Er du altid i fremtiden?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Her forleden aften lå jeg på min datters seng, mens hun og lillebroren legede en leg komponeret over ingredienserne Ikea-mus, playmobilmænd og lyssværd (!). Hun så pludselig op og gik i gang med at udrulle et alenlangt eventyr og manus bag legen. Jeg smilede, lyttede, men efter nogle minutter begyndte jeg at tænke: ”hvad skal hun i skolen i morgen, og mon hun allerede nu vil finde sit tøj frem? Bukser eller kjole …”

”Mor, du skal lytte,” lød det pludselig lettere anklagende, og jeg blev kastet tilbage til her og nu.

Kender du det?

Et af problemerne med arbejds- og familielivsbalance, måske især for selvstændige kvinder, er vores evne til at være i NU’et. Eller rettere, vores manglende evne til at være i NU’et – og i stedet være i computeren, ved næste møde, ved morgendagens program, ved brevet fra banken eller hvad det måtte være. Faktisk er de fleste af os nemlig utrolig dygtige til at være i fremtiden – i den tid, der styres af forhåbninger, kalendere, forventninger, frygt, når’er og hvis’er  – og ofte af alt andet end her og nu realiteterne. Faktisk er de fleste af os så gode til at være 10 skridt foran i livet – på arbejdet, med børnene, ferien og manden – at vi glemmer både at trække vejret, nyde det vi har skabt omkring os og mærke efter, om der er balance og ro helt ind i cellerne.

At ønske sig et andet sted hen

Det er jo ikke noget nyt; det der med at ønske sig eller tænke sig et andet sted hen. Det stammer bl.a. fra vores godt og vel hundredårige historie som lønmodtagersamfund. Man gik på arbejde for at kunne lave noget andet i fritiden – i fremtiden. Det stammer også, primært for kvinder, fra vores tusindårige kulturelle historie som housemanagers; her skulle kvinder følge med årstidens gøremål og hele tiden være lidt foran for at være til tiden – så at sige.

At ønske sig et andet sted hen, se og tænke over fremtiden – begge dele er ligeledes en af vores særegne karakteristikker som menneske. Og det er sådan set positivt, fordi det gør det muligt for os at flytte os; at skabe forandring, velstand og udvikling. Denne evne er i høj grad dét, selvstændige kvinder bruger som drivkraft; at ville skabe, bidrage, finde mening, frihed, overflod osv. for os selv, vores familier og for andre. Og det er godt. Hvis jeg ikke havde kunnet forestille mig en fremtid med plads til familien, en bolig der kombinere land og by eller en bog med mit navn på hylden, havde jeg heller ikke kunnet skabe det.

At være i nu’et

Alligevel er der noget, vi misser, når vi hele tiden er i fremtiden, i computeren, rundt om hjørnet – eller hvor vores opmærksomhed nu er gået på vandring. Det er:

  1. Den følelse af nærvær og ro, der kun opleves i NU’et
  2. Helt ind på celleplanet at være i vores liv
  3. At følge livets flow og dermed opleve intuitiv inspiration
  4. Legen, humoren og letheden, der gør livet grønnere og skønnere.

I sidste ende kan netop disse punkter forhindre os i at føle BALANCE og ARBEJDS- OG FAMILIELIVSBALANCE. Vi må være i NU’et for at finde ind til, hvem vi er, hvad vi er, hvad vi har lyst til og kan bidrage med her i verden. Vi må også være i NU’et for virkelige at kunne bidrage og opleve livet som medspiller i stedet for som publikum i ens eget livsskuespil. Faktisk kan man sige, at vi risikere at misse selve livet og alt, hvad det har givet os og giver os, hvis vi hele tiden er i fremtiden.

Hvorfor er det så svært?

Det er bare tit uendelig svært. Fordi vore tanker går på pilgrimsvandring, på søndagsshopping og har som natur at teste os. Hvorfor? Måske fordi tankens kraft som bekendt kan flytte bjerge – hvis den er stærk nok! Men at gøre tanken stærk nok kræver udholdenhed, styrke, øvelse og tålmodighed. Og tanken er vejen til at kunne være i NU’et i stedet for i fremtiden. Eller retter, tanken er den, vi må tæmme og forstå for at kunne stilne den og stoppe den fra at styre vores liv. I stedet må vi mærke vore kroppe. Det er svært, men ikke umuligt. Måske ”bare” en udfordring skabt af evolutionen, så hvem som helst ikke kan misbruge tankens kraft? Eller en menneskelig skolelektion skabt for at gøre den menneskelige rejse lidt sjovere og mere udfordrende. Hvem ved?!

Øvelse gør mester

Er det så ikke unfair at ønske at være i NU’et i stedet for i fremtiden, når den menneskelige tankes natur er at gå på vandring i alle verdenshjørner? Tja, måske, men øvelse GØR mester, og derfor er vejen frem at kunne være i NU’et i små øjeblikke, dernæst længere øjeblikke og så i hele lege-med-lego-seancer eksempelvis. Og den bedste vej til at øve sig i det er, hvad enten det er sammen med din familie eller dine kunder/ kollegaer, at beskæftige sig med noget, du synes er sjovt, spændende eller positivt udfordrende. Når du pludselig opdager, at du ikke tænker på ”hvad mangler der i køleskabet” eller andre fremtidsting, men glemmer tid og sted, så er NU’et i dig og ikke udenfor. Og kan du med din familie, så kan du også gøre det med dine kolleger, medarbejdere og partnere – eller omvendt. Samme teknik som du lærer at mestre ét sted, kan du overføre til andre situationer, og – som konsekvens – få mere nærvær, mere flow og intuitiv guidning i hele dit liv. Og dermed mere balance – for ofte sidder følelsen af balance i netop dét, at vi føler ro, flow og glæde netop nu! Vigtigst er dog at huske, at det er en proces – og ikke en eksamensopgave.

Har du også nogen gange svært ved at være 100 % til stede i nuet? I hvilke situationer er det typisk? Hvis der er et mønster? Hvad gør du for at øge dit nærvær og være til stede i nu’et? Skriv gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Ninas egen hjemmeside herSe Ninas bog: Den gode barsel her.

Om Nina Kirstine Brandt Jacobsen

Daglig leder af rejsebureauet Travelling Heels (kultur- og aktive rejser KUN for kvinder), foredragsholder og forfatter. Ph.d. i samtidshistorie, coach og mor til to. Yogadyrker og hestefan med lille hus i det store Udkantsdanmark.

Skriv en kommentar...

*