Hvad vælger du?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Om hverdagshjulet og spontanitet i parforholdet

Bekendte, venner, forældre, arbejde, fitness, arrangementer, personlig udvikling, tv, computer, børn, parforhold eller bla bla bla…

Der er mange ting, vi kan vælge at bruge tid på. Når jeg har par i terapi, så falder snakken af og til på, hvad parret bruger deres tid på. Hvis de skal tegne et ”Hverdagshjul” og dele aktiviteterne op i lagkagestykker, så er parforholdet ofte det mindste lagkagestykke. Desværre. Fordi parforholdet er jo ofte bærende for, at hele systemet fungerer.

Er man havnet i sådan en lagkage, så er det om at få skrevet parforholdet i kalenderen. Og ja, så er det ikke super spontant eller nogen kæmpe overraskelse, at man ligger nøgne sammen i sengen mandag og tager på weekendtur den sidste weekend i februar. Men så bliver det da til noget! I årende med børn, så er spontaniteten mindre i forældrenes parforhold – af gode grunde.

Men det behøver ikke at være sådan, at der ingen spontanitet er. Det er et spørgsmål om at være spontane, inden for de rammer, I har. Hvis I fx booker bedstefar til at passe børn den sidste weekend i februar, så vendt med at booke hotel, flybilletter mv til dagen kommer. Kør ud i det blå og se, hvor I ender henne. Så er I spontane inden for jeres rammer. Og har I booket mormor til at passe børnene den første torsdag i hver måned, så lad være med at bestille restaurant, biografbilletter og massage på forhånd og i stedet vent og se, hvad I har lyst til den aften. Måske har I bare lyst til at være hjemme sammen uden børn og spise sushi i sengen eller dele en pizza og vinde over kæresten i Casino.

Når vi nu alligevel har tegnet hverdagshjulet – jeg kalder det hverdagshjulet i stedet for livshjulet, fordi det for mig er vigtigt, at hverdagen fungere nu og her – så prøv at se, hvad I egentligt bruger jeres tid på; ser I bekendte, der tapper jeres energi, familiemedlemmer, der hylder janteloven, eller går I til fitness, selvom I hader hver en time, så find på nogle andre at ses med og anden motionsform…

ELLER sørg for at lagkagestykkerne med parforholdet og børnene bliver det største! Det tror jeg er en god prioritering og investering for rigtig mange, og så skid på om I må putte parforholdet i kalenderen i en periode, indtil det bliver naturligt for jer at prioritere JER frem for alle mulige andre ting.

Hvor højt prioriterer du og din partner jeres parforhold? Og hvordan? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Lines egen hjemmeside her.

Om Line Bassøe

Mor til to, parterapeut og sexolog med klinik i Hillerød og på Østerbro. Line er desuden mentor for Sexologudddannelsen og supervisor for den Kognitive parterapeutuddannelse. Læs mere på linebassoe.dk.

Skriv en kommentar...

*