Godnat unger – mor og far skal i biffen!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hvorfor er det, at prioritere hinanden, en af de bedste gaver, vi kan give vores børn? Også selvom de små trolde havde foretrukket at det var mor, og ikke barnepigen, der læste godnathistorien?

Følelser flytter

I foråret fastslog en amerikansk undersøgelse af 350 forældrepar, at selv helt små børn bliver påvirkede af den stress, der opstår i hjemmet i kølvandet på skænderier. Og at søvnproblemer senere i barndommen kan tilskrives dårlig stemning og skænderier i hjemmet.

Inden for relationsforskningen er der enighed om, at forældrenes parforhold påvirker børns trivsel. Det kan skyldes flere ting. For det første at følelser flytter. Fra den ene relation til den anden. Så følelser, der er opstået mellem forældrene, smitter af på forældrestilen. Dermed har både negative og positive vibrationer det med at gå videre i samspillet med børnene. Det breder sig som ringe i vandet.

Børn downloader

Men børn lærer også ved observation. De imiterer adfærden fra forældrenes parforhold. Så har vi som forældre svært ved at håndtere konflikter, er det noget børnene tager med sig i sin egen måde at omgås andre på.

Konflikter derhjemme truer børns tilknytning. Faktisk viser undersøgelser, at børn, der lever med et højt konfliktniveau, oplever en lavere grad af følelsesmæssig sikkerhed. Med tiden bliver de stadig mere følsomme over for konflikter, frem for at vænne sig til dem. Som voksne oplever børn med en usikker tilknytningsstil flere negative følelser og mindre succes i deres egne parforhold.

Selvom far og mors forhold altså har en indirekte påvirkning, så må vi erkende, at den er der. Og at den ikke blot er her og nu, men også på længere sigt påvirker vores børn.

Familiens bankende hjerte

Realiteten er jo, at det for de fleste ikke er så let at bevare et dynamisk og passioneret forhold, når børnene kommer til – det afspejler skilsmissestatistikken i dag. Men derfor er det netop, at mor og far med god samvittighed kan prioritere kærestetiden, selv i en travl hverdag. Og ikke mindst være bevidste om, hvordan kærligheden og gnisten næres allerbedst.

Jeg kalder kærligheden for familiens bankende hjerte.

I DrømmemorEffekten finder du et spændende kapitel om kærligheden mellem mor og far. Få indsigt i kærlighedens dynamik i parforholdet og praktiske ideer til, hvordan du kan arbejde for et blomstrende kærlighedsforhold – lige meget hvor mange år, der går, og hvor mange børn I får. Det er den bedste gave du kan give dine børn.

Sørger du og din partner for at prioritere kærestetid alene uden børn? Hvor ofte gør I det? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Evas egen hjemmeside herSe Evas bog, DrømmemorEffekten, her.

Om Eva Andrea Ditlefsen

Eva er PB i ernæring og sundhed, familiecoach og selv mor til 4. Hun er forfatter til 'DrømmemorEffekten' (2011) og holder foredrag, kurser og seminarer om den positive effekt nærvær og autencitet har for moderne mødre og vores børns udvikling og trivsel.

Skriv en kommentar...

*