Tag dig selv alvorligt

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Min ældste på fem agerer ofte klovn. Især hvis han lige er kommet til at gøre noget, som han selv synes er lidt dumt. Til fodboldkamp i weekenden gik han indædt efter bolden og tog en 3 meters flyvetur ud over den oppustelige bande, og folk grinede af det spektakulære stunt. I stedet for bare selv at trække på smilebåndet og gå ind og kæmpe videre, klovnede han totalt for ”publikum” de næste fem minutter.

Jeg synes ikke selv, jeg er særlig ”curlingmoragtig”. Jeg har mine egne ambitioner, og mine børn behøver ikke at tage dén bestemte uddannelse eller få den eller den stilling. Jeg vil selvfølgelig gerne have, at de bliver lykkelige og selvstændige mennesker, og der har jeg bare én ting, som jeg insisterer på er nødvendig for at nå dertil: Man skal tage sig selv alvorligt.

Hvordan skal andre tage dig alvorligt, hvis du ikke selv gør? Hvis man altid laver sjov. Eller skynder sig at dække over et ellers alvorligt – og mange gange fuldt ud gyldigt – synspunkt med en eller anden selvudslettende kommentar? Vi gør det alle fra tid til anden. Tag dig i det næste gang. For dine kommentarer og synspunkter er præcist lige så fornuftige som alle andres. Tag dig selv alvorligt!

OG… så bliver det selvmodsigende. For noget af det, jeg finder mest charmerende hos andre mennesker (og især mænd, som faktisk oftest er dem, der mangler det) er selvironi. At man kan grine lidt af sig selv engang imellem. Det skal bare først være, når man dybest inde tager sig selv seriøst og kender ens værd. Lyder nemt, ikke?

Tog en snak med min ældste. Som tog det hele lidt for alvorligt og nu insisterer på, at vores højt elskede au pair – som han i øvrigt kalder storesøster – IKKE må grine af ham på noget som helst tidspunkt. Lidt svært når ‘storesøster’ kommer fra en asiatisk kultur, hvor man konstant småklukker af hinanden. Au pair: ”More meat?”, Theo: ”no thanks, full”, Au pair: klukklukkluk… EKSPLOSION ved middagsbordet.

Så nu skal vi til at have en snak om at kunne grine af sig selv, og om hvordan man kommunikerer i andre kulturer… Jeg lærer heldigvis selv en del kommunikationstricks af vores små samtaler.

Tager du dig selv alvorligt – uden at være selvhøjtidelig? Har du selvironi? Hvordan lærer du dine børn denne balance? Skriv meget gerne en kommentar…

Besøg Sannes hjemmeside her.

Om Sanne Nørgaard

Mor til Theodor (2006) og Marius (2009) samt administrerende direktør for og medejer af Novotex Wholesale A/S. Virksomheden er kendt for at tænke bæredygtighed ind i tekstilbranchen og markedsfører egen børnekollektion under konceptet Green Cotton.

Skriv en kommentar...

*