Mindful living: Drop nu alle de Nytårs fortsæt!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg er kun lige kommet i gang med arbejdet efter en dejlig lang og velfortjent juleferie. Nyder faktisk, at der er masser af tid – tid til mig, tid til fordybelse og alt det, jeg sætter pris på: Min familie; at løbe i skoven i stilhed og lægge mærke til ørnen, der svæver over mit hoved; at lave yoga og lytte til min vejrtrækning; at lugte til min datter, når hun putter sig ind til mig – både den store og den lille – at lytte til alt, hvad de har på hjerte; at spise god og nærende kost; bare at sidde i stilheden og finde mit meditative centrum.

For mig handler mindfulness om langt mere end mindfulness, for mig er det en livsstil en fortløbende udvikling, lidt som at skrælle et løg. Jeg oplever hele tiden at komme dybere og dybere ind i sandheden om det at være mig, at der jævnligt er gamle lag jeg er klar til at slippe, nogen gange forbundet med smerte og ulykkelighed, andre gange som vilde glædesudbrud og nærmest gennembrud af lykke og lethed.

Alt sammen er utrolig smukt og gør mit liv til en lang  fantastisk udviklingsproces, en proces som gør mig stærkere, lykkeligere og mere hel hver dag. Også en proces, der gør mig uendelig taknemmelig, for jeg kan se hvor meget mine børn får med sig, hvor meget klogere de allerede er på sig selv, hvor meget de allerede kender de forskellige lag af sig selv. Selv min lille datter på kun 6 kan sige til mig, når hun har bange tanker: “Mor, tanker er ikke virklighed, det er bare skyer, man kan puste ud igen ved at trække vejret helt ned i maven.” Stort.

Derfor bliver jeg så frustreret over at se at så mange hvert år på denne årstid piske sig selv med høje forventninger om at noget helt nyt er på vej, og at nu er der alle muligheder for at komme i mål med det, man gerne vil have. Og her er fokus ofte primært på fysisk sundhed. Vi skal alle tabe os lige nu, begynde at løbe eller gå i motionscenter, holde op med at ryge osv. Ikke desto mindre ved vi godt, både af bitter erfaring og fordi vi kan se det i alle undersøgelser, at for langt de fleste vil gejsten forsvinde om ca 1 – 2 måneder. Så begynder vi langsomt at falde tilbage til det vi plejer, så kommer hverdagen langsomt snigende ind og får os til at glemme alle de gode intentioner.

Men hver dag er en helt særlig dag, hver dag starter et nyt år i dit liv. Hver dag har du mulighed for at tage det valg, der kan ændre dig selv og dit lige præcist derhen, hvor du gerne vil have det. At blive lykkelig handler ikke om at være sund, smuk og rig. At være lykkelig er en følelse, der skal findes dybt inde i dit indre; en følelse, der mest af alt handler om at turde acceptere alle sider ved det at være dig. Så hvis du virkelig skulle vælge et nytårsfortsæt, der holder og skaber en varig forandring, så ville det være fra af nu hver dag at glædes over at være dig præcist som du er, at elske din krop præcist som den er lige nu. Det betyder ikke at det ikke kan blive anderledes, det betyder bare, at du er på vej til at skabe en varig forandring. En forandring, der er bygget op – ikke af ydre forventninger om det rigtigte liv, men om en indre glæde over at være den, du er lige nu, og lade den følelse vokse hver dag; derved vil du opleve, at de mange små mål lige så stille begynder at komme helt af sig selv.

En del af min mentale balance er fx at motionere mindst tre gange om ugen og at spise sundt, sove nok osv. Men det er ikke noget, jeg anstrenger mig for at nå – det er noget, der kommer helt af sig selv, fordi jeg kan mærke mig selv og min indre balance konstant og derved også kan mærke, når jeg er på vej ud af balance og mærke lige præcist, hvad der skal til for at komme tilbage i balance. Med andre ord, jo mere jeg kender mig selv, jo mere mærker og ved jeg, hvad der er godt for mig i dette nu.

Så sæt dig et helt særligt nytårsforsæt: Drop alle fortsæt og vedtag en varig ændring, der starter indefra og ud ved at værdsætte dig præcist, som du er.

At værdsætte sig selv lige nu betyder ikke at opgive, men tværtimod at sætte sig selv og sin egen sundhed først, bare ved at starte et helt andet sted, nemlig med en varig livsændring.

Hvad betyder selvkærlighed og selvværdsættelse for dig? Har du erfaring med, at mål nærmest “opfylder sig selv” i takt med din egen indre vækst? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Floras egen hjemmeside her.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*