Når et udsagn rammer som et nyrehug fra Kessler

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

For et par år tilbage var jeg til en privat fest ved en veninde og hendes sambo. Det er sådan noget der potentielt kan blive rigtig rigtig sjovt. Eller pinligt. Denne her fest efterlod mig midlertidigt med en følelse af … overraskelse?

I løbet af festen havde min veninde og jeg, lad os bare kalde det en… interessant, samtale med min venindes tidligere sambo, Sid.

Inden jeg afslører, hvad det var, Sid sagde, som var så overrumplende, er det på sin plads at få en forståelse af hvem, personen der leverede budskabet, er. Jeg synes i hvert fald, det giver en ekstra dimension på historien. Døm selv bagefter.

Sid kommer fra en meget velhavende indisk familie. Han har gået på engelsk kostskole siden han var 3-4 år gammel, læst på universitet i USA og bor i New York, hvor han arbejder for FN – hvorfor han ofte er i København i længere og kortere perioder. Han er en super flink fyr, som med sine spørgsmål og undren om København og de ting vi gør, er med til at udvide min venindes og min egen horisont med utrolig mange grader.

Nå, min veninde og jeg sad der, godt klemt sammen i en 1,5-persons sofa og drak dyr vin af I ♥ NY-kopper med Sid siddende overfor. Jeg kan ikke erindre, hvordan vi fik os talt ind på emnet omkring kvinder og ledelse, men lige pludselig rammer Sids bemærkning os som et hårdt nyrehug, der ville gøre Mikkel Kessler jaloux. Ud af det blå, helt uventet og meget overraskende – og pænt smertefuldt.

Sid konstaterer nemlig, som det naturligste i verden, at kvinder ikke kan være (gode) ledere.

Pointen blev ikke pakket ind i ironi (manden er jo ikke ligefrem fra det mørke jylland), og han sagde det heller ikke som et forsøg på at ruske op i de pæne damer, han talte med. Nej, det blev mere leveret som en faktuel sandhed, som Sid følte behov for at dele med os.

Jeg ved ikke om det var synet af min venindes og mine polypper, der blev hængt til tørre som tørfisk på Færøerne, eller det faktum, at vi gloede på ham som om der voksede en tvilling frem på hans hoved. Jeg tror, det må have været en kombination vores måben og vores fuldstændige synkrone rykken frem i sofaen, der fik ham til at undskylde, at han åbenbart havde fornærmet os, men at han ikke rigtig forstod hvorfor.

Vi var dels helt vindtørre i munden af al den luftning af polypper og dels ret chokerede over at denne veluddannede og sympatiske fyr kunne sige noget, der lød så fuldstændig absurd i vores ører. Vi ledte simpelthen efter noget, der kunne forklare, hvad vi lige havde hørt. Vi fugtede munden i vin og sank engang. Hørte vi mon rigtigt? Var det virkelig det, han sagde?

”Øhh, gider du uddybe det, du lige sagde Sid?” Jo, det kunne han sagtens: Alle ved jo at kvinder er utilregnelige mindst en uge om måneden, og derfor egner de sig ikke til at være ledere. Af gode grunde ved jeg ikke, hvad Sid så, da han forklarede os sammenhængen. Men det han så, fik ham til at rykke lidt nervøst tilbage i stolen. Væk fra de to kvinder, som nok har set ret mærkelige (læs: anstrengte) ud.

Det var lige godt satans – her sidder man og taler med, hvad jeg opfattede som en veluddannet og fornuftig ung mand, og så præsenterer han os guddødme for en overbevisning, som i mit hoved hører fortiden (eller et u-land) til. Og selvom 2 år kan føles som lang tid, så vil jeg lige minde mine læsere om, at det altså ikke var da Matador udspillede sig, at den her holdning blev luftet. Det er kun omkring to år siden. Ja, jeg var sgu forbløffet efter den aften.

Jeg kan ikke rigtig huske, hvad vi fik sagt til Sid. Vi prøvede sikkert at udfordre ham på hans holdning. I dag ville jeg måske have spurgt ham, om han så heller ikke mente, at Angela Merkel eller Den internationale valutafonds direktør Christine Largarde er duelige ledere? Hvad ville du sige til Sid?

Om Lise Borgstrøm Henriksen

Cand.mag. i kommunikation; har tidligere arbejdet i reklamebranchen men er nu ansat som kommunikationskonsulent i Sekretariatet for Cykelsuperstier. Lise arbejder sideløbende med ligestilling og kvinder i ledelse gennem netværket Protocol.

Kommentarer

 1. Katrine Korsgaard Vendelboe skriver:

  Hvis det er der vi er, kunne man overveje hvor dygtige ledere mænd er, når der går en velproportioneret kvinde forbi? Hvilket må siges at ske mere end en gang om ugen…
  Jeg har hørt samme argumentation fra flere, især amerikanske, mænd.

