Den konfliktsky lus mellem to negle

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Er din mand god til at samarbejde med sin eks? Dette spørgsmål postede jeg i sidste uge til medlemmerne af Facebook-gruppen ‘Bonusmor’. Jeg var nysgerrig, fordi jeg gerne ville have at vide, om andre bonusmødre føler ligesom jeg gør nogle gange, når det drejer sig forholdet mellem de to forældre – og bonusmor på sidelinien.

Efter 14 år sammen med min mand er jeg godt klar over, at han føler sig som en lus mellem to negle indimellem, mellem mig, vores tilsammen fire døtre og hans eks. Det er ikke en nem opgave at gøre seks damer tilfredse, uanset om det drejer sig om legeaftaler til pigen på 6 år, sove-ude-aftaler til pigen på 16 eller revurdering af 9/5-modellen med eks’en.

Jeg forstår, at det kan være svært for de fraskilte fædre at bevare den gode tone til eks’en, hvis man står med vidt forskellige holdninger. Eller de mænd, som holder fast ved den gode tone, selvom de mest har lyst til at råbe højt, men vælger at tie stille fordi de ved, at det ikke nytter noget. Jeg siger ikke, at det er nemt, når en far synes, at problemet skal løses på en bestemt måde, og barnets mor synes det totalt modsatte.

Men jeg hører tit, at mange fædre giver op. Fordi de ikke magter at tage kampen gang på gang. Fordi de føler, at moren ofte sætter punktumet. Med stort P. Man skal vælge sine kampe, både som far og mor – og som bonusmor. Jeg føler dog, at fædre godt kan blive bedre til at komme ind i kampen og ikke bare lade barnets mor sætte dagsorden.

Det er beundringsværdigt at læse alle indlæg i Bonusmor-gruppen og opleve voksne kvinder, som prøver at finde ud af deres rolle, og finde måder at hjælpe og støtte mand og bonusbarn i hverdagen. De bliver overhovedet ikke bedt om det, der er ihvertfald ingen tvang, de gør det af lyst og interesse, og de kan kun blive klogere.

“Det er fedt at opleve, at du bliver ved med at prøve, at du kæmper i din rolle Sofia, at du gerne vil hans børn.” Fortalt til mig af en voksen kvinde sidste weekend, som ønskede at hendes forældre og hendes stedmor havde kæmpet mere, da hun var barn. Så bliver man straks mindet om, at vores valg i dag kan have konsekvenser, den ene eller den anden vej, i fremtiden. En meget god og meget vigtig reminder!

Lusen mellem de to negle vil nok altid være der, mere eller mindre klemt fast. Det kommer an på niveauet for kommunikation, vilje at samarbejde, lytte og hvorvidt man er villig at tage konflikten, konfrontere det ubehaglige, snakken, man måske helst vil undgå. Punktum.

Kender du til denne problematik? Hvad er dine erfaringer, overvejelser og tanker i den henseende? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Sofias egen hjemmeside herSe Sofias bog: Bonusmor – uden filter her.

Om Sofia Gravesen

Sofia Gravesen er bonusmor til to og mor til to. I 2008 debuterede hun som forfatter med bogen ”Bonusmor – uden filter”. I dag holder Sofia også foredrag om emnet, skriver klummer og blogger om hverdagen i en moderne storfamilie. Læs mere på bonusmor.dk

Skriv en kommentar...

*