Sådan bliver du ung igen

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Min far er 69 år; han har altid gerne villet cykle racercykel men har aldrig følt, at han havde tid. Det var først sidste år, han prioriterede det – købte en racercykel, meldte sig ind i en cykelklub og begyndte at cykle et par gange om ugen, cirka 2 x 60 km.

I søndags gav han mig en udfordring: ”Vil du med ud og cykle Julsø rundt? Det er bare en lille hyggetur på 40 km…” Tja, why not? Vejret var jo fantastisk: mellem 25 og 30 grader og næsten helt vindstille.

Tidligere var jeg selv spinding-instruktør og trænede op til ti timer om ugen. Men det er flere år siden – og jeg kan ikke just prale af at have holdt træningen ved lige… Og jeg skal da lige love for, at min far er kommet i meget, meget bedre form, end jeg er p.t. (og jeg kan desværre ikke tillægge det, at min citybike er væsentlig tungere end hans racercykel, al skylden).

Faktisk måtte han flere gange undervejs gøre holdt – for at vente på mig! Og han har aldrig dyrket sport før; han har altid været fysisk aktiv – ordnet have, tilbygget/ombygget hus etc. – men ikke dyrket sport som sådan.

Undervejs kunne jeg ikke lade være med at tænke på to ting:

  1. Det er aldrig for sent at starte – på en (ny) sportsgren, en ny karrierevej, en ny livsstil eller noget helt fjerde. Min far begyndte at træne som 68-årig og er i sit livs bedste form i en alder af 69. Louise Hay grundlagde Hay House, efter hun havde rundet de 60. Etcetera…
  2. Du er altid i bevægelse: Hvis du ikke bevæger dig fremad, bevæger du dig baglæns – du står aldrig stille. Intet er statisk. Hvis du stopper med at dyrke sport, bliver din kondi dårligere. Hvis du stopper med at udvikle dig, går i stå; og taber – eller glemmer – lidt undervejs. Og dit udgangspunkt bliver dårligere.

Jeg tror, at størstedelen af dem, der bliver gamle – ikke aldersmæssigt, men mentalt (og til en vis grad også fysisk) – primært bliver det af de to ovenstående årsager: De starter ikke længere på noget nyt, og samtidig stopper de med at udvikle det, de i forvejen laver. Dårlig kombination. Heldigvis er der også mange, der – som min far – vælger ikke at blive gamle, uanset hvad dåbsattesten siger.

Hvad vælger du? Er der noget, du drømmer om at gøre, som du udsætter? Eller er startet på/med? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Skriv en kommentar...

*