Det beror på, hvem vi er, ikke det vi gør

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg coacher kvinder i sammenbragte familier, og det er jeg vild med af flere årsager:

For det første fordi det er noget så inspirerende at se de kvinder erstatte deres begrænsninger med nye konstruktive tanker og veje frem. Og ikke mindst gøre sig fri af egne og omverdenens forventninger til, hvordan de tackler ’ekstramorskabet’, det vil sige det at være stedmor.

For det andet fordi jeg synes, det er rart og konkret at arbejde med mål og målsætninger.

Hvad kunne du tænke dig?

Hvorfor?

Hvordan vil du opnå det?

Og i en travl hverdag med dine, mine og vores børn, arbejde, fritidsaktiviteter, huslige sysler og alt muligt andet, er det slet ikke så ofte, at vi tager os tid til at reflektere over, hvad vi egentlig gerne vil have ud af vores liv.

Det handler ikke om teknik

For en rum tid siden læste jeg en lille sætning, som gjorde dybt indtryk på mig. Det er en af de sætninger, der virkelig har gjort en forskel for mig og ikke mindst de kvinder, jeg coacher.

Det, at nå et mål, handler kun 10 % om viden/teknik, de resterende 90 % handler om, hvor gode vi er til at omgås andre mennesker.

Fascinerende, ikke sandt?

Set med de øjne er det lettere at skabe det liv, vi ønsker, fordi det “blot” afhænger af, hvor gode vi er til at omgås andre mennesker.

Eksempelvis kan vi jo se på, hvor gode vi er til at omgås vores ekstrabørn, og måske også deres mor, og dermed “måle” kvaliteten af vores forhold til dem. Ser du noget, du ikke kan lide, så kan du bruge dine 90 % til at ændre det. Smart, ikke?

Jeg vil gå så langt som til at sige, at i de 90 %, der handler om at omgås andre mennesker, ligger der også, hvor gode vi er til at omgås os selv. Faktisk vil jeg sige, at vores relationer med andre mennesker afspejler vores relation med os selv.

Et konkret eksempel

For mig er det ikke altid nemt at omgås andre, der er gode til at sætte sig selv først, fordi jeg ofte synes, at det bliver på bekostning af andre. Det bryder jeg mig ikke om. Omvendt kan jeg godt se det smarte i at sørge for at ‘tanke sig selv op først’, for ellers har jeg ikke noget at give til andre – i hvert fald ikke uden det bliver på min bekostning. Så bliver det hele sådan lidt martyr-agtigt, og det bryder jeg mig slet ikke om.

‘To be’ i stedet for ‘to do’

For mig beror det derfor i højere grad på, hvem vi er end på det, vi gør.

Er du enig i, at det er vigtigere, hvem vi er, end hvad vi gør? Og i hvor høj grad er du enig? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*