Mindfulness i ledelse – nu!

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Jeg har igennem længere tid været optaget af mindfulness i ledelse. Ikke fordi mindfulness er svaret på alt, og ikke fordi ledere skal til at lave mindfulde emails og telefonsamtaler, spise mindfuldt osv., for alt det synes jeg bliver for meget. Men mest af alt fordi jeg er optaget af venlighed – og venlighed er i høj grad en stor del af selve mindfulness-træningen.

Med venlighed kommer også den oprigtige empati og forståelse – først af sig selv, og dernæst af andre omkring en. Og det må i sig selv siges at være kvaliteter, som enhver leder burde udvide, dyrke og gå på kurser i. Det, at blive langt bedre til at sætte sig i andres sted og føle oprigtig empati. Ikke at lederen skal til at være terapeut – på ingen måde. Men rigtig meget går galt i ledelse, fordi lederen enten ikke har evnen til at forstå sig selv og andre mennekser, altså er trænet i at bruge empati, eller også fordi lederen simpelthen ikke giver sig tid nok.

Når vi ikke er nærværende som ledere, skader vi vores eget lederskab på flere fronter. Både fordi medarbejderne ofte mister respekten for os, når vi ikke formår at være ordentlig til stede i samtalen, mødet eller opgaven, fordi hovedet hele tiden er et andet sted. Den anden del er, at vi påvirker vores eget resultat negativt, fordi vi tror, vi kan håndtere at have 10 bolde i luften samtidig – og så stadigvæk nå at gribe dem alle igen. Men det er umuligt for alle. Sidst, men ikke mindst, fordi fraværende ledere, og ledere uden de store empatiske evner, ofte har dårlig trivsel på arbejdspladsen blandt sine medarbejdere, og derved ofte også har højere fravær.

Her i ferien stødte jeg på et blad fra Ledernes Hovedorganisation, hvor de – i al alvor – beskrev, hvordan lederen skulle huske at tage medarbejderens kriser alvorligt, fordi det ellers ville skade bundlinjen. Der var simpelthen lavet en udregning på, at en skilsmisse i gennemsnit kostede virksomheden 21 sygefraværdage. Og her, fortalte artiklen, var det vigtigt at være konstruktiv empatisk… Jeg ved ikke, hvordan man er konstruktiv empatisk?

Men noget, jeg ved rigtig meget om er, at når vi ser på medarbejdere som modarbejdere – og betragter kriser og sygdomme som minusser på bundlinjen – og af dén grund prøver at finde vores bedste sider frem som leder, så har vi allerede tabt.

Når ledernes eget blad ligefrem laver en artikel med det udgangspunkt, så er der lang vej. Senere i bladet var en fantastisk artikel om en leder, der var gået ned med stress, men bestemt hurtigt var på banen igen og ikke behøvede alt ”det bløde pjat” som mindfulness og terapi. Nej, hun havde fået rengøringshjælp og levede med stolthed af take away food.

Ja, jeg blev simpelthen så ked af at læse det blad, for jeg tænker, at hvis dét er holdningen, så er der lang vej til at øge trivslen – og dermed bundlinjen – i de danske virksomheder, hvilket der i høj grad er brug for.

Jeg tror nu, at der findes mange gode ledere derude, som godt ved, at det tvære leder i høj grad handler om at være empatisk og autentisk på den gode måde. Ledere, der ved, at med venlighed kommer man længst. Og at mindfulness i høj grad, kan bruges – også i ledelse og ikke bare til at skabe pauser i en hektisk hverdag. Men at mindfulness kan skabe en psykologisk fleksibilitet, der gør, at lederrollen bliver noget lettere at håndtere, og at empati er en naturlig følgesvend i ethvert lederskab – ikke kun for bundlinjen – men fordi det skaber bedre liv og trivsel, og bedre liv og trivsel skaber bedre bundlinjer.

Så jeg håber inderliget, at alle ledere vil begynde at tage mindfulness til sig; ikke for at kunne sende mindfulde mails, men fordi det øger deres egne mentale ressourcer, skaber større rummelighed og en øget evne til at være til stede i de opgaver, man kaster sig ud som ledere, og dermed skabe større trivsel hos alle omkring sig – og dét gør en stor forskel.

Synes du også, der skal mere fokus på mindfulness i ledelsen i danske virksomheder? Har du nogle erfaringer med det? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Besøg Mindfulness-akademiet.dk her

Om Flora Skouboe Eriksen

Proceskonsulent, coach og mindfulness instruktør og har i over 15 år arbejdet med udvikling af mennesker og organisationer - se mere her. Derudover er hun mor i en sammenbragt familie med 2 teenagedøtre og et fælles barn på 6 år.

Skriv en kommentar...

*