- For kvinder med ambitioner – når tanker om familie og karriere mødes - http://karrieremor.dk -

‘Be a Leader – not just a Manager’

Jeg vil gerne sige undskyld til mine tidligere medarbejdere – for at de fik stress, mavesår og følte sig utilstrækkelige på jobbet; for at tro, at jeg selv vidste bedst; for at presse urealistiske deadlines igennem; for at kræve, at de ukritisk udførte arbejdsopgaver og samtidig tog weekender, aftener og ferier i brug – hvis nødvendigt! Jeg gjorde det ikke af ond vilje – ikke engang af uvidenhed … jeg vidste godt, hvad jeg gjorde – og jeg troede, at det var det rigtige. For det var det, jeg havde lært! Og den ledelse, som jeg selv har fået.

På engelsk er der to ord for ledelse ’management’ og ’leadership’. Jeg har lært rigtigt meget om management – først på handelshøjskolen (i dag kaldet business school/management class), sidenhen som management konsulent og på management kurser og sidst som en del af ledelsen i TDC. Her har masser af ledere og medarbejdere manager-titler (product manager, market manager, business manager, sales manager, etc.), men ingen er leaders. Jeg kan faktisk ikke huske at have fået et eneste visitkort (og jeg har fået mange) i hånden, hvor der har stået leader!

Management har sit udspring i den managerial-teori, der opstod sammen med industrisamfundet og for alvor tog fart i 1950’erne. Medarbejderne opfattes som en del af produktionsapparatet, og de skal optimeres og udnyttes effektivt, som de øvrige dele af produktionsapparatet.

Leadership er jeg først ved at lære nu – det har sit udspring i den religiøse verden, hvor man i årtusinder har haft spirituelle og religiøse ledere. Leadership rummer og favner mere end management. Hvis man vil være leder, så er det ikke nok at kunne optimere produktionsapparatet – så skal medarbejdere, kunder, aktionærer og samfundet som helhed tydeligt kunne se (og mærke) virksomhedens værdier, tro herpå og agere herefter. Det kræver meget mere end management.

Så derfor, kære fremtidige medarbejdere. Jeg har lovet mig selv – aldrig mere ukritisk at eksekvere en beslutning, aldrig mere bare at videresende en deadline, aldrig mere at gøre noget – bare fordi det er blevet sagt af nogen over mig … Jeg vil selv tage stilling til, om det nu også er det rigtige – om det virkeligt skal være færdigt til den foreslåede deadline, og om der ikke er andre muligheder. Jeg vil være Leader og ikke bare Manager.

Læs også: Topleder og tvillingemor [1]

Jeg vil først og fremmest sige undskyld til mig selv – for de gange jeg tvivlede på min egen mavefornemmelse og sagde ’javel’ – selvom jeg var sikker på, at den pågældende beslutning var forkert … Jeg siger undskyld for ikke at tro mere på mig selv, min viden og kompetencer – for at blive usikker, når det gjaldt! Jeg husker en beslutning om en produktintroduktion – jeg mente (som ansvarlig direktør), at vi skulle bruge 5 måneder på at være klar til introduktion – men lod mig presse af salgsdirektøren og min chef til at acceptere en introduktion 2 måneder senere (lige efter en sommerferie). Jeg vidste, at det var forkert – faktisk så meget, at jeg blev rød i kvinderne og fik tårer i øjnene … men jeg kunne ikke komme med fakta, der understøttede mit synspunkt – så jeg accepterede (om end jeg var imod) – nærmest for at skjule den svaghed det er, at få tårer i øjnene til et forretningsmøde.

Produktintroduktionen var en katastrofe – produktprocesserne spillede ikke, og sælgerne solgte derfor intet. 1-1½ år efter blev dette talt om som en fiasko … så det var dumt for TDC, kunderne og mig!

Jeg har besluttet mig for at være Leader og ikke bare (men også) Manager i mit næste job! Jeg glæder mig og kan næste ikke vente på at komme i gang, men er også usikker – for jeg er jo en rutineret manager, men en langt mere uprøvet Leader. Jeg er taknemmelig for, at jeg har fået indsigt nok til at træffe denne beslutning allerede nu i 30’erne. Jeg har set mange fortsætte ud af manager-rillen i mange år – også når de er 40, 50 og 60! Så kære kvindelige ledere og iværksættere – husk at du altid har et valg og et ansvar. Sig fra hvis det føles forkert og stol på din intuition, når det gælder!

Fakta er vigtige, men kan ikke stå alene – det hele er ikke bare matematik og fysik – selvom en lang række af suits spiller efter de regler – det gør dem jo ikke rigtige – bare meget udbredte.

Be a leader – not just a manager.

Er du en leader, eller er du udelukkende manager? Er din chef? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor… 

Se bogen: Ledelse hver dag [2]