget bedre til at se, når det kommer og styre det bevidst. Det overblik, skemaer og planer giver, har været og er en kæmpe hjælp! Jeg har simpelthen brug for den struktur.”

Det er også denne struktur der – sammen med en militæragtig disciplin – gør, at Pernille formår at have gang i op til ti (!!!) projekter ad gangen – uden at miste overblikket, uden at springe over, hvor gærdet er lavest, og uden at blive stresset over det.

“Jeg har altid en plan A, B, C og D… Og jeg ved, at hvis alt glipper – så kan jeg faktisk godt klare det alligevel. Det giver en enorm ro!”

Rollen som mor

Pernille og sønnen Marcus

Pernille er mor til tre: Tobias på 27, Marcus på 25 og Anine på 10. Og mens Pernille gik hjemme mens drengene var små, arbejdede hun fra dag ét med sin datter.

“Min styrke er, at jeg er en meget kærlig mor. Jeg nusser, kysser og krammer hele tiden mine børn – selv nu, hvor min ældste søn er 27 år. Jeg giver dem også masser af oplevelser. Og så har de altid haft en stor grad af frihed. Fx har jeg altid været fuldstændig ligeglad med, hvordan deres værelser ser ud! Der må de gøre, hvad de vil!”

“Jeg har aldrig gået op i, om puderne nu ligger rigtigt i sofaen etc. Stuen har ikke været malet i ti år, og det er stadig den forrige ejers tapet, der er oppe i soveværelset. Jeg har et bibliotek, men jeg har ikke længere plads til alle bøgerne, så der ligger bunker af bøger rundt omkring… Jeg bor i det hele taget meget boheme-agtigt – det er langt fra minimalistisk, men det er hyggeligt!”

Pernille har altid haft ung pige i huset. Og når der lige er en kort periode uden, kan vasketøjsbunken godt vokse så meget, at der ikke er mere tøj i skabene: ”Jeg har flere gange måttet vaske mine trusser med håndsæbe og tørre dem med føntørreren, fordi der ikke var mere rent tøj i skabet!”

“…Og min ex-mand ringede også engang, da vores datter, Anine, var seks, for at spørge, om jeg ikke godt ville være sød at huske at redde hendes hår: Det var en uldtot, for det var ikke blevet reddet i dagevis,” fortæller Pernille og tilføjer:

“Men jeg har ALTID været der, når mine børn har brug for mig! Så smider jeg ganske enkelt alt, hvad jeg har i hænderne, uanset hvad det er!”

Succes gennem andre

Både privat og arbejdsmæssigt har Pernille altid været god til at bede om hjælp. Hun mener nemlig, at mange – især kvinder – begår den fejl at tro, at de kan alt selv. Det er der ingen, der kan!

“Du er ganske enkelt afhængig af at have andre med, hvis du vil have succes. Jeg har været god til at spørge om hjælp og finde de rigtige mennesker, at samarbejde med.”

Har du en kommentar eller et spørgsmål til ovenstående artikel? Kan du nikke genkendende til noget af det? Skriv gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Kommentarer

 1. Pernille Aalund skriver:

  Kære Bente! Flot interview.. Du er super dygtig og meget behagelig at blive interviewet af 😉

  • annette skriver:

   super godt interwiev artikel. men jeg har et spørgsmål hvis man har brug for at snakke med Pernille Aalund om noget man ønsker hun skal tage op i sit program, hvordan kan jeg så komme i kontakt med hende og fortælle hende sagen

 2. Endelig fik jeg nydt denne aritkel! Wauw – super inspirerende læsning. Pernilles ærlighed rammer mig lige i hjertet hver gang! TAK til jer begge.

 3. Jubiiii, Bente, tak for en spændende artikel! Du må have stillet nogle gode spørgsmål, kan jeg se ud fra det, du har fået svar på 🙂 Meget inspirerende <3

  Tak til jer begge!

  Kh Pia

Skriv en kommentar...

*