Er du heldig?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Carl Jung kaldte fænomenet held for synkronicitet. Held er tæt relateret til flow: Jo bedre flow du har, jo ‘heldigere’ er du. Og vice versa. Du kan med andre ord lære at øge dit held – at blive heldigere. 

Jung forklarede synkronicitet som tilfældige, af hinanden uafhængige hændelser, som finder sted samtidig. Noget mennesker kan opleve, blandt andet når de er i en individuationsproces.

Synkronicitet – eller held – bygger på fire forudsætninger:

  1. Placering – hvor og hvornår?
  2. Forståelse – hvad?
  3. Forbindelser  – hvem?
  4. Viden – hvordan?

Placering – hvor og hvornår?
Hvem bestemmer, hvor du ”placerer dig selv” hver dag? Vi har hver især mulighed for at være på rette sted på rette tid. Mange mennesker har bare så travlt med dagligdagens gøremål, at de ”altid” er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Held starter med en bevidst beslutning om at være – at placere sig selv – på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Forståelse – hvor og hvornår?
I det afgørende øjeblik – når bolden er foran målet – er du muligvis på det rette sted på det rette tidspunkt. Men hvis du ikke forstår, hvad du skal gøre – sparke bolden i mål – hjælper det dig ikke.

Mange mennesker er udelukkende tilskuere, der ser kampen – uden at deltage. Når de endelig ser bolden, er det for sent at sparke til den. Spillerne derimod ved, at grunden til, at de er på banen, er for at sparke til bolden – og de forventer derfor, at den kommer, og de er forberedte på at sparke den i mål.

Held kommer af at deltage i spillet – ikke af at kigge på.

Forbindelser – hvem?
Mange af os har positioneret os foran målet og forstår, at vi er her for at sparke til bolden. Vi har fx startet en virksomhed, planlagt vores karriere etc. – men der kommer ingen bold… Vi venter og venter – og årene går… Og der kommer stadig ingen bold. Hvis det sker for dig, så læg mærke til, om der er andre på banen, eller om du står der helt alene.

Mange mennesker har ikke investeret i deres forbindelser – de spillere, der skulle sparke bolden hen til dem. Der er ingen på banen.

Dine forbindelser er i øvrigt ikke det samme som dit netværk! Mange har et stort netværk – men en stor del af netværket er tilskuere, der ikke deltager aktivt i spillet.

Held kommer af at skabe forbindelser til andre ‘spillere’.

Viden – hvem?
Det er ligegyldigt, om der kommer mange bolde i din retning, hvis du ikke ved, hvordan du skal sparke til dem. Det er ligegyldigt, om der ligger masser af muligheder for dine fødder, hvis du ikke ved, hvad du skal stille op med dem… Du lærer kun, hvordan du skal sparke til bolden ved at deltage i spillet. Jo mere du spiller det, jo bedre bliver du til det – og jo før begynder heldet at være med dig.

Held kommer med øvelse: Jo mere du gør noget, jo bedre bliver du til at se sammenhænge og muligheder, og jo ‘heldigere’ bliver du.

 “To know and not to do is not yet to know.”
– Zen saying

Hvad gør du for at skabe mere ‘held’ i dit liv? Har du en bevidst strategi for det? Del meget gerne dine erfaringer og tanker i kommentarfeltet nedenfor…

Om Patricia Richter

Mor til Silas (født 2007) og stifter af KarriereMor.dk; derudover hjælper hun andre med at identificere deres personlige brands, gennem udforskning af deres unikke kerne, og derigennem skabe klar og autentisk kommunikation - se mere på PatriciaRichter.dk.

Skriv en kommentar...

*