Sammenhold og solidaritet – derfor og sådan!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Ingen er jo en Ø!

Når vi snakker balance, familie og arbejdsliv i én og samme sætning, forekommer det mig, at det er utroligt vigtigt at hive begreber som sammenhold og solidaritet frem og støve dem af. For de bliver alt for tit sat op på hylden som en pokal eller reminiscens fra studietiden, barneårene eller fritidssporten.

Og det er synd og skam, for selv om jeg kun kan tale ud fra mine egne erfaringer og dem andre har været villige til at dele med mig, så må jeg konstatere, at det, der skaber bedst balance, er netop LEVET sammenhold og solidaritet – over en bred kam! At gøre det modsatte – at leve som om vi hver især er en Ø skabt til at leve alene, solitært og uden hjælp fra andre – skaber alt for meget ensomhed og ubalance! Og det på både arbejdsplads og i hjemmet.

Sammenhold og solidaritet – også for dem med stiletter!

Nu er der måske nogen, der tænker, at de der ord, jeg her har valgt at fremhæve, godt kan lugte lidt af lilla ble, røde faner eller andre gamle slidte billeder fra fortidens kollektive erindringsbibliotek. Så smid dog de gamle billeder og følelser, der hæfter sig til dem, væk! Nogle gange må man grave lidt ekstra for at komme ind til ords mere oprindelige betydning – så de kan bruges på ny og ikke for evigt stå i skammekrogen.

Sammenhold og solidaritet handler i denne artikel og i denne kontekst – familie- og arbejdslivskonteksten – om at stå sammen, bakke hinanden op, have viljen til at hjælpe hinanden og udvise sympati med andre i forhold til den situation, de befinder sig i. Og derfor er det for os med stiletter i stedet for andefødder! For os med toptunede gadgets i Mulberry-taskerne og for alle dem, der kan mærke, at stiletterne klemmer lidt og travlheden bider mere end, hvad smart og sundt er. Det er, sagt med høj og klar stemme, for alle os, der gerne vil mere balance, ro og indre fred i vores liv! Fordi vores verden er skabt via samarbejde og stammesolidaritet – men i dag holdes sammen af vilje, passion og tiltro.

Sammenhold og solidaritet – vejen frem ”i balancens navn!”

Hvis sammenhold og solidaritet handler om alt det, som jeg skrev ovenfor, så er det jo med andre ord VEJEN til balance. Det er ikke en færdig skabelon eller et kursus, der kan give et diplom og et stempel. Det er i langt højere grad at gå opmærksomt fremad; med øjne og øre åbne for, hvor der viser sig muligheder for gensidig hjælp, opbakning, sympati og empati – og for at stå sammen i stedet for at stå i vejen.

Det handler om at turde ytre behov for hjælp, og at turde gøre dette – også overfor mennesker, du måske ikke kender. Ligeledes handler det om at turde tilbyde opbakning og støtte til mennesker, du måske ikke selv er hjerteveninder med, men som potentielt kunne være de (som Peter Plys siger) ”Venner du endnu ikke har mødt”. Vi ved ikke, om dem, vi møder på vores vej, har nogen til at hjælpe, bakke op eller støtte sig? Og de ved heller ikke, om du har det?

Derfor – hvis vi ikke skal være den der Ø – må vi nogle gange turde række hånden ud for at skabe et sammenhold og en solidaritet, der måske ikke var der før. Det gælder, om der er problemer med mobning i skolen, chikane på arbejdet, opgave-kaos i hjemmet, manglende innovativ tænkning i forhold til ens virksomhed – eller hvad det måtte være. Det kan nogen gange være så simpel en ting, som at huske at købe ekstra sokker med til naboens eller venindens barn, når man selv står der med et par i hånden – fordi man husker, at hun fx lige er blevet skilt og ikke orker andet end kleenex-indkøb lige nu!?

Vejen er derfor at sætte ord på, hvad der kan hjælpe dig og andre allermest lige nu – fra sammenholds- og solidaritetsskuffen? For at opnå endnu bedre balance!

Fire gode ideer (ikke råd – bare ideer!) til hvordan …

Nu er det jo ikke en artikel, der har til hensigt at opfordre til, at du går ud og forsøger dig som selvbestaltet hjemmeterapeut. Det handler ikke om at pådutte andre hverken behov eller hjælp eller støtte, som DU helt sikkert kan se – men de ikke selv føler for!

Det handler derimod om at turde tale, spørge, lytte og lytte lidt mere: Til dig selv og din krops signaler, til partneren, kollegaer, arbejdspartnere, naboer og alle dem, du omgås. Fordi, som den positive psykologis forskning viser, vi som mennesker er mest lykkelige og dermed har størst chance for at leve i balance, hvis vi har et godt socialt netværk. Hvis vi altså har folk omkring os, der støtter og hjælper.

Af samme grund slutter jeg artiklen med fire ideer til, hvordan DU og JEG kan få mere sammenhold og solidaritet i vores liv:

  1. Spørg og lyt: Spørg til din partners, dine børns og din nabos dag, før du fortæller om din egen. Og lyt aktivt! Er der informationer, der viser behov eller mulighed for at få eller give støtte? Fx: Har de brug for ekstra anerkendelse lige nu til at komme over en hurdle eller problem, etc. …
  1. Vær klar i spyttet om dine egne forventninger til og behov for sammenhold og solidaritet i hjemmet! Hvor vil det hjælpe dig mest, og fra hvem, at få opbakning og støtte? Fx: Er det babysitter, au pair, mand på nedsat tid, robotstøvsuger etc. …
  1. Tænk praktisk og konkret – hvordan kan sammenhold forbedre og bakke op om fx dine børns skoleklasse, dit naboskab eller din position på konsulentmarkedet? Fx: Skal der etableres flere forældrearrangementer, fordi det forebygger mobning, inviteres naboer til kaffe – så de kan kende den kat, du gerne vil have passet eller skal du ud og finde penge til nogle timer hos en kreativ konsulent – med et speciale der kan tilføre din virksomhed ny energi, etc. …
  1. Evaluer – er støtten, hjælpen og opbakningen i dit liv autentisk (både i forhold til at give og i forhold til dem du modtager fra): Få uudtalte forventninger og betingelser frem i lyset og lug ud i dem! Fx: Hjælper din partner, mor eller nabo dig kun for at få noget til gengæld, etc. …

Budskabet her i artiklen kan måske synes banalt – men fakta er, at mange af os glemmer de små banale og vigtige ting i hverdagens hurlumhej! Som det vigtige sammenhold og den vigtige solidaritet – for altid er nemmere, hvis vi hjælper hinanden!

Hvad gør du for at skabe solidaritet og sammenhold – på din arbejdsplads? I din familie? Og i vennekredsen? Er der noget sted, hvor det føles lettere og mere naturligt end andre? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Ninas egen hjemmeside herSe Ninas bog: Den gode barsel her.

Om Nina Kirstine Brandt Jacobsen

Daglig leder af rejsebureauet Travelling Heels (kultur- og aktive rejser KUN for kvinder), foredragsholder og forfatter. Ph.d. i samtidshistorie, coach og mor til to. Yogadyrker og hestefan med lille hus i det store Udkantsdanmark.

Skriv en kommentar...

*