  • Lise Borgstrøm Henriksen skriver:

   Hmm, mærkeligt at det er en holdning, der ikke er uddød i den del af verden… Men endnu engang bliver jeg overrasket og skuffet. Jeg vil så gerne tro på, at vi hver især tænker det bedste om hinanden. Det er sikkert også derfor jeg bliver så skuffet, når det så alligevel ikke er tilfældet..

 2. Camille Sousa-Sousa Olsen skriver:

  At diskutere hvorvidt de fysiologiske forskelle mellem mænd og kvinder, kan påvirke folks lederegenskaber, er mig en gåde. Hvis vi endelig skal gå ind på kvinders menstruationscyklus, kræves det, at manden der ytrer sin kønsdiskriminerende holdning, rent faktisk kender til moderne kvinders “underlivssituations”.
  – Mange kvinder vælger at få en spiral eller p-stav, som kan få menstruationen til helt at udeblive.
  – Kvinder med voldsomme smerter forbundet med menstruation, benytter p-piller og har dermed ofte koordineret deres menstruation til at forkomme i weekenden, så det ikke påvirker arbejdet eller sygefraværet.
  – Det er kun 3-10 % af alle kvinder som lider af PMS (Præmenstruelt syndrom) i en sådan grad at det påvirker deres daglige funktionsniveau, og kun yderligere halvdelen af disse oplever at det påvirker psyken. Så skrønen om at ALLE kvinder en gang om måneden er humørsyge og “utilregnelige” er decideret latterlig. Og dermed mere jeg LOL-Pegefinger-Pegende-Latterlig!

  Hvis jeg sad overfor denne Sid, som sikkert betragter sig selv som en bedrevidende, højtuddannet og respekteret mand (Jeg har fortolket ham på denne måde, eftersom at han kan sidde med ansigtsudtrykket og værdigheden intakt, efter lige at have ytret sådan en vanvittig holdning overfor to stærke, selvstændige, vestlige kvinder), ville jeg sige, nej nok nærmere halvråbe, på en måde som kun kan gøre min spanske farmor retfærdig: “Sid, GET YOUR FACTS STRAIGHT, you stupid fuck! Pardon my French. Your ignorance amazes me. You shouldn’t be aloud to lead anyone! And that is only a matter of the world being a better place without your infected stances that will spread like a wildfire through the minds of other ignorant men, who feel threaten by the strong, independent women who can do your jobs twice as well as you could, based on their open-mindedness and industriousness. I don’t know what quantitative datas your absurd stances are based upon, but one thing i do know; If you meet a woman who is on her way to the top, you can count on the fact that she will be a terrific leader, because she had to fight douche bags like you on her way up! – And it sounds like it would be quite a struggle to handle these men like you, which would probably endow her to be able to handle anything. I think you should study women’s leadership ability, before you conclude anything. Or perhaps at least… Uhmmm.. GOOGLE IT! Then you can contact me when you enters this century, and i can teach you a thing or two about humbleness, towards people who knows better then you, and how the woman body works, something you probably never will see up front, because of your repulsive view on women!!!!!”

  Når jeg hører om mænd som Sid, bliver jeg glad for at vi i vores land har 100 % ytringsfrihed, så mænd som denne Sid kan identificeres og tæskes af argumenter der vil gøre hans 1800-tals holdninger til skamme.

  Jeg har selv siddet i lignende diskussioner med – hold nu fast – danske mænd, senest med min kæreste og hans ven, som var overbevist om der ikke længere var noget der hed “kvindekamp”, og at kvinder har fuldstændigt de samme muligheder og vilkår på arbejdsmarkedet som mænd. Dér er Sid et kanon eksempel på at der stadig, OGSÅ i det 21. århundrede, er mænd der mener at de står over kvinder. Tak for indlægget Lise! Jeg vil gå videre med dit eksempel!
  Afslutningsvis vil jeg blor sige at jeg bliver både vred og forbavset når jeg hører at så veluddannet mænd kan besidde sådanne holdninger… Jeg får bare lyst til at citere “Birgitte Nyborg” fra “Borgen” i søndag: “Til disse mænd vil jeg blot sige. I er 100 år bagefter”…

  Så fik i også lige mine aggressioner at høre! 🙂 Glæder mig til at høre andre argumenter!
  God torsdag til jer! – Camille 🙂

 3. Marianne Dahl Steensen skriver:

  Intet let Sid be Sid … If you cannot join them – beat them!

 4. Marianne Dahl Steensen skriver:

  PS: Jeg ville nok ikke have kunnet holde min mund – men det ville jeg ønske at jeg kunne … bare gå, skifte emne, ignorere ham .,… vi kvinder bliver netop svage, når først vi begynder på diskussionen kvinder og ledelse – alene det at diskutere teamet er med til at gøre os til andenrangs … så vi burde egenligt helt droppe emnet

Skriv en kommentar...

*