”Hvorfor siger du ikke bare fra?”

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg sad på en café forleden dag. Jeg var alene og kunne derfor ikke undgå at høre samtalen, der foregik mellem de to veninder i 30’erne på bordet ved siden af mig.

Den ene kvinde havde længe klaget sin nød over, at hendes far altid kom uanmeldt på besøg og slog sig ned hos hende og hendes familie i timevis. Hun var åbenlyst meget irriteret over situationen og kunne slet ikke finde en løsning på problemet. Hun var efterhånden så træt af faderens opførsel, at hans tilstedeværelse kunne gøre hende sur og irritabel på både hendes mand og børnene. Kvinden var ret oprørt.

Den anden kvinde lyttede tålmodigt uden at afbryde. Da den talende kvinde endelig holdt en pause, sagde veninden med oprigtig nysgerrighed i stemmen: ”Hvorfor siger du ikke bare fra?” Herefter var der stille i meget lang tid….

Hvad er det, der gør, at det er så svært for nogle mennesker at sige fra i sådanne situationer?

Ikke nok med, at det kan være svært. Det dukker måske slet ikke op som værende en mulighed. I ovenstående eksempel fik jeg indtryk af, at kvinden med udfordringen, var en typisk ”pæn pige”, der nu var blevet voksen. Hun har givetvis gennem sin opvækst altid fået ros for at opføre sig korrekt. Hun har derudover måske spejlet sig i en mor, der aldrig har sagt fra over for faderen. På den måde har hun lært, at det ”rigtige” er at undergrave sine egne behov for at please alle andres – i særdeleshed faderens.

Dette er selvfølgelig rent gætteri fra min side lige i dette tilfælde, men kunne meget vel være kvindens historie.

Selv de mest kærlige og omsorgsfulde forældre med de bedste intentioner kan gennem deres adfærd lære deres børn ikke at have respekt for sig selv. Hvis et barn gang på gang oplever sin mor lægge låg på sine egne behov for at tilfredsstille faderens og derved bevare den gode stemning, vil barnet få den opfattelse, at det er den ”rigtige” adfærd at udvise.

Hvis vi nu forestiller os, at kvinden ved bordet ved siden af mig altid har været vidne til en mor, der på automatpilot føjede faderen, så er det ikke så mærkeligt, at løsningen ”at sige fra” slet ikke har eksisteret i hendes løsningsmodeller. Det er simpelthen så meget ”no go”, at det slet ikke falder hende ind!

Modsat, så forstod den anden kvinde slet ikke problematikken, da hun givetvis har ”lært” noget andet.

Nu, hvor kvinden har fået oplyst, at muligheden for ”at sige fra” rent faktisk eksisterer, er det dog tvivlsomt, at hun vælger at springe ud i dét lige med det samme!

Det vil nemlig kræve, at hun i udtalt grad bevæger sig ud af sin comfortzone. Når hun er i sin comfortzone og lader ”stå til”, når faderen kommer og slår sig ned, bliver hun måske nok sur og irritabel, hvilket ikke er rare følelser, men de er kendte for hende. De følelser, hun vil skulle konfrontere ved at sige fra over for faderen, er for hende så ubehagelige, at hun simpelthen ikke tør udsætte sig selv for dem. Irritationen og surheden kender hun og kan på den måde på trods af, at det er negative følelser, forbinde en vis tryghed ved.

De følelser, hun vil skulle håndtere, hvis hun overskrider sin comfortzone og træder ud i strækzonen, kender hun ikke og de forbindes derfor med stor utryghed og frygt.

Denne frygt kan dog overvindes, hvis hun arbejder intenst på det indeni sig selv og med hjælp udefra. Det kan lade sig gøre at tage skridtet derud, hvor man troede, at det ikke var muligt. Og det er her, udviklingen sker. Det er her, man kan opnå friheden til at respektere sig selv, sine behov og lære at sætte grænser.

Klik her for at deltage i konkurrencen om workshop med Emilie Krogh bestående á to workshopaftener + tre coachingsessions á halvanden time

Er der ting, du har svært ved at sige fra overfor? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Emilies egen hjemmeside her.

Om Emilie Krogh

Emilie har en skilsmisse og et markant karriereskift fra offentligt ansat sygeplejerske til selvstændig Life Coach bag sig. Mor til en søn på 7 fra sit første ægteskab; bonusmor til to på 7 og 10 og har sammen med sin mand en søn på 3.

Skriv en kommentar...

*