Drømmer du om en forfremmelse?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hvis du dagdrømmer om en forfremmelse, så gå målrettet efter den i stedet for at sidde og vente på at blive “opdaget”.

Vi kender allesammen historien om medarbejderen, som er blevet tilbudt en lederstilling, nærmest ud af det blå. Faktisk har fagforeningen Lederne lavet en undersøgelse og adspurgt 3040 ledere om deres forfremmelse, hvoraf 66% svarede, at de var blevet tilbudt deres første lederjob uden aktivt at have søgt det. 66% alligevel.

Og for de fleste er det et drømmescenarie, fordi det er den ultimative anerkendelse. Drømmen om at chefen sidder på sit kontor og spotter lige netop dig, for dine fantastiske resultater, og tilbyder dig en forfremmelse.

På en eller anden måde er det lidt mere ærbart at blive opdaget end selv at opsøge, særligt for os kvinder (og faktisk også for mange mænd, kan jeg så også afsløre).

Da jeg selv blev udnævnt til leder skete det også tilfældigt. Min leder mente, at jeg havde brug for en assistent og sådan startede min lederkarriere. Senere i forløbet gik jeg med skjulte tanker om hvordan jeg kunne blive forfremmet igen, men undlod at indvie min chef i dem.

Det ville bare være lidt federe, hvis han selv kom og sagde: “Annette, jeg har lagt mærke til hvor helt utrolig dygtig du er, nu bliver du forfremmet”, end hvis jeg gik ind til ham og sagde: “Jeg synes jeg er helt utrolig dygtig, og jeg vil gerne forfremmes”.

Måske er det for os kvinder sværere at gøre netop det, fordi vi jo ikke normalt praler af vores bedrifter. Tilbage til den gamle påstand om, at mænd søger jobs, hvor de kan sige ja til 20% af kravene, og kvinder kun søger, hvis de kan sige ja til 100%. Og måske helt tilbage til dengang hvor kvinder ikke kunne byde op til dans, men kun kom ud på dansegulvet, hvis de blev budt op?

For nyligt blev jeg interviewet af en journalist og kom i et magasin med en helsides artikel. Mine omgivelser spurgte begejstret: “Hvordan opdagede de dig?” og jeg måtte brødbetynget erkende, at jeg slet ikke var blevet opdaget. Jeg havde selv banket på døren og fortalt dem, hvad jeg ønskede af dem.

Så på en eller anden måde holder vi fast i forestillingen om, at tilbageholdenhed er bedre en målrettethed, og det er en katastrofe. For på den måde lader du reelt set andre kontrollere din skæbne.

Tallene i undersøgelsen som Lederne har lavet, viser jo at det absolut er muligt at få en lederstilling uden aktivt at søge. Spørgsmålet er bare om det er ønskværdigt?

Jeg coacher en kvinde som har skiftet jobs ofte, og hun ender altid med hurtigt at blive træt af sine jobs. Og da vi sidst talte om det sagde hun: “Jamen, jeg har jo aldrig selv valgt et job, jeg er altid blevet headhuntet til jobbet”. Det betød, at hun ikke tog 100% ansvar for jobbet, da hun ikke selv havde valgt det.

Når vi selv har valgt et job, er der en større tendens til, at vi lægger mere energi i det. Og præcis det er derfor er et godt argument for at komme ud af røret og gå efter de jobs, vi ønsker.

Så hvis du har en drøm om at blive forfremmet, så har jeg 5 lette trin til dig, som hjælper dig tættere på målet.

  1.  Scan dit netværk. Hvem kan hjælpe dig tættere på målet og hvordan?
  2. Åbn din mund og sige højt, hvad du ønsker. Det virker både i forhold til dine omgivelser, som nu ved, hvad du ønsker og hvordan de kan hjælpe dig og i forhold til dig selv, fordi chancen for at vi virkelig comitter os til noget og får det gjort er større, når vi har sagt det højt.
  3. Udvis lederadfærd. Hvis dit mål er at blive forfremmet til mellemleder, så må du vise at du ER en mellemleder. Og hvis du i dag er mellemleder og vil forfremmes til topleder, så må du vise er du ER en topleder. Dem, der skal forfremme dig, skal kunne se at du er den helt rigtige person til jobbet. Walk the talk so to speak!
  4. Undgå drama. Noget af det værste, du kan gøre som leder, er at involvere dig i dramaer og personfnidder. Så hvis du vil forfremmes, må du vise, at du har evnen til at holde dig udenfor dramaer.
  5. Skab opbakning. Når du vælger at gå efter en forfremmelse, betyder det samtidig for de fleste, at der skal lægges en lidt større indsats. Tal med familien om, hvad det kommer til at betyde, hvordan I kan få det hele til at hænge sammen. På den måde er du forberedt, når forfremmelsen lander, og du skal igang med drømmejobbet.

Der findes naturligvis kvinder, der virkelig går efter deres karrieredrømme, og en af dem hedder Kirsten Kruse. Hende har jeg interviewet og i min næste artikel kan du læse, hvad hun har gjort og få hendes tips til en målrettet karriereplan.

Så god fornøjelse med den forestående forfremmelse!

Har du gjort noget målrettet for at få den forfremmelse eller det job, du drømmer om? Hvad gjorde du? Eller hører du til dem, der venter på at blive ”opdaget”? Del gerne dine erfaringer, tips og tricks i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Annettes egen hjemmeside her.

Om Annette Klausen Bengtsson

Annette er mor til tre og indehaver af firmaet Mindfocus, hvor hun, gennem workshops, mentorforløb og coaching, hjælper mellemledere med at få det mod og de værktøjer, der skal til for at skabe værdifulde resultater.

Kommentarer

  1. Og så faldt jeg iøvrigt lige over denne lille video, som giver dig 4 gode råd til forfremmelsen. Held og lykke med det 😉

    http://www.business.dk/webtv/clip/93/21149

Skriv en kommentar...

*