Mindful living: Taknemmelighed er det vigtigste i verden

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

I disse dage har taknemmelighed fyldt en hel del for mig. I en verden, hvor alting går så stærkt – hvor vi så ofte drøner afsted uden at nå og stoppe op – ser vi ikke altid alle de små successer, vi faktisk er en del af hver eneste dag.

Vi tager hele tiden den næste opgave ind, før vi overhovedet har nået at sluge den, der lige var. På den måde bliver livet alt for let et spørgsmål om at kæmpe sig videre fra opgave til opgave. Derved går vi glip af essensen i selve det at leve, nemlig at opdage os selv. Og vi får alt for ofte kun set alt det, vi ikke når, alt det vi ikke lykkedes med, alle de små og store fiaskoer, vi føler os som en del af. Vi glemmer helt hvem vi egentlig er, eller hvad vi egentlig er.

De gamle grækere talte meget om det at kende sig selv og forståelsen af kvaliteten i at undersøge sin egen dybde ved at gå på opdagelse i vores livsværdier; i at vide, at vi i bund og grund ingenting ved, og jo mere vi tør indrømme det, jo tættere er vi på forstå os selv. Som ordsproget siger: ”Jo mindre jeg ved, at jeg ikke ved, jo mere ved jeg”. Én ting, vi alle ved, er, at livet ikke varer evigt (i hvert fald ikke i denne form). Derfor har vi en stor forpligtigelse til at få det bedste ud af det og nyde hver eneste dag. Og ja, der er mange vanskeligheder, vi skal igennem, men en stor del af dem har vi selv været med til at skabe. Vi roder os ud i så mange misforståelser, forudfattede meninger og forventninger, der ender med at skabe splid og sorg, men som i bund og grund er startet hos os selv.

Jeg tænker meget på det i disse dage. Jeg har altid følt, at jeg havde et kompliceret familieforhold. I mange år sloges jeg med ikke at føle mig elsket og anerkendt af min familie. Følte ingen så mig og satte pris på det, jeg var, og det jeg kunne. Men de sidste år er det gået mere og mere op for mig, at jeg nok var den, der aller mindst elskede mig og satte pris på mig selv og mine evner. Og det har bestemt ikke været en let erkendelse, men jeg oplever i denne tid, at jo mere jeg åbner mig for andre virkeligheder, jo mere ændrer mine gamle virkeligheder sig også.

Min bror, som jeg holder meget af, men som i min optik altid har været stjernen i familien – den super-succesfulde businessmand, som vi alle så op til – skrev forleden til mig, at han var stolt af mig! Jeg har læst den sms flere gange siden. Og jeg opdager, at jo mere jeg viser min kærlighed, jo mere får jeg igen. Jeg er så uendelig taknemmelig for at både han og hans kone lader mig være en fantastisk faster for deres fire børn, for de er bare det skønneste i verden.

Jeg oplever på samme tid, at min gamle far – som jeg har skiftevis hadet og været vred på igennem en menneskealder – nu skal bo to huse fra mig. Og jeg glæææææder mig. Jeg er så beæret over at få en ny chance – en chance for at skrive vores historie helt om. Ford i dag ser jeg helt anderledes på min far og vores forhold. Ikke fordi han har ændret sig så meget, men mest af alt fordi jeg har ændret mig meget og derved pludselig ser nogle helt nye kvaliteter hos ham. Det er derfor en stor gave at få ham som nabo og kunne gå endnu mere på opdagelse i vores fælles arv, samt at nyde ham som en fantastisk morfar for min børn. Og samtidig glædes jeg over at bo et smukt sted, at have det arbejde, jeg altid har drømt  om, at være omgivet af mine dejlige børn og min søde mand, skønne venner og alt muligt andet.

Alt det gør mig uendelig taknemmelig hver dag. Det betyder ikke, at jeg ikke “slås” med modstand og udfordringer, jeg gerne havde været foruden. Det betyder bare, at jeg har ændret fokus. Før samlede jeg på fejltagelser – nu samler jeg på successer og derved ser jeg flere og flere af dem i mit eget liv. Og for hver dag kan jeg åbne op for endnu en ny virkelighed og sætte den gamle på pension.

Vi ved fra forskning i positiv psykologien, at taknemmelighedspraksis åbner os op for mere positivitet, og at mere positivitet styrker vores immunforsvar og øger levetid, kreativitet, sociale kapacitet og lykkefølelsen generelt.

Hvad er DU taknemmelig for? Hvornår har du sidst fejret dine små succeser? Hvornår har du sidst forsonet dig med noget, du alligevel ikke kunne lave om? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Floras egen hjemmeside her.

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Kommentarer

  1. Vickie Clausen skriver:

    Hvor er det STORT Flora og smukt<3 Til løk me at du får Daddy indenfor rækkevidde igen og får muligheden for en helt spritny historie…. Knus far PiratMutter af <3

Skriv en kommentar...

*