Forventningsfuld eller forventningsforvirret

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg er særligt optaget af forventninger i øjeblikket. Det afspejles i mine omgivelser, hvor jeg løber ind i temaet igen. Og igen. Og igen.

Det er både i relation til mig selv, min rolle som mor, som ekstramor og mit professionelle virke, kort sagt livet i al almindelighed.

På mange måder er forventninger en interessant størrelse. Der er ikke noget så skønt som at få indfriet sine forventninger og lade glæden omslutte krop og sind – hvilken herlig følelse.

Omvendt er der heller ikke noget så frustrerende som ’forfejlede’ forventninger. Smagen af skuffelse er grim – uanset om skuffelsen er mini, mellem eller mega.

For mig tager det tid hver gang at ryste skuffelsen af mig. Derfor har jeg et stort fokus på mine forventninger og på at afstemme dem med dem, der en del af mine forventninger.

Vi får altid, hvad vi forventer – ikke nødvendigvis hvad vi fortjener

Det er sådan en interessant tanke, at vi altid får, hvad vi forventer. Men det er sandelig ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er det, vi fortjener.

Mon ikke de fleste kender til at vågne op og tænke ”Uh, det bliver en lang/dårlig/anstrengende dag.”

Og inden dagen rigtig er kommet i gang, er den både lang, dårlig OG anstrengende. Og hermed er forventningerne allerede indfriet, omend det ikke var det, vi ønskede os. Men det var der, vi havde vores fokus, og derfor var det, hvad vi fik. Med andre ord: Vi fik, hvad vi forventede.

Omvendt kan vi selvfølgelig også have positive forventninger, der bliver indfriet. Blot har vi en tendens til at overse alle de gange, vores positive forventninger bliver imødekommet. Hvor tit stopper vi op og fejre vores succeser? Ikke nær så tit som vi tramper rundt i vores skuffelser, er mit indtryk.

Hyggeforventninger

Når vi som voksne har en ide om, hvad en hyggedag er, kan det meget vel differentiere sig fra, hvad børnene og ekstrabørnene tænker en hyggedag er.

Det er der kun en måde at finde ud af på – ganske enkelt ved at forventningsafstemme. Det lyder besværligt tænker du måske? Det kan gøres på 2 min pr. person, nemlig ved at spørge: Hvad er en hyggedag for dig?

Sammenbragte forventninger

Jeg er sikker på, at alle familier oplever ’forventningskriser’. Men særligt sammenbragte familier har en del forventninger at forholde sig til. Der kan nemlig sagtens være et sæt forventninger til god opførsel hos mor & ekstrafar og et andet sæt hos far og ekstramor.

Af samme årsag synes jeg, det er vigtigt løbende at forventningsafstemme med sig selv, sin partner og med dine, mine og vores børn.

Vi får, hvad vi forventer. Derfor er det smart – for ikke at sige mest konstruktivt – at have fokus på det, vi gerne vil have i stedet for det, vi ikke vil have.

Where attention goes, energy flows.

Forventningsafstemmer du med din familie? Med dine kollegaer? Med dig selv…? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*