Tre fordele ved at være ekstramor

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Snart går skolernes år på hæld, og det er ensbetydende med sommerferie for store og små.

Nogle glæder sig rigtig meget til ferien. Men jeg kender også ekstramødre, der glæder sig til, at ferien med ekstrabørnene er overstået – af den ene eller anden årsag.

At glæde sig til noget er overstået, synes jeg helt personligt er både spild af tid og liv.

Livet byder generelt på situationer, som vi ikke selv er herre over. Det kan for eksempel være, at din mands børn fra tidligere – dine ekstrabørn – kommer på sommerferie. Det kan du jo ikke ændre på, uanset hvor meget du måske gerne vil.

Men du kan til hver en tid – det står dig fuldstændig frit for – vælge, hvad du tænker om det. Det valg kan INGEN mennesker tage fra dig. Det er dit alene.

Som jeg ser det, er der flere fordele ved at være ekstramor, hvis vi vælger at fokusere på dem vel at mærke.

Sommerferiefordele

I forbindelse med sommerferien, er der særligt tre fordele, jeg gerne vil fremhæve: 

1)  Udnyt tiden mens børnene er hos jer

Benyt dig af, at din kærestes/mands tid formentlig er optaget af, at børnene er hos jer. Han vil sandsynligvis gerne tilbringe mest muligt tid sammen med dem.

Du kan benytte chancen til at være noget for dig selv og kun for dig selv. Gør en ting udelukkende for at gøre dig selv glad. Det kan være ganske små ting, som en løbetur, en gåtur, et langt karbad eller måske en tur på cafe – alene med et godt blad.

Fokuser på, at du har fået tid ’foræret’ i stedet for, at du har ’mistet’ din udkårnes opmærksomhed.

2)  Vær nysgerrig i stedet for dømmende

Hvis ekstrabørnene reagerer eller opfører sig anderledes, end du, dine børn eller jeres fælles børn gør, så tag detektivhatten på og vær nysgerrig i stedet for dømmende.

Du kan helt konkret stille dig selv spørgsmål som:

  • Hvorfor bliver jeg ’ramt’ af det her?
  • Hvad er min andel i det?
  • Hvilken følelse er det, jeg får?

Jeg tilslutter mig dem, der siger, at børn er vores største læremestre. Og i samme moment vil jeg sige, at vores ekstrabørn også er det. Var det ikke for først mine ekstrabørn, og sidenhen mine egne børn, havde jeg aldrig lært mig selv så godt at kende. Det er det, jeg har brugt min nysgerrighed til.

3)  Fralæg dig ansvarstyveriet

Det er så let, især som kvinde, at tage ansvaret for og fra andre. Jeg kalder det fænomen at tage ansvaret fra andre for ansvarstyveri. Det betyder helt konkret, at jeg står med for meget ansvar og du står med for lidt, hvis det nu er dig, jeg har taget det fra.

Nyd, at dine ekstrabørn er din mands ansvar, og at du kan byde ind med alt det, du har lyst til. Men lad ansvaret blive der, hvor det hører hjemme, nemlig hos din mand.

Hvad skal du og din familie lave i sommerferien? Glæder du dig til ferien? Hvorfor/hvorfor ikke? Skriv meget gerne en kommentar i kommentarfeltet nedenfor…

Besøg Jannes egen hjemmeside her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*