Familielogistik på højeste niveau…

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Fra tid til anden er det en helt lavpraktisk udfordring at leve i en sammensat familie. Også for bedsteforældrene, selvom de jo ofte ikke er en del af selve hverdagen.

Jeg synes altid, det bliver særlig tydeligt omkring fødselsdage og jul, hvor festivitas og gaver er på dagsordenen.

Simple living – en udvidet version

Hos os har vi forsøgt at simplificere det. Jeg er vild med simple living, og det står måske nok lidt i kontrast til min familiestruktur, som ser sådan her ud:

 • 1 mor (mig selv)
 • 1 far (min mand)
 • 1 pige (fælles datter)
 • 1 pige (fælles datter)
 • 1 pige (min mands datter fra første forhold)
 • 1 mor til pigen fra første forhold
 • 1 kæreste til moren
 • 1 pige (min mands datter fra andet forhold)
 • 1 mor til en pigen fra andet forhold
 • Min svigerfar
 • Min svigerfars hustru
 • Min svigermor
 • Min svigermors livsledsager
 • Min far
 • Min fars livsledsager
 • Min mor
 • Min mors livsledsager

Og så har jeg altså holdt tanter, onkler, fætre, kusiner og kæledyr uden for det her regnestykke…

Nogle er bedsteforældre til alle børnebørnene, nogle til et par stykker af dem, andre indgår slet ikke i det her regnestykke, fordi de er bedsteforældre til mine ekstrabørn på den mødrene side…

Hvem får gaver af hvem og hvorfor?

Vi havde indrettet os sådan, at børnene fik gaver af deres bedsteforældre, ikke ekstrabedsteforældrene. Nogle syntes det var synd for de store piger, som derfor ikke fik af mine forældre, fordi de ikke er bedsteforældre til dem.

Det syntes jeg faktisk også selv og derfor ændrede vi lidt på den oprindelige aftale. Så nu er det sådan, at børnene får gaver af dem, vi er sammen med, f.eks. juleaften. Hvis mine forældre holder jul med os, er der også gaver til ekstrabørnene, hvis de er der. Holder vi jul hver for sig, er der ikke.

Og det fungerer for os.

Der er mange forskellige måder at gøre det på og for mig at se, gælder det om at finde den løsning, der passer godt til netop din familie – og ikke indrette sig efter, hvad andre mener er rigtigt og forkert. Det, der virker rigtigt for en, virker måske forkert for en anden.

Og er det egentlig ikke det, at forældreskabet og livet i det hele taget drejer sig om?

At fastsætte nogle rammer, justere dem løbende, så de passer til os, i stedet for at vi er nødt til at klemme os ind i dem?

Hvordan får I logistikken til at gå op? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*