Hvad er det bedste, vi kan give vores børn?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Da jeg fik mit andet barn, var jeg meget optaget af, hvordan jeg kunne fordele sol og vind lige mellem mine to børn. For slet ikke at tale om, hvordan jeg kunne sørge for også at have overskud til mine 2 ekstrabørn, der kom – og stadig kommer – hver anden weekend.

Umiddelbart blev jeg plaget af en frygtelig dårlig samvittighed over ikke at kunne være flere steder på en gang – og følte mig nærmest utilstrækkelig i rollen både som mor og ekstramor.

Den største gave

Den dårlige samvittighed og frustration hev og sled i mig, indtil en veninde sagde: ”Den største gave du kan give dine børn, er søskende”

Jo mere jeg tænkte over det, jo mere sandt blev det. For mig i hvert fald.

Jeg kom til at tænke på mine egne søskende (en søster og en bror) og på, hvor trygt og rart det er at have nogle vidner til mit liv. En fælles referenceramme – i form af: ”kan du huske den gang da vi….”

Netop den nærhed kan vi ikke få med andre. Vi kan genfortælle, og måske kan andre forestille sig det sjove, kære, skøre, vanvittige i situationen, men de kan ikke trække på genkendelsens smilebånd, ganske enkelt fordi de ikke var til stede.

Alene

For mange år siden var jeg kæreste med et enebarn, hvis forældre var døde. Han havde kun perifer kontakt til en moster, der boede mange timers flyvning fra Danmark.

Jeg tænkte ikke så meget over den gang, at det må føles lidt ensomt ikke at have nogle fælles referencerammer med andre i sit liv. Men det har jeg gjort siden. Derfor sætter jeg også særlig stor pris på mine egne søskende og på mine børns søskende – også dem jeg ikke selv er mor til.

Fælles referenceramme

I søskende-kontekst skelner jeg ikke her om det er halv- eller helsøskende. Dele af referencerammen er der jo stadig, selv om nogle af forældrene ikke er de samme. I mine børns og ekstrabørns tilfælde – en den fælles referenceramme deres far.

Det er fascinerede at se hvilket sammenhold 4 søstre, i aldersgruppen 6½ til 20 år med 3 forskellige mødre alligevel har. Og ikke mindst hvilke fælles fysiske og mentale træk, der går igen hos dem på kryds og tværs.

Sammenhold

Selv om de sagtens, særligt de yngste, kan drille hinanden, så er der et helt specielt søskendesammenhold der gør sig gældende. Det bliver især tydeligt, hvis nogen ”udefra”, siger eller gør noget mindre pænt til en af de fire i søskendeflokken.

Så snart det kommer de andre for øre, står der 3 søstre linet op klar til at forsvare og kæmpe for den ene søster, der måske er kommet lidt i klemme. Med hver sit forslag og ’våben’ hjælper de til.

I det øjeblik, føler jeg virkelig, at den største gave jeg har givet mine børn er deres søskende.

Oplever du også søskende som en stor gave? Har du andre bud på store gaver, vi kan give vores børn? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Kommentarer

 1. Dejlig artikel. Og ja, at give vores børn søskende er helt sikkert en af de helt store gaver. Du taler om den fælles referenceramme, som de altid vil have. Ud over det vil de også have nogle mennesker at dele opgaven med at tage sig af deres gamle forældre med, den dag rollerne mellem generationerne skifter.Svært at forestille sig allerede nu, men en dag skal mine drenge deles om at køre mig til fodlægen og Fakta (og selvfølgelig med på ferie tre gange om året).

  En anden stor gave vi kan give vores børn, er nærvær. Nærvær i øjeblikket. Vi kan slukke vores telefon, mens vi er sammen med dem. Sætte os på hug, når vi taler med dem. Lytte, når de fortæller os detaljerede historier om ting, vi egentlig slet ikke interesserer os for. Vi kan bide os selv i tungen, når vi får lyst til at hjælpe dem ud af en følelse, som er svær at være i – og netop bare være i den sammen med dem. Nærvær er en gave til enebørn og søskendebørn.

  Tak for tankerne, Janne.

  Camilla

  • I min optik er en af vores fornemmeste opgaver som forældre og menneske at være nærværende der hvor vi er.

   Det bliver jo svært, for ikke at sige umuligt, at lære vores børn at være nærværende, hvis vi ikke selv formår at være det.

   Tak for den fine påmindelse

 2. Tak for en skøn artikel! Og ja, sikken en gave og et privilegium det er for børn med søskende. Der bliver jo ofte sat fokus på de udfordringer der kan være mellem søskende – når opmærksomheden skal deles og der kan opstå jalousi. Derfor er det skønt også at få sat lys på alt det positive søskende giver hinanden.
  En ting er sammenholdet udadtil – men også indadtil i familien – når søskende kan stå sammen overfor forældrene 🙂 Besværligt for forældrene måske – men ikke desto mindre noget der er med til at styrke søskenderelationerne.

  De bedste hilsner
  Eva Andrea Ditlefsen

  • Kære Eva

   Som du skriver, måske lidt besværligt for forældrene, når børnene holder sammen. Ikke desto mindre flyder mit hjerte nærmest over af stolthed og kærlighed, når det børnene holder sammen.

   For så har jeg virkelig følelsen af at have givet mine børn – og ekstrabørn – det bedste jeg har, nemlig evnen til at indgå i relationer på kryds og tværs.

   Kærligst
   Janne

   • Tak Janne! Jeg er helt ening. Det handler netop om at se værdien i den enkelte situation. Og som med så mange andre ting, vælge den mest bevidste vej som forældre – og ikke nødvendigvis den nemmeste 🙂 Det giver så meget mere rummelighed og potentiale til udvikling både for de små poder og os som forældre…

    KH Eva

 3. “du er faktisk min allerbedste ven!” sagde Lillesøster på bagsædet af bilen på en lang køretur. “Du er også min bedste ven”, svarede storebror tilbage.
  Det er et at de mest rørende minder jeg har! Overhovedet!
  Der er 4 lange år og et ocean af forskelligheder mellem dem – og alligevel er de hinandens værdifulde gaver.
  Og min inspiration og motivation i min karriere!
  Min datters mod og min søns grounding – fylder mig, og jeg motiveres til at være autentisk og ambitiøs, så jeg er et godt voksen-forbillede for dem.
  Tak for artiklen – den mindede mig om noget virkelig vigtigt!

 4. Hvilke herlige kommentarer dine børn imellem.

  Børn er store inspirationskilder og læremestre for os forældre.

  Personligt tilskynder mine børn og ekstrabørn mig også – uden at de er direkte bevidste om det – til at gøre mig umage som menneske, som mor og ekstramor.

  Dejligt, du synes om artiklen.

Skriv en kommentar...

*