Hvad er mere tabu end sex?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Uh ja, hvad kan være mere privat end sexlivet? Her i vor forlængst frigjorte Danmark, så er det ét emne, som for rigtig mange er mere omtåleligt og hemmeligt end deres seksuelle gøren og laden.

Det er naturligvis penge og privatøkonomien. Ofte omgås vi med mennesker, som har nogenlunde samme økonomiske formåen som vi selv, og så er tabuet ikke så tydeligt.

Jim Rohn, afdød amerikansk succesfuld motivations- og businessmentor, sagde i sin tid: ”Vis mig økonomien hos de 5 personer, du bruger mest tid med, og jeg vil fortælle dig, hvordan din økonomi er – den vil nemlig være et gennemsnit af disse 5 menneskers.

Han mente, at vi som mennesker  i høj grad bliver præget af de mennesker, vi er sammen med – også i forhold til vore økonomiske mål. Og ét af hans råd til at blive millionær er at være sammen med millionærer.

Hvad nu, hvis du er sammen med mennesker, hvis økonomi er enten dårligere eller bedre end din egen? Jeg har lavet et par gode råd om dette, som du får her:

Hvis du selv har dårligere råd (færre penge) end den anden:

Stå ved dig selv og fortæl åbent dine venner og familie, hvad du har penge til – det er ingen skam ikke at have råd til alt. Joh, der findes absolut mennesker, som gør din og deres egen værdi op bogstavelig talt i, hvor mange penge du tjener/har. Der findes endda rigtig mange. Men er de egentlig værd at lade sig styre af?

Hvis du synes det er pinligt ikke at have råd, så spørg dig selv:

 • Hvorfor er din økonomi pinlig i forhold til netop denne person? Hvorfor er det svært at være dig, helt som du er, sammen med denne person?
 • Undersøg din frygt for at blive afvist
 • Der vil altid være nogen i alle disse tre grupper af mennesker: Dem der kan lide dig, dem der er neutrale, og så dem, der ikke bryder sig om dig. Så du kan lige så godt stå ved dig selv og så sige PYT til, at der også er nogle i den negative gruppe
 • Hvor kommer den holdning fra at det er pinligt? (barndom, familie, venner, kærester, kulturen mv)?
 • Hvorfor burde du have råd? Hvorfor burde du ikke?
 • Undersøg forskellen på ”jeg burde…” og ”jeg vil…”
 • Øv dig i at mærke dit hjerte – også din selvkærlighed og kærlighed til livet ud over de materielle ting
 • Den personlighedsstruktur, hvor man er optaget af at præstere og se godt ud og have materielle goder – kort sagt prestige – skyldes et narcissistisk sår fra 3-7 års alderen, hvor barnets kærlighed/blidhed ikke er blevet mødt af forældrene, eller er blevet oplevet som truende af forælderen med samme køn. Overlevelsesstrategien er så blevet at have og kunne i stedet for at være. Hvis du har noget af dette, så træn dig i at åbne dit hjerte. Få evt. terapeutisk hjælp til dette. At blive i stand til at elske både dig selv, andre og livet uden krav og præstationer
 • Lykke afhænger ikke af din økonomi på den lange bane. Hvis du har nok til at få dækket de basale behov. Når du kigger tilbage på dit liv som 80 årig, så er sandsynligheden stor for, at du vil kigge mest på hvordan, du har haft det med andre mennesker, og hvad du har givet dem af dig og din tid – ikke din økonomi!
 • Taknemmelighed er genvejen til din lykke – ikke at have råd til alt!
 • Økonomi er også en prioritering – ligesom tid. Som regel skulle du hellere sige: ”Det vil jeg ikke prioritere” i stedet for at sige ”Det har jeg ikke råd til”. Det vil få dig ind i din indflydelsessfære og dermed din egen power at stå ved dette
 • I disse tider er det mere legalt ikke at have råd, mange skal spare
 • Hav fokus på det, som du har – i stedet for det du ikke har
 • Hav en plan for, hvad du vil bruge dine penge på. Især lav en indkøbsliste inden du køber ind og følg den! Køb aldrig spontant ind – tænk over om du virkelig ønsker denne ting vildt meget og hvad den vil bidrage m i din hverdag. Sov gerne på det.

Penge er ikke genvejen til lykke, men de er fantastisk rare at have!

Hvis du har bedre råd (flere penge) end den anden:

 • Hav respekt!
 • Erkend at andre ikke nødvendigvis har ligeså mange penge til rådighed som dig, heller ikke selvom I tjener det samme
 • Respekter at nogle synes det er pinligt, hvis de har dårligere råd end dig. Så løsningen er ikke nødvendigvis at du tilbyder at betale, selvom du ville elske at få lov
 • Foreslå forskellige muligheder i forskellig prisleje – fx restauranter
 • Kig på den andens reaktion
 • Spørg evt. direkte men med nænsomhed hvilket prisleje, der vil passe den anden
 • Lad være med at underspille at du har råd til det, som du nu har råd til. Stå ved den du er – uden at tromle andre.

Kender du til det at have enten bedre eller dårligere råd end dem, du er sammen med? Giver det anledning til problemer? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Connies egen hjemmeside herSe Connies bog: Kærlighedesn vildveje her.

Om Connie Kragelund

Connie er selvstændig kærlighedsmentor/-terapeut og forfatter. Hun arbejder for, at vi finder ægte kærlighed og får den til at vokse og blomstre - kærlighed både til os selv og til en kæreste. Hun er desuden mor til en dreng og to piger.

Kommentarer

 1. It’s in reality a great and helpful piece of info. I am satisfied
  that you simply sshared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

Skriv en kommentar...

*