Han ville have en Candy Floss…!!!!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Så står mor der med en stor byld i kinden og dufter af karamel ud af munden: ”Hvad spiser du mor?” spørger børnene… ikke noget – bare et par økologiske mandler. Hmm – som dufter af karamel? Når nu den karamel lige lå og gjorde sig sådan til der i slikskuffen, og jeg lige er kommet hjem fra arbejde og skal igang med at lave mad. Hvem har da ikke prøvet at åbne slikskuffen, med hang til nogle hurtige kulhydrater..?

Bare børnene ikke ser det.., så kan vi holde facaden. Vi er jo sunde herhjemme…

Jeg sad den anden dag og læste et blad, hvor nogle familier udtalte sig om sundheden i familien. Der var regler, økologi, forbud og rigtig mange sundhedsambitioner. Men mor drak godt nok lidt for meget cola, og begge forældre spiste guf og kage i smug, når børnene ikke så det. Motioneret fik far og mor heller ikke gjort så meget. Men børnene… DEM var der sundhedsregler for, og de var bestemt ikke til for at blive brudt. Helst ingen kage til børnefødselsdagen, Disney Sjov med figenstænger og agurkestave og Rasmus Klump kan lige så fint komme med en kurv grøntsager, som de fedtede og søde pandekager, han plejede at sætte tænderne i.

Ja, jeg er sundhedsformidler. Ja, jeg går ind for sunde vaner, motion, flere grøntsager og en reflekteren over, hvad et decideret ædegilde giver af livskvalitet. Jeg går ind for at have ”styr” på ens sundhedsbehov, ved hvad man skal have af mikro og makronæringsstoffer og motion og indarbejder nogle sunde vaner, som efterfølgende ligger på ryggraden og på den måde får et AFSLAPPET forhold til sundhed. Men det er bestemt ikke det samme som at leve et liv i FORBUD mod alt, hvad der ikke tilhører gruppen ”super sundt”. Jeg går ind for realisme. Og måske er jeg allermest bange for at en masse børn en dag flytter hjemmefra og lever af bland-selv-slik og junk som en modreaktion på alle de forbud, de har levet med.

En reminder på hvor galt det går, når man opstiller forbud, fik jeg selv forrige sommer, hvor min lille familie var i tivoli. Jeg sagde til min søn, at når vi havde spist, måtte han vælge en dessert. Vi ville gå til en kiosk, og så kunne han købe en is, en pose slik eller hvad han lystede. Han gik selvfølgelig og kiggede på alle de andre de andre børn, der gnaskede alverdens lækkerier, og han var ikke længe om at tage en beslutning. En beslutning, som hans mor ikke havde set komme. Han ville have en Candy Floss….!!! En stor lyserød sukkerfyldt vattot. ”NEJ”, sagde jeg. ”Det er ulækkert – det får du simpelthen ikke”, ”kan du ikke selv se det – det er jo bare sukker”. Jeg prøvede på alle måder at få drengen overtalt til at vælge en anden ting, og jo mere jeg slog flik flak over hans valg, jo mere tiltalende blev den candy floss. Jeg er sikker på, at han var seriøst spændt på, hvad der ville ske, når han satte tænderne i den – mors reaktion taget i betragtning.

Vi vil ALLE det bedste for vores børn. Og når vi laver sundhedsambitioner på børnenes vegne, er det selvfølgelig i kærlighed til de små og fordi det er et afsindigt vigtigt element i vores forældreansvar. Men vi KAN jo ikke afskærme vores børn fra den verden, vi lever i. De ser og hører ALT og hopper bestemt ikke på, at den der karamel, du gnasker på i hemmelighed, virkelig ER økologiske mandler. Ved at konstruere en forbudsverden og lade som om, at det ikke er normalt at have lyst til lækkerier, vil vi få børn, der bruger ALT for mange resourcer på at tænke på alle de ting, de IKKE må få. Den ideelle verden jeg synes, man skal stile mod, er den hvor sundheden er en naturlig ting i livet, hvor tankerne omkring sundt/usundt ikke fylder så meget oppe i deres hoveder, og hvor der også er plads til nydelse og udskejelser. Det er nok den bedste sunde vane, vi kan give vores elskede børn med på vejen…

Hvad betyder sundhed for dig og din familie? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Alexandras egen hjemmeside her.

Om Alexandra Svarre

Alexandra er selvstændig kostvejleder, løbecoach, zumba- og træningsinstruktør. For hende handler sundhed om luksus, frirum, energi og velvære; det er hendes mission at hjælpe andre med at få sundheden ind i hverdagen. Privat er Alexandra gift og mor til to.

Skriv en kommentar...

*