Rugbrødsmadder – det serverer man simpelthen ikke til aftensmad…

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Som ansvarsfuld mor ligger det helt naturligt til os, at vi laver et varmt, varieret, nærende, smukt serveret og velsmagende aftensmåltid HVER AFTEN, ikke? Børnene kommer med i køkkenet,  vi snitter grøntsager, bager brød og taler om dagen, der er gået.

Så kan man næste dag helt overskudsagtigt slynge ud til veninderne, at  ”mandag lavede jeg en ny thairet, tirsdag stod den på braiseret kalveskank, onsdag kom vi sent hjem, så der smækkede jeg lige en moussaka sammen, og torsdag stod den på fiskelasagne”. Pyh, man bliver sgu da helt træt.

På mine sundhedsforløb har jeg ALDRIG haft en kvinde, som fandt det let at komme hjem med trætte børn (og så også selv lige være lidt træt) og så ellers bare gå igang med at kokkerere et ”ansvarsfuldt” måltid mad, samtidig med at man sætter en vask over, smørrer madpakkerne, hjælper med lektierne og tjekker skoleintra. Det er simpelthen det tidspunkt, de fleste kvinder rammer muren.

Samtidig er er det også de mest dyrebare timer, vi har med vores børn – som forresten aldrig har forlangt, at vi hakker og braser i flere timer for deres skyld. Hvis de skulle vælge mellem en nærværende mor og et kulinarisk varmt og tidskrævende måltid, hvad mon de SÅ valgte? Hvem er det SÅ, der forlanger det? Ja, lige præcis, det er DINE egne forventninger – og så måske det faktum, at vi et eller andet sted i samfundet har en opfattelse af, at et varmt måltid mad, der har taget lang tid at forberede, dét er et rigtigt aftensmåltid.

Som sundhedsspecialist OG mor til 2 friske drenge, må jeg berolige og sige én ting: ”Chill out”….sundhed handler ikke om tid eller om, hvorvidt noget er koldt eller varmt. Det handler om planlægning, tilgængelighed af de rette madvarer og REALISME. Hvad tror du er mest sundt:  En sammenkogt ret, der har stået og småsimret i 2 timer, eller en rugbrødsmadder med tun, torskerogn, kylling, varmtrøget laks, æg og masser af grønt?

Nu er min pointe ikke, at man skal spise rugbrødsmadder hver aften, det bliver nok lidt trivielt. Men mange af mine kunder har decideret dårlig samvittighed, når de fortæller om den faste rugbrødsdag, og det skal de i hvert fald ikke have i et sundhedsmæssigt perspektiv – tværtimod. Der er flere pointer i dette:

 • Måltidet behøver ikke at være kompliceret for at være sundt og lækkert – tværtimod!
 • Forberedelse er nøgleordet – den gode gamle madplan, der laves om søndagen er, hvor usexet den end lyder, er mere powerfuld, end du tror, og den er din genvej til sund mad, mentalt overskud, mere tid og de rigtige indkøb.
 • Lad os som karrieremødre hjælpe hinanden ved ikke at opstille urealistiske forventninger til, hvad et sundt, nærende og lækkert måltid mad handler om, når det i virkeligheden handler mere om at prøve at vise, at vi er overskudsmødre..

Nu er vinteren på vej, og det er en kærkommen lejlighed til at finde bogen med suppeopskrifter frem. Suppe tager ikke lang tid at lave, kan laves i store portioner og fryses ned, børn elsker supper, og det er super sundt. Og har du ikke tid til at lave suppe, ja så er det godt, der er rugbrød i køleskabet!

Får du dårlig samvittighed over at servere rugbrødsmadder? Hvordan – og hvornår – beslutter du, hvad aftenens menu skal stå på? Bruger du madplaner? Eller har du andre tricks? Skriv meget gerne en kommentar…

Besøg Alexandras egen hjemmeside her.

Om Alexandra Svarre

Alexandra er selvstændig kostvejleder, løbecoach, zumba- og træningsinstruktør. For hende handler sundhed om luksus, frirum, energi og velvære; det er hendes mission at hjælpe andre med at få sundheden ind i hverdagen. Privat er Alexandra gift og mor til to.

Kommentarer

 1. Undskyld, men hvorfor tales der kun om mad som moderens opgave her?
  I min familie og hos de fleste vennepar er det – i modsætning til hos min jyske familie – manden, der har hovedansvaret for indkøb og madlavning, og hos de fleste andre er det delt.

  Børnene kan i øvrigt meget tidligt begynde at løfte deres del af ansvaret for madlavningen. lige fra madpakker over morgenmad til middagen.

  Men ellers er jeg da enig i, at man somme tider kan drosle ambitionsniveauet lidt ned, og at mad ikke behøver at være varm for at være sund.

  Jeg er dog ikke enig i, at planlægning er så vigtigt. Hjemme hos os køber jeg gerne ind på vej fra arbejde. Her støder ofte det ene eller begge børn til. Hvis der så er tilbud på grønkål, ja så nupper vi det og køber de øvrige indgredienser til en kraftig grønkålssuppe, med masser af hvidløg.

  Under indkøbet skal man selvfølgelig have i baghovedet, hvad der er i grønsagskurven, som trænger til at blive brugt, og om der er nogle rester i køleskabet, som også bør integreres. For i vores skraldespand er der ALDRIG mad 🙂

 2. Hej Erik

  Jeg mener bestemt heller ikke at madlavningen kun er kvindens job og har adskillige vennepar, hvor manden er lige så aktiv i kødgryderne, som kvinden.
  Men skal jeg jeg se på de udfordringer jeg oftest støder på hos mine kvindelige kunder, så er der ingen tvivl om at aftensmåltidet ligger i top 3 over de største udfordringer kvinderne har på sundhedsområdet. De (vi) føler sig pressede på tid, ideer og det faktum at vi også gerne vil give vores børn masser af fokus mellem 16 og 18 og det harmorer ikke altid med et varmt, sundt, simrende og nyt måltid mad. Skal de to ting nærme sig hinanden ER planlægning kodeordet
  Det lyder til at i har et roligt og afbalanceret forhold til aftenens madlavning hos jer og tilmed involverer jeres børn. Glæd jer over det – det er helt sikkert inspirerende for mange at høre!

Skriv en kommentar...

*