En off-day!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg er så privilegeret, at jeg kan tage mig en off-day, når jeg vil. Eller i hvert fald, når der engang imellem er en dag uden kunder, opgaver, aftaler eller presserende deadlines i kalenderen. Sådan en dag, hvor jeg kan hoppe under dynen igen, når ungerne er sendt afsted, sove lidt længere, stå langsommere op, spise morgenmad foran The Oprah-show eller bare sidde og glo lidt ud i luften med en skål havregryn.

Sådan en dag, hvor jeg kan tage hunden med til vandet, beskære frugttræer i haven, plukke æbler og lade godt og grundigt op. Eller gøre absolut ingenting.

Sådan en dag burde være allemandseje og stå højt på enhvers personlige forebyggelses- og velværeliste.

Det står nemlig skidt til i Europa. 38 procent (otte-og-tredive!!) af Europas befolkning bliver hvert år ramt af hjernelidelser som depression, angst, søvnløshed eller demens. Mentale sygdomme er blevet vores største sundhedsmæssige udfordring – med altoverskyggende konsekvenser i form af arbejdsløshed, social udsathed og andre voldsomme følgevirkninger, som ikke kun rammer det enkelte menneske, men også familien og omgivelserne.

Det er alarmerende!

Og det minder mig om noget, min ældste datter engang spurgte mig om. Hun spurgte nemlig: ”Mor, hvad er det farligste at dø af?”

Det er langt farligere end vi tror, hvis vi hver eneste dag går rundt med et neurobiologisk system i alarmberedskab, hvis vi hver dag presser os selv bare lige lidt mere, eller hvis brok og bøvl omkring os er normen frem for undtagelsen.

Anspændelse, stress og angst sætter sig i kroppen. Og det er faktisk så farligt, at man kan dø af det. Det har blandt andre psykiater og professor i medicin Joachim Bauer glimrende beskrevet i sin bog ”Hvorfor jeg føler det, du føler”.

Vores adfærd og den måde vi omgås hinanden på – på arbejdspladserne og i familien – er så visseligt indrettet, at med mindre vi gør en aktiv indsats for at bryde med et mønster, så er det selvkonserverende. Hvad du lægger mærke til og har din bevidsthed tunet ind på i det daglige, får du mere af.

Jo mere vi brokker os, jo mere vi stresser, jo mere vi liiiiige skal nå – jo mere får vi af det. Vi får med andre ord mere af det, vi ikke kan tåle.

Den gode nyhed er – at det også gælder den anden vej rundt.

Så prøv en lille øvelse og læg mærke til, hvad der sker undervejs: Når I nu sidder ved aftensmaden, så spørg dine børn/din mand/kæreste/veninde: ”Hvad er det bedste/sjoveste/vigtigste, du har oplevet i dag? Hvad er det bedste, du har gjort for andre i dag? Og husk selv at fortælle også.

Det er enkle spørgsmål – med stor effekt.

Og for den sags skyld, kan du sagtens stille de samme spørgsmål på jobbet! Det er måske kun en dråbe – men selv en dråbe spreder sig som ringe i havet.

Husker du at tage en off-day engang imellem? Hvordan lader du op? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Lenes egen hjemmeside her.

Om Lene Damtoft

Har siden 2001 ejet og drevet konsulentbureauet Damtoft.com, som beskæftiger sig med ledelses- og organisationsudvikling, procesledelse og CSR-udvikling. Desuden mor til tre på hhv. 3, 12 og 18.

Kommentarer

  1. Skægt, sådan en dag havde jeg igår. Kalder det: at leve livet langsomt. Fedt at være selvstændig.

  2. Sikke et skønt udtryk for en off-day, Alis! Det er nemlig lige præcis hvad det handler om. OG at gøre det uden dårlig samvittighed eller hovedet fuldt af “jeg-burde-tanker”. 🙂

Skriv en kommentar...

*