Gemmer der sig en pleaser i dig?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Er du bevidst om, hvor ofte dine handlinger afspejler dine behov, og hvor ofte dine handlinger tager udgangspunkt i andres behov?

Som mor til to på 3 og 8 år, bonusmor til to på 8 og 10 år og gift med en selvstændig konsulent, der arbejder for globale virksomheder, kender jeg alt til at lade rigtig meget af min adfærd styre af alle andres behov! Og det har jeg det faktisk fint med, så længe, der også er plads til ”at være mig” ind i mellem.

Umiddelbart kan dette måske lyde mærkeligt i nogens ører, når jeg i samme åndedrag fortæller, at jeg er coach og arbejder med kvinder, der ønsker at bryde ud af pleaser-rollen. En pleaser er jo netop en, der lader sig styre af andres behov. Så hvordan er det så lige, at jeg kan påstå at være brudt ud af pleaser-rollen?

Det kan jeg, fordi min mand og jeg har indgået en aftale om, hvordan vores dagligdag bedst er skruet sammen for, at det ”hele kører”. Vi har eksplicit sammen sat ord på, hvordan vi ønsker at leve, hvilke værdier vi har, vores drømme og hvordan vi trives bedst. Vi har også set på vores økonomi og levestandard.

Og så har vi fundet vores familie-model! En model, der gør det muligt for os begge at foretage os dét, vi er gode til, kan lide og som også er realistisk. Vi har begge måtte give afkald på noget og har begge ”fået” noget. Så selvom strukturen måske kan se en smule gammel-rolle-mønster agtigt ud, så afspejler den vores bevidste valg og ønsker.

Og det er bla. i det bevidste valg, og alle de forudgående overvejelser og diskussioner, forskellen på min rolle og pleaser-rollen ligger.

En pleaser tilsidesætter fuldstændig automatisk sine egne behov for at tilgodese og stille alle andres. Pleaseren er ofte ikke bevidst om, hvor meget hun i virkeligheden indretter sig. Det foregår så at sige helt på automatpilot. Pleaseriet er så indgroet i hendes adfærd og handlemønster, at hun faktisk ikke tænker på, at hun gang på gang undergraver sine egne behov og endda sommetider handler direkte i strid med sine egne behov. Pleaseren har et ekstremt stort behov for anerkendelse for det, hun foretager sig samt stort behov for –for enhver pris- at ”bevare den gode stemning”. Hendes egne værdier og følelser ligger dermed ikke til grund for hendes handlinger.

Forbliver pleaseren i Pleaser-Rollen kan den stadig manglende selvrespekt på længere sigt føre ud i total selvfornægtelse og følelsen af at være skuespiller i sit eget liv.

Hvis du er i tvivl om, du er en pleaser, så prøv at lægge mærke til, hvad der ligger til grund for dine handlinger, dine rutiner, de aftaler, du indgår etc. Måske går det op for dig, at du faktisk går rundt og glemmer dig selv i hverdagens trædemølle. Og er det sådan, du ønsker at leve dit liv?

Hvordan er din rolle i jeres familie? Og på din arbejdsplads? Ligger der overvejelser bag de ting, du gør? Eller er du en pleaser? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Emilies egen hjemmeside her.

Om Emilie Krogh

Emilie har en skilsmisse og et markant karriereskift fra offentligt ansat sygeplejerske til selvstændig Life Coach bag sig. Mor til en søn på 7 fra sit første ægteskab; bonusmor til to på 7 og 10 og har sammen med sin mand en søn på 3.

Skriv en kommentar...

*