Den hellige, velsignede … madplan!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Indgreb i den personlige frihed!

”Madplan! Det kan jeg da ikke! Hvordan kan jeg vide, hvad jeg vil spise torsdag i næsten uge?” var vist sådan nogenlunde, hvad Manden sagde hjemme hos os, da jeg for 100 år siden introducerede madplansprincippet. Den idé gik ikke lige ind. Manden mente simpelthen, at det var noget nær et angreb på den personlige frihed at få puttet familielivets kost ind i kasser og rammer. Snart skulle det vel også skemalægges, hvornår han måtte ”puste grise op” eller få en øl, mente han??!!

Det blev nu alligevel indført, først på prøve og dernæst semi-permanent. Og for ca. ½ års tid siden stopper selv samme mand så pludselig op midt i et stykke aftenarbejde med kaffe, ser på mig og siger: ”Nina, det der med madplan, det har sgu alligevel virket – det må jeg indrømme!”

Struktur – plads til impuls

Og hvorfor er det, at det virker? Det gør det, fordi det giver overblik, struktur og ro i forhold til at vide, at man ikke skal hjem og være den kreative Camilla Plum. Det skaber dermed overskud i en hverdag, der tit kører efter nøje lagte skinner, og det gør det nemmere at handle ind – og måske undgå de der sære køb af madvarer, der aldrig bliver brugt til andet end udstilling. Og det giver plads til impulsivitet: Til at være køkken-kreativ; at have den slags overskud der ofte kommer af netop overblik og overskud. Det er sjældent, at den slags kommer af at stresse rundt og ”skulle” finde på!

Desuden er der jo ingen, der siger, at en madplan altid skal være for en uge eller følge samme struktur i alle par/familier?! I enhver plan eller projektfase er der plads til spontanitet og fantasi.  Her er nogle af de planer, jeg har hørt om gennem de år, hvor jeg har arbejdet med familielivsbalance:

 • Klassisk ugeplan, aftales fredag over rødvin, der købes ind lørdag
 • Ugeplan, der aftales lørdag, og bestilles varer til over nettet (endnu flere impulskøb undgås)
 • Månedstjansen: hver part har ”magten” i én måned ad gangen – i forhold til at lave madplan og lave mad (indkøb, oprydning osv. gøres fælles)
 • Rengøring og indkøb gøres hver lørdag. Den der køber ind bestemmer og laver ugens kommende mad+plan
 • Madplan printes over nettet – og der købes ind derefter
 • Der købes stort ind af basisvarer og årstidens grøntsager og frugt – madplanen laves derefter …

Kun fantasien sætter grænser …

Sgu kommet for at blive – sådan da …

Ja, hvad kan jeg sige. Hos os er den kommet for at blive. I dag laver vi planen ved middagsbordet, sammen med ungerne, gerne fredag – men også nogle gange søndag. Og der taler vi også om, hvad hvem skal, hvornår og hvilke ugedage. Det er blevet et helt lille familiemøde, der aktiverer og involverer alle. Og så kan det godt være, at vi tirsdag efter ældstebarnets ridning skrotter pasta-med-kødsovs og stiler mod take-away-sushi! Fordi vi har lyst – og ikke af nød. Indrømmet; der er også uger, hvor det hele går i vasken, planen ikke laves – og helt ærligt: De uger, er der sgu ikke meget koge-kreativitet over! ”

Hvordan organiserer og planlægger I indkøb og madlavning? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Ninas egen hjemmeside herSe Ninas bog: Den gode barsel her.

Om Nina Kirstine Brandt Jacobsen

Daglig leder af rejsebureauet Travelling Heels (kultur- og aktive rejser KUN for kvinder), foredragsholder og forfatter. Ph.d. i samtidshistorie, coach og mor til to. Yogadyrker og hestefan med lille hus i det store Udkantsdanmark.

Kommentarer

 1. På mit arbejde har vi altid talt om, hvad skal vi have at spise i dag. Vi er lige idéforladte allesammen. Så en dag satte jeg mig ned og lavede hjemmesiden http://www.hvadskalvispise.com. Hver søndag laver jeg en ugeplan med forslag til opskrifter og hver aften inden jeg går i seng, sætter jeg næste dags opskrift på.

  Ideen har bredt sig til kollegernes venenr og familier også, så den gør det det godt. Der er dage hvor de siger: Nah, den opskrift passer ikke lige til i idag, for vi har ridning og kommer sent hjem, men så printer de den til næste dag.

  Brug det hvis I har lyst. Det er gratis og blot til behagelig inspiration.

  Bon appetit!

 2. Fantastisk! Tak kan altid bruge inspiration selv. Sikken energi … hvad motivere dig til at blive ved at finde opskrifter og lave ugeplaner for andre?

  🙂
  Nina

Skriv en kommentar...

*