Karriere – hvad er det?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Et lille filosofisk spørgsmål, men som er rigtig vigtigt at stille, når du suser gennem livet og årene bare flyver afsted. For det er ikke så fedt at lade årene gå, hvis de ikke går med det, som du synes er karrieren for dig.

Jeg har selv et meget blandet cv, og det er bestemt ikke en direkte planlægning af mine valg, som har gjort, at jeg er her, hvor jeg er i dag som selvstændig, forfatter og foredragsholder med eget firma (Kvindelivet.dk), men det betyder ikke, at jeg hellere vil være alle mulige andre steder. Men det betyder at jeg nogle gange ville ønske, at jeg tidligere havde stoppet op og tænkt lidt over, hvad karriere er for mig. I dag bruger jeg mere tid på det, fordi som selvstændig er det vigtigt, at jeg hele tiden tænker over, hvor min virksomhed er på vej hen, men det er også muligt at gøre, hvis du er ansat.

Det handler om at stille spørgsmåltegn til, hvad du vil med dit arbejde? og hvad dit arbejde skal give dig? Men i kølvandet af disse to spørgsmål følger også spørgsmål som: hvor meget tid vil du bruge på arbejdet? Forventer du, at din arbejdsplads er med til at udvikle dig gennem kurser? Vil du gerne være i toppen? Eller er du tilfreds med at være fx mellemleder eller stå med et mindre ansvar?

Du kan og vil selvfølgelig udvikle dig med årene, og nogle gange vil et karriereønske ændre sig. Enten som følge af, at du ændrer dig, eller som følge af at jobbet ikke havde de udfordringer og indhold, som du havde forestillet dig. Det kan også være, at det job som du er i, er så fantastisk med så gode kollegaer, at du ikke behøver at lede mere, men er lige der på den hylde, hvor du kan se dig selv mange år frem.

Det vigtigste er, at du har givet dig selv tid til at reflektere lidt over dine valg. For når du gør det, vil du både have mulighed for at styre i den rigtige retning, men vigtigere endnu, du vil også have mulighed for at mærke efter, hvor du vil være tilfreds. Og jeg regner da med, at det er det, du i bund og grund ønsker dig af dit job – nemlig at det tilfredsstiller dig både i løbet af dagen og på længere sigt.

Mit vigtigste mantra har i hvert fald altid været, at jeg skal være interesseret i det, jeg laver, og det skal vække min nysgerrighed. For hvis det bliver for monotont, så gider jeg ikke rigtigt. Det betyder jo ikke nødvendigvis, at det er et job, som giver mange penge, men for mig er lønnen ikke lige så vigtig som interessen. Jeg tror dog heller ikke på, at nogen kan være glade for deres job, blot fordi de har en god løn. Ofte kommer det nok også omvendt, nemlig at du får et godt job med højere løn fordi du laver det, som lige er dig.

Hvad der er karriere for dig? Skriv gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jeans egen hjemmeside herSe Jeans bog: Træning og graviditet her.

 

Om Jean Vennestrøm

Jean er Ph.D. og specialist inden for human sygdomme og hjælper kvinder med træning, korrigering af rygsøjlen vha. kraniosakralterapi og osteopati, kostvejledning og personlig rådgivning i sin virksomhed Kvindelivet.dk. Desuden gift og mor til tre.

Kommentarer

 1. I mit eget arbejdsliv, såvel som i min virksomhed, hvor jeg hjælper andre med at bygge deres arbejdsliv på det, de brænder for, kan jeg se, der er ved at ske et helt fundamentalt skift i hvad vi ønsker at arbejde med og hvordan vi har brug for at arbejde for at være tilfredse.

  Det er ikke længere nok at arbejde for en god løn sammen med søde kollegaer og få nye udfordringer. Nu skal arbjdslivet have en dybere mening, hvor vi oplever, at vi bidrager og gør en værdifuld forskel. Vi søger et dybere fundament af mening og retning i arbejdslivet, som ikke bare er en ud-ad-til rigtig karrierevej med et snorlige cv, som viser, hvor cool vi er.
  Et voksende behov indefra om at gøre en forskel på meningsfulde måder, gør det stadigt vigtigere, hvad vi arbejder for end hvad vi arbejder med.

  Så karrieren i traditionel forstand, som et bevidst og målrettet arbejdsliv, bliver nu (heldigvis) suppleret af nye kvaliteter, som indefra oplevet mening og formål, hvor man samtidig bidrager med noget værdifuldt til andre.
  Som selvstændig giver det helt nye muligheder for at tilbyde kunderne unikke ydelser og produkter, som baserer sig på netop det, du brænder og arbejder for. Det er guldægget i din forretning.

  Jeg er netop blevet interviewet om denne helt nye måde at arbejde på og du kan læse artiklen “Hvad arbejder du for? i det seneste nummer af NATURLI lige her:
  http://www.naturli.dk/naturli-viden/psykologi/9598-hvad-arbejder-du-for, ligesom du på http://www.JetteBulck.dk kan få ny inspiration i Blogs, cases og artikler om dette skifte i arbejdslivet.

  Sammen med Line Dahl (Linedahl.dk) er jeg ligeledes i fuld gang med at skrive en ny bog om alle mulighederne i den nye tids arbejdsliv.
  Alt sammen bidrag til at tippe balancen over mod arbejdsliv og arbejdspladser, der i langt højere grad bygger på det enkelte menneskes værdifulde bidrag end blot på det, de er uddannet til.

  Masser af Hilsner, Jette Bülck

Skriv en kommentar...

*