Ti stille!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Min kæreste og jeg har i dag spist brunch på en cafe sammen. Vi talte kun ganske lidt sammen. Jeg tænkte, at det virkede lidt underligt. Jeg var godt klar over, at han ikke var sur, men jeg syntes det ville have været hyggeligt med lidt snak. Da vi kom hjem, sagde min kæreste: ”Hvor er jeg glad for, at vi også kan være sammen uden at tale sammen hele tiden – Tak for en hyggelig brunch”.

Hvor er vi forskellige. Min kæreste har fra starten rost mig for, at jeg kan tie stille ind i mellem. Det er ikke hans erfaring med kvinder, og han lukker af, når kvinder taler for meget. Det gør mange mænd.

Om vi bryder os om generaliseringer eller ej, så oplever jeg i min klinik en gennemgående forskel på, hvor meget mænd taler, og hvor meget kvinder taler. Har jeg mænd i individuel terapi, så er der mange pauser i samtalen, og det er ofte der, at tingene rykker sig. Mænd løser mange ting ved at tænke. Kvinder løser mange ting ved at tale, derfor er der heller ikke mange pauser, når jeg har kvinder i terapi. Kvinder bryder sig ikke om pauser, og mænd elsker pauser.

Vil vi have vores mænd til at fortælle lidt mere, så kræver det, vi tier stille. At vi tier stille længere tid end vi synes, det er behageligt.

Jeg er mentor for en række sexologstuderende. En af pigerne havde en mandlig klient, og hun havde svært ved at få ham til at sige noget. Jeg sagde til hende, at hun skulle prøve at lade ham få en pause i terapien – en pause hvor hun intet sagde, og hvor han intet sagde. Det hjalp. Efter hun havde givet ham tid, så havde han fundet noget dybere i sig selv. Det var en uvant situation for hende, men efterhånden har hun gjort det flere gange og blevet fortrolig med pauserne.

Ofte hører jeg kvinder sige, at deres mænd ikke fortæller nok om deres inderste følelser. Jeg tror en af grundende til, de ikke fortæller meget om den slags, det er, de ikke når det. Vi kvinder er ikke trygge ved tavshed, derfor når mændene ikke ned og henter de dybeste følelser op, så de kan fortælle os om dem.

Jeg øver mig hver dag på at blive bedre til at tie stille i min kærestes selskab, så der er plads til tanker og pauser. Men jeg hygger mig altså også gevaldigt, når der kommer nogle hunkøn på besøg, og vi kan snakke-snakke-snakke-snakke …

Taler du også meget mere end din kæreste/mand? Giver det anledning til problemer eller diskussioner? Eller frustrationer? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Lines egen hjemmeside her.

Om Line Bassøe

Mor til to, parterapeut og sexolog med klinik i Hillerød og på Østerbro. Line er desuden mentor for Sexologudddannelsen og supervisor for den Kognitive parterapeutuddannelse. Læs mere på linebassoe.dk.

Skriv en kommentar...

*