Bliver du også bange for at miste?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

For det gør jeg! Det er ikke noget, jeg sådan går og spekulerer over til dagligt, og heldigvis da, men engang imellem popper frygten op – gerne ud af den blå luft – og jeg mærker lige suget i maven og den kolde fornemmelse ned af ryggen. Heldigvis er det altid meget kortvarigt og nærmest i et splitsekund, men på trods af den kortvarige affære, er det stadig ubehageligt!

Jeg har mødt mange mennesker, som fortæller, at de i større eller mindre grad er påvirket af frygten for at miste, og som egentligt synes, at det var lidt barnligt og fjollet, når frygten fik fat i dem. De har sjældent delt det med deres partner af frygt (igen frygt) for at blive dømt eller på anden måde eller gjort forkert.

Og så har de alle som en givet udtryk for, at de ikke troede, at det var normalt!

At det ikke var menneskeligt at blive bange for at miste det, man har allermest kært, og bare lige mærke en snert af det engang imellem.

Og så kommer den snedige! For frygten for at miste, og den følelse det giver, kan nemlig gå hen og blive dybt uhensigtsmæssig, hvis man skruer en smule op for ”frygt”-barometeret. Så kan det nemlig ende i jalousi og blive decideret ødelæggende for relationen – og nej, jalousi foregår ikke kun i parforhold.

Jalousi udspringer i bund og grund af en dybereliggende angst for at miste ”et eller andet”, som vi ikke vil miste. Dernæst kan du lægge de frygt- og katastrofetanker, du gør dig i den givne situation, samt de følelser, der opstår, og så lige krydre lidt med den adfærd, du derefter vælger at praktisere.

Jalousi er meget uhensigtsmæssigt, hvis der er skruet op for den, og kan ende med en selvopfyldende profeti i slemme tilfælde.

Men at du engang imellem mærker frygten for at miste én, du holder rigtig, rigtig meget af, kan derimod være brændstof til at give parforholdet en ordentlig skalle og lige blive mindet om, at intet i livet vare evigt, og at det gælder om at sætte pris på de ting, vi har og oplever, mens vi er her.

Så jeg kan ikke lade være med at tænke på om, du mon:

  1. Er et menneske?
  2. Er i en nær relation?
  3. Har et sundt følelsesregister?

For hvis det er tilfældet, så er det altså ganske normalt, at du engang imellem bliver ramt af frygten for at miste eller endda en mild grad af jalousi.

Har du nogensinde oplevet (en snert af) frygt for at miste? Eller måske endda jalousi? Hvordan reagerer du, når du får det sådan? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

 Besøg Majs egen hjemmeside her.

 

Om Maj Wismann

Maj er ekspert i intet mindre end kærlighed og parforhold! Hun har egen praksis og er den første parterapeut i Europa, der er gået online med sin viden i form af et e-kursus. Maj bor i en lille fynsk landsby med sin kæreste og to børn.

Skriv en kommentar...

*