Hvorfor går mange til parterapi i januar?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hvis folk skal gætte, så vil de ofte gætte på, at januartravlheden hænger sammen med december måneds utroskaber. Januar måned er travl hos parterapeuten, men det er faktisk ikke på grund af utroskab, jeg har mest travlt. Det er af to andre årsager.

Den ene grund er, at hun (eller han) i virkeligheden har villet skilles i en længere periode, men først siger det nu på grund af, at hun ikke vil ødelægge julen for familien. Så hun har ventet og ventet og samlet sammen og fundet mod til at sige det lige efter julen – og inden sommerferieforberedelserne begynder.

Grunden til, at parret kommer til mig er, at de ønsker en fredelig skilsmisse, eller at de vil give parforholdet endnu en chance med mig på sidelinien.

Hvornår er tiden rigtig?
Der er rigtig mange mennesker, der har mange ”undskyldninger ” for, hvornår man skal sige højt, at man vil starte i parterapi eller skilles. Først vil man ikke sige det lige før farmors 80 års fødselsdag, så er der påskefrokosten med alle de fælles venner, siden er der sommerferien, så hyttetur med den ældstes klasse, og så er det sgu snart jul igen. Men så skal det også siges! Eller tager vi lige endnu et år, fordi hvad med nytårsaften, vinterferien, den nye garage og den store, der bliver student til sommer? Men så er det jul, og nu skal det siges højt. Vi kan trække den meget længe. Jeg vil anbefale, at allerede når man får tanken første gang, så skal det siges højt, så den anden ved, hvad der er gang i af tanker og kan handle ud fra det. Det vil redde mange forhold, hvis vi er bedre til at melde ud til hinanden, før beslutningen er truffet.

Den anden grund er, at juleferien har bekræftiget den ene eller begge parter i, at man dræner hinanden for energi, når man er sammen hele tiden. Man kan blive drænet for energi på flere måder i parforholdet. Dels er det hårdt at indse, man som par intet har tilfælles ud over praktiske gøremål og et par børn. Man gider ikke engang bruge 7 minutter på et nytårsknald sammen.

Disse ting opdager parret, når børnene er ude at lege eller er gået i seng, så sidder man der og gider ikke bruge tid på hinanden – hvis man har gjort det en hel juleferie, så har man ikke hentet energi i ferien, tværtimod, og så er man træt efter nytår og overvejer, hvordan der kan komme mere nærvær og intimitet i forholdet. Det er den anden grund til, jeg har travlt.

Lidt utroskab
Og jo, der er også par, der kommer på grund af utroskab. Hvilket ofte viser sig langt fra ”kun” at være utroskab – men meget meget andet – især manglende kommunikation i forholdet. Mange artikler handler i denne måned om, at hun skal knalde med ham, inden han går til julefrokost, og om at han skal give konen ekstra opmærksomhed lige inden hendes julefrokost. Jeg tror desværre ikke, vi kan nøjes med det, jeg tror, vi skal knalde og være opmærksomme på hinanden hele året, hvis vi skal bevare forholdet.

Har du erfaring med noget af ovenstående? Eller kender du nogen, der har? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Lines egen hjemmeside her.

Om Line Bassøe

Mor til to, parterapeut og sexolog med klinik i Hillerød og på Østerbro. Line er desuden mentor for Sexologudddannelsen og supervisor for den Kognitive parterapeutuddannelse. Læs mere på linebassoe.dk.

Skriv en kommentar...

*