Sæt dømmeriet på pause og sæt dig selv fri

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Hverdagen, som vi kender den, er ved at være tilbage i takt med, at skoleferien lakker mod enden. Her, som i mange andre sammensatte familier, betyder det også, at mine ekstrabørn, min mands børn, returnerer til deres mødre.

I år har jeg blandt andet brugt min sommerferie på at implementere nye, gode vaner for at føle mig endnu bedre tilpas i min sammensatte familie. De – altså mine nye vaner – er formentlig ikke synlige for andre end mig selv, for det er indre processer, som vi så populært kalder det. Men jeg skal lige love for, at det har gjort en forskel så stor, at det er svært at beskrive nuanceret med få ord, præcis hvad der er forandret. Et sted mellem følelsen af frihed, lettelse og kærlighed tror jeg, svaret ligger.

I forbindelse med tilblivelsen af min første bog – en guide til ekstramødre, der lever i sammensatte familier, lagde jeg mærke til, at jeg ofte havde en mening om, hvad der var rigtigt og forkert, når jeg skulle beskrive eksempler med og om mine ekstrabørn – det vil sige min mands børn fra tidligere forhold.

For mig er det magtpålæggende, at jeg selv går forrest og er den forandring i verden, som jeg ønsker at se. Præcis som Gandhi sagde det. Faktisk er det også det motto, jeg bruger på mit website.

Derfor traf jeg en beslutning om, at jeg i denne sommerferie med mine ekstrabørn ville holde op med at dømme, særligt dem men egentlig også deres far, som for øvrigt er min mand og far til mine børn.

Beslutningen var let. Men at efterleve den var ikke lige så let. Hvis sandheden skal frem, blev jeg forundret over, hvor mange gange i løbet af en dag, at jeg var klar til at dømme rigtigt, forkert, grådigt, godt, dårligt, egoistisk, utaknemmelig, tagen for givet og så videre. Du har måske nogle andre domme du bruger, men måske, ved du, hvad jeg mener.

Hver gang en dom dukkede op – og det gjorde den mere end én gang dagligt – vil jeg godt røbe, fejede jeg den til side med et: ”Hvad vil jeg hellere tænke på nu, der får mig til at føle mig bedre tilpas?”

Udover at jeg på stedet, her og nu, følte mig bedre tilpas, stoppede det også den slipstrøm af negative tanker, som bare en negativ tanke har en tendens til at trække efter sig. De negative ringe i vandet blev ikke bredt og sikke en befrielse.

Jeg opdagede hurtigt, at jeg med lidt effektiv tankestyring kunne manøvrere stort set uden om domme, negative tanker og andre dårligdomme. Sikke en tankefest!

Det har været en lærerig sommerferie og nok en af de bedste, jeg har haft, fordi resultaterne strækker sig langt ud over en almindelig ferieoplevelse.

Jeg har de sidste 20 år hørt en mængde kloge mennesker sige: ”Du er, hvad du tænker. Start med at ændre dine tanker, så ændrer dit liv sig”, ligesom jeg har læst et antal bøger om emnet. Nu kan jeg virkelig mærke effekten af det. Og sikke en effekt!!

Hvis du har lyst, vil jeg invitere dig til at indføre ”dømmefri” uge, startende fra i dag.

Da jeg er nysgerrig, ville jeg elske at høre fra dig, når ugen er gået – hvordan har det været? Var det let, svært, opreklameret eller brugbart? Skriv meget gerne en kommentar…

Besøg Jannes egen hjemmeside her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*