Verdens bedste ledelse

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Vishen Lakhiani, grundlægger af MindValley, har en stor vision: Mindvalley skal være verdens bedste arbejdsplads – intet mindre! Og det mål skal være opnået i år 2020. En stor vision, som jeg personligt tror på, at han opnår. Fordi han ved, at verdens bedste arbejdsplads kræver verdens bedste ledelse. Fordi han efterlever alt det, han siger. Og fordi han er ekstremt passioneret, innovativ og autentisk – og meget inspirerende.

Vishen Lakhiani er fra Malaysia og havde boet et årti i USA, da han i 2002 grundlagde reklamebureauet MindValley i en lejlighed i New York’s Red Light District. Nogle år senere besluttede han at flytte sig selv og sit firma tilbage til Malaysia på trods af, at de bedste hoveder flygtede ud af landet i hobetal – et fænomen, der også er kendt som ‘Brain Drain’. Løsningen på dén problematik er ganske enkelt at skabe verdens bedste arbejdsplads – med base i Malaysia.

Nu – seks år efter Vishen Lakhiani ansatte sin første medarbejder – er der 70 ansatte i MindValley. Og han bruger 70 pct. af sin tid på at udvikle disse – hvilket ligger meget langt fra den traditionelle topledelses primære fokus! Og det er netop det, der gør, at MindValley er så succesfuld.

Medarbejdere over profit

Vishen Lakhiani har skabt MindValley ud fra en grundlæggende prioritering, der hedder:

 1. Et højere formål/Social ansvarlighed
 2. Kunderne
 3. Medarbejderne
 4. Profit/bundlinje

Dette betyder – også i praksis – at medarbejdernes udvikling trivsel er vigtigere end tallene på bundlinjen. Et højere formål er en sag, der er større end både en selv og organisationen – det er ganske enkelt noget, der er med til at gøre Verden et bedre sted at være (MindValley arbejder udelukkende med virksomheder og personer inden for personlig udviklingsbrancen – bl.a. Silva Metoden, som jeg personligt er meget begejstret for).

Det gode – og for nogen overraskende – er, at denne prioritering både skaber vækst og medarbejderloyalitet, der overstiger de flestes vildeste drømme! Her er nogle eksempler på det, Vishen Lakhiani gør.

Trivsel og udvikling via anerkendelse og fejring

En af de vigtigste elementer i Vishen Lakhianis strategi er hans fokus på medarbejdernes trivsel og udvikling – som skabes gennem en kultur, hvor der er fokus på ‘fest’ (det skal være sjovt at gå på arbejde!), fejring og anerkendelse.

Han går op i, at medarbejderne er hele mennesker, der også har tid til deres respektive familier og venner – derfor arbejder ingen mere en 45 timer om ugen, hvoraf de fem skal bruges på personlig udvikling, fx et seminar eller en bog. Der er flekstid, der giver stor frihed. Temafester og team building – og masser af festlige indslag i hverdagen. Kontoret er så lækkert designet, at man slet ikke har lyst til at forlade det.

Hver uge samles alle til den ugentlige ‘Awesomeness Report’, hvor alle bliver anerkendt for noget, han eller hun har gjort godt siden sidst – det kan være alt lige fra at have løst en opgave på en god måde, gjort noget godt for en kollega eller teamet eller noget helt tredje  – men alle bliver anerkendt. Derudover bliver ekstraordinære præstationer fejret – hvilket er med til at sætte og opretholde en høj standard. Anden halvdel af samlingen bruges på at tale om visioner – dette er med til at inspirere.

I løbet af ugen har alle mulighed for at stille spørgsmål til Vishen Lakhiani, som han besvarer under samlingen. Afsenderen af spørgsmålet kan vælge at være anonym, og alle medarbejdere modtager en mail med spørgsmålet, når nogen har spurgt om noget – ingen skjulte agendaer eller undvigelsesmanøvrer her.

Dream Manager

Hvis du bliver ansat hos MindValley, skal du – som noget af det første – lave tre lister over:

 1. Ting og oplevelser, du gerne vil have i dit liv
 2. Hvordan du ønsker at udvikle dig
 3. Hvordan du ønsker at bidrage med noget i verden.

Herefter bliver dine lister hængt op, sammen med et billede af dig, ved siden af alle de andre ansattes lister på ‘Dream Manager’en’. Hver dag spiser Vishen Lakhiani frokost med én medarbejder. Efter frokost går han med den pågældende person hen til ‘Dream Manager’en’ og taler med ham/hende om hans/hendes mål, ønsker og drømme – og hvad han kan gøre for at hjælpe vedkommende med at nå disse.

Daglig motivation

Mens visioner er med til at inspirere på den lange bane, har Vishen Lakhiani – stærkt inspireret af video game-branchen – lavet forskellige tiltag til at sikre den daglige motivation. Bl.a. har han skabt S.P.L.A.S.H. (Secret Society for Platonic Love, Appreciation, Smiles and Happiness), som består af nogle ‘hemmelige agenter’ fra virksomheden, som han har givet et budget til at lave sjove indslag i hverdagen. Eneste kriterie: Indslagene skal være ‘infused with weirdness’.

Ledelsesfilosofi

Vishen Lakhiani har skabt en ledelsesfilosofi  – The MindValley Philosophy – der lyder sådan:

Leadership is recognizing that we are all ONE. That every person you lead is as brilliant as you, as talented as you, and has the same capacity for growth and accomplishment. They simply need to be reminded of this fact.

I den knap 40-minutter lange video nedenfor gennemgår Vishen Lakhiani de fem trin, der – efter hans overbevisning – skal til for at skabe Verdens bedste arbejdsplads (se den – den er meget inspirerende!):

Hvad synes du om Vishen Lakhinis ledelsesfilosofi? Er der nogle af elementerne, du kan bruge i dit job? Eller mere generelt i dit liv? Skriv meget gerne en kommentar nedenfor…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Kommentarer

 1. Tak for en god artikel om Mindvalley og Vishens visioner. Jeg har haft fornøjelsen af at møde Vishen på en to-dages konference i Norge, og han ER meget inspirerende og karismatisk. Han er ekstremt visionær både i sin tilgang til sit arbejde som leder for en spændende arbejdsplads, og i sin tilgang til livet generelt. Flere som ham tak.

 2. Knud Herbert Sørensen skriver:

  Super, super artikel – det er vel i virkeligheden ikke så svært, for alle virksomheders økonomiske resultater er jo i sidste ende skabt af medarbejderne. Det er jeg i øvrigt igang med at skrive en bog om, som jeg forventer kommer i 1. kvartal 2013

 3. Tak for jeres kommentarer, Pete og Knud 🙂

  Lyder som et spændende bogprojekt, Knud – giv mig gerne et praj, når din bog er udkommet… 🙂

Skriv en kommentar...

*