Står graviditeten og børn i vejen for karrieren?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

 … Nej, det gør de ikke – men det kræver lidt af dig!

Ja vi vil jo gerne det hele og helst gerne på den halve tid. Det kender jeg alt til, og deri ligger ofte ingen kobling mellem børn og karriere, men hvorfor ikke? Du kan godt have en fantastisk karriere og så samtidigt vise dit værd. Men du skal tænke lidt anderledes.

Som selvstændig og mor til 3 har jeg mange gange tænkt over, om det nu går at have en rivende karriere uden at gå på kompromis med min glæde og entusiame til familien. Men jeg må indrømme, jeg er faktisk blevet meget positivt overrasket. I de næste tre indlæg deler jeg mine oplevelser med dig om at være karrierekvinde og mor. Jeg vil komme med nogle gode råd og samtidigt vise dig – ved eksemplar fra min hverdag – hvordan tingene kan hænge sammen. Det behøver nemlig ikke være enten eller.

Første gang jeg skulle kombinere familien og karriere, var da jeg i 2003 blev gravid med Cecilie. Det var mens jeg var i gang med min PhD-afhandling. Den tog megen af min tid, og jeg troede umiddelbart ikke, at jeg kunne lægge mindre sjæl i den og så stadig få det samme resultat; men Cecilie viste mig vejen til, hvordan man kan dele tiden og få det optimale ud af den.

Da jeg efter små seks måneder kom tilbage fra barslen – som i øvrigt var afbrudt af en lille eksamen på et PhD-kursus – blev min mand og jeg enige om, at det var bedst, at jeg var den, som stod for hentningen. Men som mor til sådan en lille størrelse, var jeg jo ikke meget for, at hun skulle være i dagpleje fra åben til luk. Så derfor skulle hun helst hentes omkring klokken halv fire.

Det betød, at jeg måtte meget tidligt op. Så i stedet for at møde ind på arbejdet kl. 8, som jeg plejede, blev det pludselig kl. 6 – øv. Det var da tidligt, men okay jeg havde da det hele for mig selv, så det blev til to rigtig gode produktive timer, inden de andre mødte ind. Det bedste af det hele var, at jeg delte kørsel med en kollega, som var med på at vi skulle køre tidligt, så vi endte med at have en rigtig hyggelig morgenstund, hvor vi både fik sludret og snakket arbejde. Så helt spildt var det nu heller ikke at køre turen fra Nordsjælland og ind til København hver morgen.

Men hvad så når der var eftermiddagsmøder?

Som oftest prøvede jeg at lægge møderne om morgenen, men nogle gange var det jo bare ikke lige en mulighed. Så der måtte jeg få hjælp af svigermor. Det var nu en god hjælp. Selvfølgelig var jeg da i starten lidt ærgerlig over, at jeg ikke bare kunne klare ærterne selv, men det er jo stadig ikke muligt at være to steder på en gang. Så jeg aftalte med svigermor, at hun gerne ville hente en gang i ugen, hvis jeg/vi havde behov for det.

Det gjorde jo også, at Cecilie fik et bedre forhold til sin farmor og farfar, hvilket hun den dag i dag stadig er meget glad for. Jeg tror, at den eneste der gik lidt af – var mig. Men jeg fik jo så pludselig mulighed for at imødekomme både kollegaer og familien, idet at jeg kom glad fra arbejde.

Effektivisering en løsning

Foruden at få puslespillet til at gå op, har jeg lært meget om at få tingene gjort. For hvor det førhen var muligt lige at blive en time ekstra, så var dette ikke længere en mulighed. Så skulle de samme præstationer opnås, var det vigtigt at få dem gjort, når muligheden var der. Så det var ved mit første barn ikke så nødvendigt at prioritere, men det var nødvendigt at effektivisere.

Effektiviseringen blev skabt med gule sedler og nogle lukkede døre ind imellem til kontoret. For det kan ikke undgås, at der bliver en lille smule mindre hyggesnak, men hvis man sørger for stadig at deltage i de forskellige arrangementer og lige komme til kaffepausen, så er det vist også tilstrækkeligt.

Dette var nok de vigtigste ting jeg lærte om karriere og moderskab efter min første barn. Læs mere i næste artikel bl.a. om, hvordan du kombinerer to børn og karriereskift.

Hvordan måtte du ændre arbejdsgane og rutiner, efter du blev mor? Har du nogle gode råd og fif? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jeans egen hjemmeside her. Se Jeans bog: Træning og graviditet her.

Om Jean Vennestrøm

Jean er Ph.D. og specialist inden for human sygdomme og hjælper kvinder med træning, korrigering af rygsøjlen vha. kraniosakralterapi og osteopati, kostvejledning og personlig rådgivning i sin virksomhed Kvindelivet.dk. Desuden gift og mor til tre.

Skriv en kommentar...

*