Kvindernes Internationale Frihedsdag

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Så blev det igen den 8. marts: kvindernes internationale kampdag. Den dag på året, hvor debatten om, hvorvidt vi har opnået ligestilling, altid blusser op. Og retorikken bærer meget ofte præg af netop kamp og sort-hvid-syn: Enten er man såkaldt feminist, eller også er man anti-feminist. Enten hører man til den lejr, der mener, at kvinder er undertrykte, eller den modsatte, der repræsentereren holdningen om, at vi har opnået ligestilling på alle områder – og at kvinderne derfor bør droppe kampen. 

Den sidste lejr peger på, at da kvinderne  jo for længst har opnået samme rettigheder og muligheder som mændene, er kvindernes kampdag blevet overflødig. Den første lejr derimod argumenterer for, at visse samfundsmæssige strukturer gør, at kvinderne reelt stadig ikke har opnået ligestilling.

De fleste peger på ligeløn (eller mangel på samme) som det største ligestillingsproblem: Ifølge en undersøgelse, gennemført for LO af TNS Gallup i 2010, deler at 71 pct. af kvinderne – og sjovt nok kun 37 pct. af mændene – denne opfattelse.

Jeg er enig i, at vi i størstedelen af Vesten – og i særdeleshed i denne lille andedam, som vi kalder Danmark – teoretisk set har opnået både lige rettigheder og muligheder. Men jeg er også enig i, at visse samfundsmæssige strukturer har uheldige konsekvenser. Jeg vil dog undlade at gå dybere ind i dén debat. Jeg orker det helt ærligt ikke.

Derimod vil jeg henlede opmærksomheden på ordet Internationale. Nogle gange virker det som om, vi glemmer, at det netop hedder Kvindernes Internationale Kampdag. Og ser vi lidt udover vores egen baghave, er det vist de færreste, der kan være uenige i, at der er meget lang vej endnu… Jeg synes, Isabel Allende udtrykker det meget fint i denne video:

Mother Teresa blev engang spurgt, om hun ville medvirke i en demonstration mod krig. Det takkede hun nej til. Men hun tilføjede: ”Spørg mig igen, når I marcherer for fred – så vil jeg gerne deltage”. Jeg har det lidt på samme måde i forhold til Kvindernes Internationale Kampdag: Lad os holde fanen højt for frihed for kvinder Verden over – kamp har de nok af! Lad os gerne kæmpe for denne frihed – bare vi husker, at målet netop er frihed og ikke kamp. Hvis det stod til mig, omdøbte vi straks den 8. marts til Kvindernes Internationale Frihedsdag.

Hvad er din holdning til Kvindernes Kampdag? Herhjemme og internationalt? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Skriv en kommentar...

*