Så hvad gav det at få flere børn – i forhold til min karriere?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg må give andre mødre ret. Selvom man jo sjældent vil lytte til dem, der siger: ”hvad sagde jeg”, men der er rigtig mange gode ting i at have to børn i stedet for et.

Denne artikel er en fortsættelse af: Står graviditeten og børn i vejen for karrieren? 

Da jeg ventede Mihcelle i 2006,  var jeg midt en stor omvæltning i min karriere. Jeg var netop ved at afslutte mit Ph.D.-studium, mens jeg skulle tiltræde en ny stilling på universitet. Det gav en masse arbejde, men ikke nok med det var jeg også blevet skilt i mellemtiden. Så jo, der var da sit at se til. Men omvendt så var jeg også rent menneskeligt meget glad, og glæden kan virkelig føre en langt. Jeg var som første gang ikke besværet af graviditeten. Selv om at det selvfølgeligt ikke er rart at blive større og tungere.

Prioritering og afslutning

I modsætning til første graviditet var det meget vigtigt for mig at få afsluttet min afhandling, så jeg kunne begynde min nye stilling. Samtidig skulle jeg også være i stand til at tiltræde den nye rolle uden at påtage for mange nye opgaver, som jeg ikke kunne afslutte inden barslen. Det gav mig nogle nye og meget vigtige egenskaber: Prioritering og afslutning.

Selvom jeg da tidligere var i stand til at prioritere, var det langt vigtigere nu. Tingene skulle gå og – det skulle gå godt. Så derfor blev det til en smule tunnelsyn, hvor der kun var fokus på det vigtigste: Karrieren og familien. Det gav ikke mange timer til venner og bekendte. Men det gav lige nøjagtigt de resultater, som jeg ønskede så inderligt.

Så er du virkelig karrierekvinde og mor (eller kommende mor). Så øv dig i de to egenskaber, så du kan have det rette fokus i stedet for at kigge mange steder hen på en og samme gang. For det tager tid og giver dig ikke resultater.

Men hvordan var det at kombinere to børn og karrieren?

Da Michelle kom i dagpleje, var jeg midt i en meget svær beslutning. Krisen var kommet forbi Danmark, og hermed ingen penge til forskningsverden. Derfor blev nogle af de projekter, jeg havde arbejdet med, lukket ned. Til stor frustration. Jeg besluttede derfor at blive selvstændig (mompreneur). Jeg havde hele mit liv levet med drømmen om at skabe sundhed for danskerne. Hvorfor skulle det ske ved et lønmodtagerjob? Jeg valgte at starte Kvindelivet. Ikke den nemmeste beslutning, men en beslutning som jeg aldrig har fortrudt.

Jeg kunne her både køre Cecilie til børnehaven (1 times kørsel) og samtidigt være der for Michelle. Tillige blev det pludseligt muligt med en ugentlig fridag, hvilket gjorde, at jeg havde mere tid med mit skilsmissebarn, som vi ellers delte lige. Så for mig var skiftet ikke skidt for familien – tværdimod. Jeg måtte selvfølgelig kombinere nogle af mine idéer med mere kedelige trivielle opgaver, som dog gav mad på bordet, men det kan heller ikke altid bare være let lige fra start. Det, der dog holdte mig oppe, var, at jeg selv kunne bestemme, hvad jeg skulle. Tillige vidste jeg, at gjorde jeg det godt, ville det give et godt navn med flere opgaver. Hvilket bestemt har vist sig at holde stik.

Så var børnene slet ikke i vejen?

Tjo, de tog da noget tid. Men det gjorde igen, at der skulle prioriteres – og her kom rengøringsdamen ind i billedet. Jeg/vi besluttede, at ingen af os jo gad at gøre rent, så hvorfor skulle vi det? Hjælp i huset kunne give tiden til børn og karriere, som var der, jeg helst ville lægge min energi og kærlighed. Det var en rigtig god beslutning, som har lært mig, at det er vigtigt hele tiden at gøre op, hvor vi lægger vores tid og energi. Er det positivt for dig? Hvis ikke, så er det ikke den rette vej, og det vil ikke give dig den glæde, som du fortjener – også ”bare” i hverdagen.

Læs mere i næste artikel om tre børn og netværk.

Hvordan måtte du ændre arbejdsgane og rutiner, efter du blev mor (måske for 2. gang)? Har du nogle gode råd og fif? Hvad er fordelene og/eller ulemperne ved at have to børn frem for ét? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jeans egen hjemmeside herSe Jeans bog: Træning og graviditet her.

Om Jean Vennestrøm

Jean er Ph.D. og specialist inden for human sygdomme og hjælper kvinder med træning, korrigering af rygsøjlen vha. kraniosakralterapi og osteopati, kostvejledning og personlig rådgivning i sin virksomhed Kvindelivet.dk. Desuden gift og mor til tre.

Skriv en kommentar...

*