Mindful living: Kan man købe stilhed på dåse?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Nogen af jer kunne nok ønske jer, at det var muligt at købe lidt stilhed på dåse – som man nemt kunne åbne og lade stilheden brede sig. I hvert fald møder jeg mange, der synes, at det virker nærmest umuligt at skulle finde bare en smule stilhed i løbet af dagen til at få stoppet op og mærket sig selv. Stilhed er simpelthen blevet en mangelvare i det moderne samfund.

Vi har altid en eller anden form for larm drønende i baggrunden. Hvad enten det er radioen, når vi kører bil, fjernsynet derhjemme mens vi laver mad, eller måske noget god musik, og derudover larmen fra de skønne mennesker, vi har valgt at leve sammen med, hvis ikke vi er en af de her social maniacs der hele tiden er omgivet af gæster, venner og veninder eller sociale arrangementer. Vi fylder vores liv og vores hoveder op med larm.

Men rigtig meget af al denne larm har kun det formål, at holde os væk fra at mærke os selv og hvordan vi egentlig har det lige nu. Eller også er larmen bare blevet en naturlig del af det at være os, så i det øjeblik stilheden kommer snigende, bliver vi utrygge, føler os ensomme og fremmed for nuet.

Og det er en naturlig del af at være et moderne menneske, en moderne karrierekvinde, der ofte stilles store forventninger til både at være lækker, slank smuk og altid med på det sidste nye samt fagligt i topform til hver en tid. Ikke så mærkeligt at flere og flere bryder sammen under byrden. Nye undersøgelser tyder på, at hver 4 kvinde i den vestlige verden vil få en depression på et eller andet tidspunkt i sit liv. Vi kan simpelthen ikke rumme alle de mange krav og så larmen fra verden omkring os, fra børn, mænd, kollegaer og meget andet vi fylder vores tomrum op med.

Men vi har alle brug for stilheden en gang imellem. For i stilheden kan vi pludselig mærke os selv og vores virkelige behov. Sidste weekend havde jeg den store fornøjelse at være alene hjemme 2 dage i træk – helt uden mand og børn, og jeg havde faktisk glædet mig rigtig meget til at sidde der i stilheden og bare være med mig selv. Og så der midt i nydelsen af stilheden og roen omkring mig og fraværet af forventinger til mig lige der, kom den snigende. Følelsen af savn og en lille smule angst for stilheden og de mange lyde, der er herude på landet, og et kort øjeblik fortrød jeg næsten og savnede de andre vildt.

Men omvendt så blev jeg rigtig glad for at kunne få tid til at kigge den følelse i øjnene og indse, at jeg faktisk havde gjort mig selv alt for afhængig af de andres selskab, for afhængig af, at der hele tiden er nogen rundt om mig og nogen at putte sig ind til. Så nu arbejder følelsen og jeg på at lære hinanden bedre at kende, så vi én gang for alle kan blive hinanden kvit. For idet jeg erkender min afhængighed, må mærker jeg også, hvor meget det begrænser mig i at være den fulde udgave af mig.

Og her bliver stilheden en lærermester; en lærermester, der holder mig fast i at mærke det som er vigtigt lige nu. Men stilheden åbner også op for større dybder i mig selv og helt banalt for bare at hvile ørene og slukke for al den indre støj. For jo mere vi træner os i at være i stilhed, jo mindre indre støj vil vi også opleve. Stilhed er simpelthen en naturlig og væsentlig del af den menneskelige natur for at hænge sammen og ikke blive alt for stresset.

På min retreat til Toscana er deltagerne i stilhed en del af tiden og har blandt andet en hel dag, hvor de skal være i stilhed i 24 timer. Og det er ofte her efter stilheden, at de store erkendelser kommer listende og falder os i øjnene.

Uanset hvordan dit liv er skruet sammen, så har vi alle mulighed for at træne stilheden en gang imellem. Om det så bare er at lade være med at tænde fjernsynet om aftenen når ungerne er lagt i seng og sidde i stearinlysets skær som i gamle dage, hvor man holdt mørkning, eller det er ikke altid at tænde bilradioen.

Så prøv det og mærk hvor skønt og lyksagligt det bliver, når vi pludselig kan mærke os selv igen, når vi pludselig når større dybder og indsigter, eller når ørene og hovedet bare får fred et øjeblik fra det moderne livs meget larm.

Er du opmærksom på at mærke stilheden engang imellem? Hvordan gør du? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Floras egen hjemmeside her.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*