Sandhedsserum til en fremtidig Mor

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

At livet ændrer sig, når man bliver Mor er ikke noget, der kræver fantasi af Peter Pan’ske dimensioner at forestille sig. Men når man nu er udstyret med en vildtvoksende forestillingsevne, som undertegnede, så bliver der alligevel brugt en hel del kalorier på at forestille sig, præcist hvordan ens liv vil ændre sig, når statusdværgen – engang i en endnu uvis fremtid – sniger sig ind i lejligheden på Vesterbro.

Dette indlæg er ment som en huskeseddel til mig selv, når jeg engang bliver med rogn og får ammehjerne og dermed træder ind i rækken af kvinder, der gør fuldstændige irrationelle ting og sager (rooolig nu – overdrivelse fremmer …). Indlægget skal fungere som en slags sandhedsserum, brygget mens jeg stadig er mig selv. På den måde kan jeg drage nytte af mit nuværende klarsyn, når engang min krop vil være fuldstændig styret af utilregnelige hormoner. Jeg ved nemlig af erfaring, at man i pressede situationer kan have tendens til at glemme, hvad man virkelig mener. Her tænker jeg eksempelvis på da jeg til mit bryllup nåede at blive ret meget i tvivl om hvorvidt min kjole nu alligevel var vild/stor/dyr nok i forhold til, at det var første (og forhåbentlig eneste) gang, jeg skulle giftes. Det vidste jeg godt, da jeg købte kjolen, og det vidste jeg, da festen var på behørig afstand – men lige dér i omklædningspanikken kunne jeg godt have brugt en retningsanvisning fra mig selv.

Så nu starter jeg bare min helt egen brainstorm over ting, som jeg på forhånd ved, hvad jeg mener noget bestemt om. Så kan jeg tage listen frem, når jeg er trådt ind i børn-er-det-bedste-der-er-hændt-mig-klubben. Du er meget velkommen til at fortsætte listen i kommentarfeltet nedenfor.

 • Bild ikke dig selv ind, at det er vigtigt at belemre andre om, at mine børn er syge og hvad de fejler – på eksempelvis Facebook – stop, før trangen til at dele den slags oplysninger til andre end Piphans derhjemme tager over
 • Afhold dig fra at blive fornærmet lige så snart andre folk har en mening eller et synspunkt vedrørende småbørn – det er ikke nødvendigvis møntet på dig og dine. Let it go!
 • Husk at du godt kan stole på, at din mand, bror, svigerinde eller veninde sagtens vil være i stand til at passe dit barn – helt uden dig – og nyd (så for helvede) at de gør det/gider
 • Nyt, økologisk designertøj er ikke det, der betyder om dit barn har det godt eller ej – drop ræset, spar pengene, ungen har INGEN smag whatsoever
 • Du må gerne bruge make-up og parfume selvom du ammer – slap af med all-nude-natural looket – manglen på søvn gør, at du har brug for at peppe dig lidt op, hvis du ellers magter opgaven
 • Creme der ikke er fuldstændig parfume-, parabene- og farvestof-fri slår ikke dig eller baby ihjel (lige med det samme)
 • Du har aldrig sværget udelukkende til økologiske produkter, så slap af hvis agurken en dag skulle være sprøjet, eller du ikke ved om mælken hos faster er økologisk
 • Du er selv rytmisk besværet men er alligevel kommet ok igennem livet – så slap af hvis der ikke er plads på det lokale baby-rytmik hold – også selvom veninderne i mødregruppen sværger på, at det gør deres barn gladere/klogere eller bedre til at sove
 • Husk, at det hele ikke er en konkurrence om hvis baby der kravler først, siger dada tidligst eller har de flottest krøller
 • Glem ikke dit faglige begær og glæden ved dit arbejde – det er ok, hvis du glemmer baby, når du er på arbejde igen efter barsel
 • Hvis du har brug for det, så lad være med at have dårlig samvittighed over at du hyrer en rengøringsdame eller anden betalt hjælp til husholdningen (som om jeg nogensinde vil få dårlig samvittighed over det)
 • Fuck hjemmebag og hjemmesyltede ting – hvis det ikke kan nås, gør det ikke en skid i det lange løb
 • Dit barn dør ikke af ikke altid at være den første, der bliver hentet i institutionen
 • Glem tanken om at du er uden for eller bagefter, fordi du holder barsel – bare klap dig selv på skulderen og klø på
 • Når du er på ferie eller andre steder, hvor der er mange mennesker (supermarkedet, bussen etc) – så husk, at det er pisseirriterende at høre og se på dit barns skrigeri eller plageri – du er sikkert blevet immun over for det selv, men alle andre hører det lige så højt og tydeligt som den dårlige samvittighed efter et tømmermændsbesøg på Mac D. Shut up!

Mangler Lise noget på sin liste? Er du enig og/eller uenig – og med hvad? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Om Lise Borgstrøm Henriksen

Cand.mag. i kommunikation; har tidligere arbejdet i reklamebranchen men er nu ansat som kommunikationskonsulent i Sekretariatet for Cykelsuperstier. Lise arbejder sideløbende med ligestilling og kvinder i ledelse gennem netværket Protocol.

Kommentarer

 1. Susanne Frandsen skriver:

  God og mest af alt sjov liste. Meeeeeen jeg tænker, at den risikerer at blive en smule mere nuanceret med tiden. Og det sidste punkt bliver du nødt til at skide højt og flot på, hvis du altså vil praktisere konsekvent opdragelse og give plads til alle følelser – uden at købe dem til tavshed. Men bare rolig MacD er ikke et sted jeg kommer – jeg elsker nemlig mine børn:-) Hilsen selvstændig ledelseskonsulent, økoflipper og mor til 3 (+1)

 2. Jep, jeg er enig med Susanne: Sjov liste! Men sidste punkt holder ikke – i hvert fald ikke på en baby!! 🙂

 3. Helle kluug skriver:

  Skøn liste! Du bliver dronningemoderen over os alle.
  Er dog enig i at det sidste punkt lige skal mærkes på egen krop, når man har stået med koteletmærker under armene og skrigende møgunger og fået lede blikke fra den øvrige befolkning i netto. Elsker og praktiserer punkt 3;)

 4. Ditte Poulsen skriver:

  Bør tilføjes:

  Husk at din mand er dejlig og lækker, ikke kun en kærlig og god far. Inviter ham på date jævnligt, og forsøg at undgå at tale om babyen den første time af en date. Så er chancen for, at I når at få talt om flere andre ting, større.

 5. Lise Borgstrøm Henriksen skriver:

  Okay så. Jeg bøjer mig for, at sidste bullet var lige frisk nok! Den er urealistisk.
  Men jeg synes, at Dittes tilføjelse var rigtig god og relevant, så den kommer ind i stedet. Takker!

 6. Sidsel Andersen skriver:

  Nyt punkt: selv om du selv syntes at dit afkom er de(t) mest fantastiske børn i hele verden er resten af verdens befolkning ikke nødvendigvis enige… Kh mor til verdens dejligste børn (Ps. Var tæt på at lave en konkurrence i mødregruppen om hvis barn der var det dejligste, da jeg jo var sikker på at vinde…;-)

 7. Ditte skriver:

  SKØN liste, her er endelig nogle krav jeg kan leve op til! Kære Lise, få dig bare nogle børn 🙂 Det viser sig at man sagtens kan bevare fornuften hvis man bare har besluttet sig for det inden. Og talt rigtig rigtig rigtig meget med sin kæreste om at det er sådan man gerne vil have det når man bliver forældre. Elsker også tilføjelserne!

Skriv en kommentar...

*