Hvor leder du efter svaret?

Udskriv til printer / Send artiklen til ven

Både professionelt og privat er jeg meget optaget af menneskelige mønstre og forandringsprocesser. Og en af de ting, der slår mig gang på gang, er vores tendens til at lede efter svarene på vores spørgsmål alle andre steder end ’det rigtige’ sted.

Mange kender sikkert følgende historie, som jeg tillader mig at citere efter min hukommelse:

En mørk aften kom et ægtepar gående ned ad gaden. De fik øje på en mand, der kravlede rundt på alle fire under lygtepælen og tydeligvis søgte efter noget, han havde tabt. Parret stoppede og spurgte manden, hvad han søgte efter, hvortil han svarede: ”mine nøgler”. Ægteparret spurgte da, hvor præcist han havde tabt dem, og han svarede: ”Længere nede ad gaden, men det er for mørkt til at lede efter dem dér”.

Det er ofte på samme måde, vi leder efter svar, glæde eller lykke. Ikke nødvendigvis der, hvor vi rent faktisk kan finde det, men der, hvor vi synes der er ’lysest’.

Ofte tror vi, at svaret, glæden eller lykken findes uden for os selv, og derfor søger vi der. På den måde, kan vi også gøre eksempelvis vores mand, vores ekstrabørn eller ekstrabørnenes mor til syndebuk, hvis vi ikke er glade, eller hvis de ’forpester’ vores tilværelse.

Min (og mange andres) erfaring er, at vi må finde svaret, glæden og lykken i os selv. Og det gælder uanset hvilke udfordringer, vi står overfor i vores sammensatte familie. Som menneske har vi altid et valg. Vil vi give vores fokus til det, vi er glade for, det vi gerne vil have mere af. Eller vil vi fokusere på alt det, vi ikke synes, der virker, og det der er besværligt ved at leve under samme tag som andres børn?

Der er kun én i hele verden, der kan bestemme over dine tanker, og det er dig selv.

Hvis du beslutter dig for at fokusere på alle de gode ting ved at leve i en sammensat familie, bliver dit humør bedre og udfordringer – for dem kommer vi alle ud for – bliver nemmere at håndtere, fordi dit fokus som udgangspunkt er positivt. Måske vil du endda opleve, at du fokuserer på at finde løsningen i stedet for at fare vild i problemet.

En af de måder, der fungerer godt for mig med hensyn til at have et positivt fokus, og dermed finde svaret i mig selv, er, at være stille. Når jeg er stille, kan jeg rent faktis mærke mine følelser – også de ’ubehagelige’ – og jeg kan ’høre’ mine tanker i stedet for en evig summen i hovedet.

Jeg har derfor lyst til at invitere dig til at afsætte så lidt som 10 minutter af din dag til at være i stilhed. På den måde kan du høre, hvad du selv tænker og mærke, hvad du føler. Gør det i 21 dage i træk, og du vil være et helt andet sted. Sandsynligvis vil du også lede efter dine svar et andet – og måske for dig – mere rigtigt sted.

Hvor leder du efter svaret? Del meget gerne en historie, dine erfaringer eller overvejelser i kommentarfeltet nedenfor…

 Besøg Jannes egen hjemmeside herSe Jannes bog: Førstehjælp til ekstramødre her.

Om Janne Førgaard

Solo-selvstændig med Koordineringskompagniet.dk og Ekstramor.dk. Privat bor Janne nord for København med sin mand, Søren, deres to fælles piger (født 2004 og 2005) og på weekendbasis Sørens to piger fra tidligere forhold (født 1992 og 1998).

Skriv en kommentar...

*